Image default
Ευρώπη

«Σερβία 2025»: Πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης ύψους 14 δισ. ευρώ

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και η πρωθυπουργός ‘Ανα Μπρνάμπιτς παρουσίασαν το Σάββατο σε ειδική εκδήλωση το πρόγραμμα «Σερβία 2025» με το οποίο καθορίζονται οι προτεραιότητες και οι στόχοι για την οικονομική ανάπτυξη την ερχόμενη πενταετία. Το συνολικό κόστος του προγράμματος θα ανέλθει στα 14 δισεκατομμύρια ευρώ με δυνατότητα αύξησης κατά τρία δισεκατομμύρια εάν το επιτρέψουν οι οικονομικοί δείκτες ανάπτυξης. Το πρόγραμμα αυτό θα εξελίσσεται ανεξάρτητα από τον κρατικό προϋπολογισμό του κάθε έτους και θα ελέγχεται από κυβερνητική επιτροπή αποτελούμενη πιθανότατα από υπουργούς, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός ‘Ανα Μπρνάμπιτς. Ανέφερε επίσης ότι η χρηματοδότηση του θα εξασφαλίζεται από το κράτος αλλά και με δάνεια από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Με το πρόγραμμα «Σερβία 2025» προβλέπεται η κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής, η ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ο εκσυγχρονισμός της αγροτικής παραγωγής, η ενίσχυση του τομέα της υγείας και η υλοποίηση προγραμμάτων που θα αποτρέψουν την μετανάστευση των νέων.

Όπως ανέφερε ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων, που ανέρχεται σε πέντε δισεκατομμύρια ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή έργων στον τομέα των συγκοινωνιών. Από αυτά τα χρήματα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου και 1,58 δισ ευρώ για την κατασκευή και ανακατασκευή του οδικού δικτύου. Ένα δισεκατομμύριο ευρώ προβλέπεται για την κατασκευή δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης στα χωριά σε ολόκληρη την επικράτεια. Εφτακόσια εκατομμύρια ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση των νέων ζευγαριών στην εύρεση εργασίας την απόκτηση πρώτης κατοικίας και την επιδότηση των γεννήσεων. Για την ανακαίνιση νοσοκομείων και κέντρων υγείας θα χρησιμοποιηθούν 600 εκατομμύρια ευρώ. Για την ενέργεια και κυρίως την κατασκευή δικτύου παροχής αερίου προβλέπεται το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ ενώ για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα 200 εκατομμύρια ευρώ. Ενισχύονται επίσης ειδικά προγράμματα για να αποτραπεί η μετανάστευση των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Το πρόγραμμα προβλέπει και την ενίσχυση αναπτυξιακών έργων στους σερβικούς δήμους του Κοσόβου με 150 εκατομμύρια ευρώ όπως επίσης και στην Σερβική Δημοκρατία, στην Βοσνία -Ερζεγοβίνη με 100 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρόεδρος της Σερβίας παρουσιάζοντας το πενταετές πρόγραμμα «Σερβία 2025» ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια ο ρυθμός ανάπτυξης σε ετήσια βάση θα κυμανθεί άνω του 4,5% και υποσχέθηκε ότι ο μέσος μηνιαίος μισθός το 2025 θα φτάσει τα 900 ευρώ καθαρά από 460 ευρώ που είναι σήμερα.

Σχετικα αρθρα

Θυμόμαστε τη Σρεμπρένιτσα: Η κοινή ιστορία της Ευρώπης σε ψηφιακή διάσκεψη

admin

IUCN: Mare Plasticum η Μεσόγειος – σχεδόν 230.000 τόνοι πλαστικών στη θάλασσά μας κάθε χρόνο – 1 εκατ. τόνοι συσσωρευμένοι

admin

Η ιστορία του πολύπαθου νέου Δημοτικού Σχολείου στο Κ. Νευροκόπι

admin

Οι ελληνικές θέσεις στη Σύνοδο Κορυφής για τον προϋπολογισμό

admin

Η Γερμανία στοχεύει στην εγκατάλειψη του άνθρακα το αργότερο έως το 2038

admin

Ελληνική τεχνολογία στο Διάστημα: Ξεκλειδώνοντας την πόρτα της ESA… the hard way

admin

Με εργαλείο το ΕΣΠΑ ο δήμος Κατερίνης εγκαθιστά εξοπλισμό Seatrac για ΑμεΑ

admin

Απρόσμενα γεγονότα, μικρές εμπνεύσεις, μεγάλες πολιτικές

admin

Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα στηρίζει διαχρονικά τη διεύρυνση στα Βαλκάνια

admin

Δικαίωση Πολωνών δανειοληπτών στο Δικαστήριο της ΕΕ

admin

Άρθρο του Μπόρις Τζόνσον στην Daily Telegraph

admin

Κυρ. Μητσοτάκης: Τα capital controls αποτελούν από σήμερα παρελθόν (updated – video)

admin

Η σερβική Εκκλησία αντιδρά στον νόμο για τις περιουσίες των θρησκευτικών κοινοτήτων

admin

Επίτροπος Johansson σε Καϊλή «Η Τουρκία θεωρείται ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες»

admin

Κομισιόν: Αρνητικές προοπτικές ανάπτυξης για την ευρωζώνη εξαιτίας του ισχυρού ευρώ

admin

Αλλαγή φρουράς στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλάζει ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων

admin

Μέτρα τόνωσης της οικονομίας συμφώνησαν Μητσοτάκης-ΕΤΕπ

admin

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ): παραπλάνηση η «μειωμένη βλάβη» στα θερμαινόμενα τσιγάρα

admin