Image default
Οικονομία

Η δεκαετία του (εταιρικού) χρέους

Όπως κι αν χαρακτηρισθεί αυτή η δεκαετία που φεύγει, για τους κύκλους της Wall Street και του επιχειρηματικού κόσμου της Αμερικής θα είναι αδιαμφισβήτητα η «Δεκαετία του Χρέους».

Με τα επιτόκια  σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα, χάρη στην υπέρ-χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, η άντληση κεφαλαίων από τις επιχειρήσεις μέσω της έκδοσης εταιρικών ομολόγων αποδείχθηκε η πιο φθηνή λύση για την εξασφάλιση ρευστότητας. Οι εκδόσεις ομολόγων από αμερικανικές επιχειρήσεις ξεπέρασαν το ένα τρισ. δολάρια ετησίως σε κάθε χρονιά αυτής της δεκαετίας που άρχισε το 2010 και εκπνέει την Τρίτη, με τον εταιρικό δανεισμό να φθάνει σε επίπεδα-ρεκόρ, σύμφωνα με το -, που επικαλείται στοιχεία της SIFMA.

Σύμφωνα με στοιχεία του - συνολικά, η αξία του εταιρικού χρέους αυξήθηκε πάνω από 50% και σύντομα θα ξεπεράσει τα 10 τρισ. δολάρια, έναντι έξι τρισ. δολαρίων στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ -οι επιχειρήσεις του δείκτη S&P 500- αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 70% του συνόλου, σχεδόν 7 τρισ. δολάρια.

Πού πήγε όμως όλο αυτό το χρήμα; Είτε χρησιμοποιήθηκε για την επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων είτε δόθηκε πίσω στους μετόχους υπό τη μορφή προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών ή διανομής μερισμάτων. Όπως παρατηρεί το -, οι αμερικανικές επιχειρήσεις επέστρεψαν σημαντικό μέρος της ρευστότητας στη διάρκεια της δεκαετίας του 2020.

Στην πρώτη χρονιά της δεκαετίας, οι επιχειρήσεις δαπάνησαν σχεδόν 60 δισ. δολάρια περισσότερα σε μερίσματα και επαναγορές μετοχών σε σύγκριση με τις επενδύσεις για επέκταση δραστηριοτήτων, αγορά νέου εξοπλισμού και τεχνολογίας. ‘Εως και πέρυσι, η διαφορά ξεπέρασε τα 600 δισ. δολάρια.

Οι επαναγορές μετοχών ήταν ένας από τους παράγοντες που τροφοδότησαν το χρηματιστηριακό ράλι της δεκαετίας στη Wall Street.

Την ίδια στιγμή, οι ρυθμοί αύξησης των κεφαλαιουχικών δαπανών δεν ήταν το ίδιο εντυπωσιακοί στη δεκαετία, παρά τις φοροελαφρύνσεις της κυβέρνησης Τραμπ.

Σε γενικές γραμμές, η αγορά εταιρικών ομολόγων έγινε μεγαλύτερη, αλλά ταυτόχρονα και περισσότερο ριψοκίνδυνη. Με τους επενδυτές στο κυνήγι των αποδόσεων σε έναν κόσμο πολύ χαμηλών επιτοκίων, το εταιρικό χρέος με αξιολόγηση μόλις μία ή δύο βαθμίδες πάνω από την κατηγορία Junk -υψηλού ρίσκου- αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ της αγοράς investment-grade, ενώ πριν από μία δεκαετία ήταν στο ένα-τρίτο.

Σχετικα αρθρα

Κατάθεση πινακίδων : Πότε λήγει η προθεσμία – Τι πρέπει να κάνετε

admin

Ληξιπρόθεσμα χρέη 2,63 δισ. ευρώ συνεχίζει να έχει το Δημόσιο προς τους ιδιώτες

admin

Φορολογικές δηλώσεις : Υπολογίστε το φόρο που θα πληρώσετε

admin

«Λαβράκια» πολλών εκατομμυρίων ευρώ εντόπισαν ελεγκτές της ΑΑΔΕ

admin

Κοροναϊός – Σουηδία : Σε οικονομική ύφεση έως 4% – Άνοδος της ανεργίας

admin

Σκιές στο χρηματιστήριο του Τόκιο από τα σύννεφα για το εμπόριο

admin

Συντάξεις : Νωρίτερα η καταβολή τους

admin

Standard & Poor’s : Αναβάθμιση της ΔΕΗ σε CCC+ σε B-

admin

Θεσσαλονίκη: H πρόταση των εργαζομένων για την αναβάθμιση του διυλιστηρίου των ΕΛΠΕ

admin

Επίδομα ενοικίου: Κόφτης – απειλή για τους δικαιούχους

admin

Ζαεφ: Ελάτε να επενδύσετε στη Βόρεια Μακεδονία

admin

Ρέγκλινγκ: Ο ESM υποστηρίζει τις μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα

admin

Διορθώνουν το χαράτσι της εφορίας για τα αναδρομικά χιλιάδων συνταξιούχων

admin

Χατζηδάκης: Κάνουμε για τη ΔΕΗ αυτά που έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια

admin

Το μέλλον του Αγίου Κοσμά αντικείμενο συνάντησης Αυγενάκη-Lamda Development

admin

Μαξιλάρι 680 εκατ. ευρώ με το καλημέρα -Ερχονται κίνητρα για ηλεκτρονικές αποδείξεις

admin

Συνάντηση Σταϊκούρα με τον πρόεδρο της ΕΤΕπ Β. Χόγιερ

admin

Τέλη κυκλοφορίας 2020 χωρίς κωδικούς Taxisnet: Βήμα – βήμα η διαδικασία από την ΑΑΔΕ

admin