Image default
Ευρώπη

Προσεχώς το 2020: Προτάσεις για τη δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης

Κλιματική αλλαγή

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αποτελεί μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της ΕΕ. Τον Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, έναν οδικό χάρτη που έχει ως στόχο να καταστεί η ΕΕ κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050. Αναμένονται προτάσεις για βιώσιμα τρόφιμα, πιο ανθεκτικά προϊόντα, φυτοφάρμακα, στρατηγική για τη βιοποικιλότητα μέχρι το 2030, καθώς και σχέδια για τη μείωση των επιβλαβών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τις αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές.

Ο μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ

Οι διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 θα συνεχίσουν την πορεία τους. Το ΕΚ ζητά περισσότερα κονδύλια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, την ενίσχυση της καινοτομίας και την προστασία των συνόρων.

Ψηφιακές υπηρεσίες

Η Επιτροπή αναμένεται να δρομολογήσει προτάσεις για νόμους περί ψηφιακών υπηρεσιών και τεχνητής νοημοσύνης. Στόχος της τελευταίας είναι η αποσαφήνιση των νομικών προβλημάτων όσον αφορά τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης αλλά και η τόνωση των επενδύσεων στην ΕΕ. Το Κοινοβούλιο σκοπεύει να εξετάσει κατά πόσο τα αυτοματοποιημένα συστήματα λήψης αποφάσεων μπορούν να επηρεαστούν από τους ίδιους τους αλγορίθμους.

Τραπεζική ένωση

Η κρίση στη ζώνη του ευρώ κατέδειξε την ανάγκη βελτίωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ. Μέσα στο 2020, το ΕΚ θα εκπονήσει προτάσεις σχετικά με την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου για την προστασία των αποταμιεύσεων και εφεδρικών μέτρων σε περίπτωση πτώχευσης μιας τράπεζας.

Εμπορικές συμφωνίες

Εντός του 2020, θα διεξαχθούν ψηφοφορίες επί των νέων εμπορικών και επενδυτικών συμφωνιών της ΕΕ με το Βιετνάμ, οι οποίες αναμένεται να εξαλείψουν το 99% των δασμών. Επιπλέον, η ΕΕ θα συνεχίσει την προσπάθεια σύναψης νέων συμφωνιών με άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Χιλή, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, το Μαρόκο και η Τυνησία. Σε εξέλιξη βρίσκονται και συζητήσεις για μια επενδυτική συμφωνία με την Κίνα.

Υγεία

Στις αρχές του προσεχούς έτους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να καταρτίσει σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση του καρκίνου, το οποίο θα εξεταστεί από το Κοινοβούλιο.

Τα δικαιώματα των επιβατών

Μία νέα πρόταση επιδιώκει να επικαιροποιήσει τα δικαιώματα των επιβατών που ταξιδεύουν αεροπορικώς ή σιδηροδρομικώς. Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία.

Διεύρυνση

Οι συζητήσεις με τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ θα συνεχιστούν και το 2020. Το Κοινοβούλιο ασκεί πιέσεις στην ΕΕ, ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς πληρούν ήδη τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν επίσης τις προοπτικές ένταξης χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Brexit

Προς το παρόν, το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να αποχωρήσει νωρίτερα, σε περίπτωση που η συμφωνία αποχώρησης εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Μόλις εγκριθεί η συμφωνία αποχώρησης, το επόμενο βήμα θα είναι η διαπραγμάτευση συμφωνίας για τις μελλοντικές σχέσεις των δυο πλευρών, σε τομείς όπως το εμπόριο και την συνεργασία στον τομέα της άμυνας, του περιβάλλοντος και της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Ασφάλεια

Το ΕΚ και το Συμβούλιο διαπραγματεύονται προτάσεις για την καταπολέμηση της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο. Οι προσωρινοί έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα εντός του χώρου Σένγκεν βρίσκονται επίσης υπό συζήτηση. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει πρόταση για τη διασφάλιση των συνόρων της ΕΕ.

Διακήρυξη Σουμάν

Στις 9 Μαΐου συμπληρώνονται 70 χρόνια από τότε που ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν, πρότεινε τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα, κάνοντας το πρώτο βήμα προς την οικοδόμηση της σημερινής ΕΕ.

Σχετικα αρθρα

Εντείνει τις προετοιμασίες της για Brexit χωρίς συμφωνία η Ε.Ε. – Ανυποχώρητο το Λονδίνο

admin

Σπασμωδική η ενέργεια της Άγκυρας με Γιαβούζ – Οι καταδίκες, οι κυρώσεις και η επόμενη μέρα

admin

Χωρίς αύξηση τα δίδακτρα των βρετανικών πανεπιστημίων το 2020-2021

admin

Βρετανία: Η αντιπολίτευση συσπειρώνεται απέναντι στο no deal Brexit του Τζόνσον

admin

Ακόμα μια προσπάθεια των ηγετών της ΕΕ για συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής

admin

Νέα ένταση για τον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας, μετά την… απόσυρση της Κραμπ-Καρενμπάουερ

admin

Μήνυμα Μηταράκη από την Ουγγαρία για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό

admin

Αγωνία για την προσφυγική συμφωνία ΕE-Toυρκίας

admin

Επιτροπή των Περιφερειών: τί είπαν Τζιτζικώστας – Cordeiro μετά την εκλογή τους – οι προτεραιότητες για τα επόμενα χρόνια

admin

Αναβάλλεται η σύνοδος Κίνας- ΕΕ

admin

ΝΔ: Ερώτηση στον Μπορέλ για τις δηλώσεις του Στόλτενμπεργκ

admin

Πέθανε σε ηλικία 103 ετών η Ιβέτ Λαντί, μορφή της γαλλικής Αντίστασης

admin

Αποστάσεις Γερμανίας-Πολωνίας από τα σχόλια Μακρόν για ΝΑΤΟ

admin

Γαλλικό βέτο στην ένταξη Αλβανίας και Β. Μακεδονίας;

admin

Η ΕΕ στηρίζει με 600 εκατομμύρια ευρώ τους κορυφαίους ερευνητές της Ευρώπης

admin

Στους 8 οι νεκροί από τον κορονοϊό στη Γερμανία

admin

Γερμανία: Ναι από CDU/CSU σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

admin

Ο ηγέτης της Καταλονίας ζητεί συνομιλίες με την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας

admin