Image default
Επιχειρήσεις

Δυο μέτωπα κλείνουν στα telecoms με το καλημέρα της χρονιάς

Στο πρώτο δίμηνο του 2020 αναμένονται εξελίξεις στα δύο από τα τρία ανοικτά μέτωπα της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών, την πώληση των Wind Hellas και Forthnet. Στο τρίτο μέτωπο, την τύχη που θα έχουν οι αμερικανικές πιέσεις για αποκλεισμό της κινεζικής Huawei από τον εξοπλισμό για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή, η πανευρωπαϊκή συζήτηση έχει φουντώσει τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς να φαντάζει εύκολη μια συμφωνία σε επίπεδο Ε.Ε.

Προς το τέλος του μήνα λέγεται πως θα ολοκληρωθεί έπειτα από πολλούς μήνες κυοφορίας η συμφωνία των πιστωτριών τραπεζών με τον όμιλο Μαρινάκη για την Fοrthnet. Ο τελευταίος, σύμφωνα με όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα, θα αποκτήσει μερίδιο που θα είναι λίγο χαμηλότερο από το ποσοστό μειοψηφίας προκειμένου να μην καταθέσει δημόσια πρόταση για τις υπόλοιπες μετοχές.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα επισημοποιηθεί και η τύχη της διαδικασίας που ξεκίνησαν λίγο πριν τις γιορτές οι δύο βασικοί μέτοχοι της Wind Hellas (Golden Tree και Cyrus) για την πώληση της εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

Οι δύο επενδυτικές εταιρείες προχώρησαν πρόσφατα στην είσπραξη περίπου 225 εκατ. ευρώ με τη μορφή μερίσματος με αποτέλεσμα αρκετοί να θεωρούν πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία σηματοδοτεί το «πάγωμα» των διαδικασιών πώλησης.

Στην αγορά τηλεπικοινωνιών υποστηρίζουν πως πράγματι υπήρξε ενδιαφέρον για την Wind Hellas από funds όπως η BC Partners, η Warburg Pincus και η Providence. Όμως οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας τηλεπικοινωνιών είχαν υψηλές προσδοκίες για τα έσοδα που θα αντλήσουν με αποτέλεσμα να θεωρείται από την αρχή δύσκολη η πώληση της Wind Hellas. Σε κάθε περίπτωση, οι μέτοχοι της τελευταίας θα αναζητήσουν εκ νέου έξοδο στους επόμενους μήνες, τόσο επειδή η εταιρεία παρουσιάζει συνεχή βελτίωση αποτελεσμάτων, όσο και επειδή θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια για την ανάπτυξη των νέων δικτύων, κυρίως στην κινητή τηλεφωνία (5G).

Η είσπραξη του μερίσματος των 225 εκατ. ευρώ από τους μετόχους της Wind Hellas οδήγησε, πάντως, στην υποβάθμιση του outlook της εταιρείας από την Fitch σε αρνητικό, από σταθερό, με διατήρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης Β. Η Fitch εκτιμά ότι η μόχλευση της Wind θα διαμορφωθεί στο 4,3 στα τέλη του 2019, υπερβαίνοντας το 4 που θέτει ως όριο για πιθανή υποβάθμιση ο διεθνής οίκος.

Για το τρίτο τρίμηνο του έτους η Wind Hellas είχε ανακοινώσει αύξηση συνολικών εσόδων από υπηρεσίες 5% στα 137,8 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένο EBITDA αυξημένο κατά 8,5% στα 42,3 εκατ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Foodlink: Υπεγράφη το σχέδιο απορρόφησης τριών θυγατρικών της

admin

Blink: Στην Ελλάδα η παραγωγή των φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων

admin

Trastor: Απέκτησε δύο ακίνητα στο Μαρούσι από τον ΑΒΑΞ

admin

ΑΔΜΗΕ: Άνοδο 9,2% στα έσοδα το α΄ εξάμηνο του 2020, στα 137,6 εκατ. ευρώ

admin

Goldman Sachs: «Πουλήστε την Apple»!

admin

Αύξηση στα ασφάλιστρα των ΙΧ παρά την πανδημία

admin

Τεχνική Ολυμπιακή: Νέες διευκρινίσεις για το Πόρτο Καρράς

admin

ΔΕΠΑ: Τέλος του μήνα η τροπολογία για την ιδιωτικοποίηση

admin

Τελετή απονομής νέων τίτλων επαγγελματικής πιστοποίησης CFA

admin

Space: Αύξηση πωλήσεων και κερδών το πρώτο εξάμηνο

admin

Fisikon: Οικονομία έως 65% για τους οδηγούς

admin

Corinth Capital: Οι επενδυτές είναι πρόθυμοι να αγοράσουν μετοχές

admin

Forthnet: Εκτός και ο Antenna, «μνηστήρας» τώρα ο Μαρινάκης

admin

J&J: Ξεκινά τις δοκιμές σε ανθρώπους, αποτελεσματικό σε μία δόση το εμβόλιο σε πίθηκους 

admin

Ανακωχή μέχρι νεωτέρας

admin

Διαμαρτυρίες για το νέο master plan του ΟΛΠ

admin

Πετάει για Κρήτη-Ρόδο η Lufthansa από τα μέσα Ιουνίου

admin

Space Hellas: Αύξησε στο 35% την συμμετοχή της στην AgroApps

admin