Image default
Επιχειρήσεις

Δύο μέτωπα κλείνουν στα telecoms με το… καλημέρα

Στο πρώτο δίμηνο του 2020 αναμένονται εξελίξεις στα δύο από τα τρία ανοικτά μέτωπα της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών, την πώληση των Wind Hellas και Forthnet. Στο τρίτο μέτωπο, την τύχη που θα έχουν οι αμερικανικές πιέσεις για αποκλεισμό της κινεζικής Huawei από τον εξοπλισμό για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή, η πανευρωπαϊκή συζήτηση έχει φουντώσει τις τελευταίες εβδομάδες, χωρίς να φαντάζει εύκολη μια συμφωνία σε επίπεδο Ε.Ε.

Προς το τέλος του μήνα, λέγεται πως θα ολοκληρωθεί έπειτα από πολλούς μήνες κυοφορίας η συμφωνία των πιστωτριών τραπεζών με τον όμιλο Μαρινάκη για τη Fοrthnet. Ο τελευταίος, σύμφωνα με όσα είναι γνωστά μέχρι σήμερα, θα αποκτήσει μερίδιο που θα είναι λίγο χαμηλότερο από το ποσοστό μειοψηφίας, προκειμένου να μην καταθέσει δημόσια πρόταση για τις υπόλοιπες μετοχές.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα επισημοποιηθεί και η τύχη της διαδικασίας που ξεκίνησαν λίγο πριν τις γιορτές οι δύο βασικοί μέτοχοι της Wind Hellas (Golden Tree και Cyrus) για την πώληση της εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

Οι δύο επενδυτικές εταιρείες προχώρησαν πρόσφατα στην είσπραξη περίπου 225 εκατ. ευρώ με τη μορφή μερίσματος, με αποτέλεσμα αρκετοί να θεωρούν πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία σηματοδοτεί το «πάγωμα» των διαδικασιών πώλησης.

Στην αγορά τηλεπικοινωνιών υποστηρίζουν πως πράγματι υπήρξε ενδιαφέρον για τη Wind Hellas από funds όπως η BC Partners, η Warburg Pincus και η Providence. Όμως οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας τηλεπικοινωνιών είχαν υψηλές προσδοκίες για τα έσοδα που θα αντλήσουν, με αποτέλεσμα να θεωρείται από την αρχή δύσκολη η πώληση της Wind Hellas. Σε κάθε περίπτωση, οι μέτοχοι της τελευταίας θα αναζητήσουν εκ νέου έξοδο στους επόμενους μήνες, τόσο επειδή η εταιρεία παρουσιάζει συνεχή βελτίωση αποτελεσμάτων, όσο και επειδή θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια για την ανάπτυξη των νέων δικτύων, κυρίως στην κινητή τηλεφωνία (5G).

Η είσπραξη του μερίσματος των 225 εκατ. ευρώ από τους μετόχους της Wind Hellas οδήγησε, πάντως, στην υποβάθμιση του outlook της εταιρείας από τη Fitch σε αρνητικό από σταθερό, με διατήρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης Β. Η Fitch εκτιμά ότι η μόχλευση της Wind θα διαμορφωθεί στο 4,3 στα τέλη του 2019, υπερβαίνοντας το 4 που θέτει ως όριο για πιθανή υποβάθμιση ο διεθνής οίκος.

Για το τρίτο τρίμηνο του έτους, η Wind Hellas είχε ανακοινώσει αύξηση συνολικών εσόδων από υπηρεσίες 5% στα 137,8 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένο EBITDA αυξημένο κατά 8,5% στα 42,3 εκατ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Eurolife ERB: Δωρεάν συμβόλαια ασφάλισης αυτοκινήτου σε όλο το προσωπικό του ΕΣΥ

admin

Ποια είναι τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

admin

ΔΕΗ: Οργανωτικές αλλαγές με φόντο… την «πράσινη» ενέργεια

admin

Ολοκληρώθηκε η δωρεά 83 οχημάτων κοινής ωφέλειας από τον ΤΑΡ

admin

Υψηλή ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα βλέπει η TUI

admin

Fisikon: Οικονομία έως 65% για τους οδηγούς

admin

Νέος ηλιακός σταθμός από τη METKA EGN στη Χιλή

admin

Dialectica: 15 νέες προσλήψεις πτυχιούχων μέσα στον Ιούνιο

admin

Συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με την Milkplan

admin

Βραβεία άνω των €400.000 στο διαγωνισμό καινοτομίας και τεχνολογίας της ΕΤΕ

admin

ΕΤΕ: Άνοιξε ο δρόμος για γενναίες ρυθμίσεις δανείων

admin

Aegean: Αναπτυξιακό άλμα με επενδύσεις 5,8 δισ. ευρώ

admin

Επενδύει 500 εκατ. ευρώ στα ακίνητα η Eurobank

admin

Εξαντλήσαμε τις επιλογές διαμηνύει η Πειραιώς στην ΟΤΟΕ

admin

ΕΤΕ: Κοντά σε συμφωνία με Astrobank για Εθνική Κύπρου

admin

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών της Πειραιώς για το Tier II

admin

Νέο συνδυαστικό πακέτο Double Energy από την ΚΕΝ

admin

Ριζικές αλλαγές στη δομή της Mytilineos

admin