Image default
Οικονομία

Το 2020 φέρνει νέους δείκτες στο Χρηματιστήριο

Με στόχο την ενδυνάμωση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης προανήγγειλε χθες τη δημιουργία νέων δεικτών, στο περιθώριο της πανηγυρικής πρώτης χρηματιστηριακής συνεδρίασης του 2020.

Ως πρώτο βήμα αναμένεται η δημιουργία Δείκτη Υψηλής Μερισματικής Απόδοσης καθώς και άλλων δεικτών που πρόκειται να ανακοινωθούν σύντομα. Ειδικότερα, εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί η εισαγωγή ανώτατου ορίου στάθμισης (πλαφόν) 10% για τις μετοχές που συνθέτουν τον δείκτη FTSE 25.

Οι αλλαγές θα ανακοινωθούν άμεσα, ώστε να προετοιμαστεί η αγορά εν όψει της αναθεώρησης του δείκτη που θα ανακοινωθεί τον ερχόμενο Μάρτιο και θα τεθεί σε ισχύ στις 4 Ιουνίου 2020. Αυτό σημαίνει ότι μετοχές που έχουν σήμερα βαρύτητα 23% στον εν λόγω δείκτη, θα πέσουν στο 10% και θα ενισχυθεί αναλογικά η συμμετοχή των υπόλοιπων μετοχών που συμμετέχουν στον FTSE 25. Επιπρόσθετα, ετοιμάζεται δείκτης υψηλής μερισματικής απόδοσης, ενώ προεργασία υπάρχει και για νέους δείκτες, με κριτήριο την εμπορευσιμότητα.

Οι αλλαγές θα δρομολογηθούν σταδιακά μέσα στη χρονιά και εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για αναζωογόνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος κυρίως από πλευράς εγχώριων ιδιωτών επενδυτών. Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Λαζαρίδης δήλωσε ότι «μία σημαντική χρονιά μόλις ξεκίνησε για την εγχώρια αγορά», σημειώνοντας πως το 2020 εκκινεί με παρακαταθήκη την απόδοση του γενικού δείκτη το 2019 που έφερε το Χρηματιστήριο στην πρώτη θέση παγκοσμίως.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ έκανε ειδική μνεία στην πρόσφατη επέκταση της οργανωτικής δομής του Ομίλου ώστε να ανταποκριθεί στις διαφαινόμενες ευκαιρίες, ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία νέων δεικτών, οι οποίοι ευχήθηκε να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να αρχίσουν σύντομα να διαπραγματεύονται νέα ETFs. Ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε πως η νέα χρονιά περιλαμβάνει σημαντικά ορόσημα για την εγχώρια κεφαλαιαγορά, μεταξύ των οποίων και η λειτουργική ενδυνάμωση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Εκτίμησε, δε, πως το 2020 θα υπάρξει σημαντική άντληση πόρων από τις εισηγμένες μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς, ενώ προανήγγειλε τη δημιουργία νέων δεικτών από πλευράς ΕΧΑΕ, ώστε να δημιουργηθούν αντίστοιχα νέα προϊόντα (ETFs).

Παράλληλα, η ουσιαστική ενεργοποίηση του προγράμματος Roots κατά τους τελευταίους μήνες του 2019 μοιάζει βέβαιο, σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, πως θα αρχίσει να αποδίδει τους πρώτους καρπούς εντός του έτους.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου ευχήθηκε η ελληνική κεφαλαιαγορά να έχει το 2020 μια ανοδική πορεία και να καταστεί δυναμική στην ευρωπαϊκή και διεθνή σκηνή. Το «παρών» στην εορταστική έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών έδωσαν επίσης ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, εκπρόσωποι φορέων της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, επικεφαλής και στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών και δεκάδες άλλοι προσκεκλημένοι.

Χρηματιστήριο Ενέργειας

Στην προγραμματισμένη, εντός του καλοκαιριού, ουσιαστική έναρξη λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΧΕ Αθανάσιος Σαββάκης, ευχόμενος το νέο έτος να φέρει «διπλούς δείκτες ανταγωνιστικότητας και διπλές αποδόσεις». Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιώργος Χαντζηνικολάου εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «στη διάρκεια του 2020 θα ανδρωθεί η ελληνική οικονομία. Το Χρηματιστήριο από την πλευρά του θα πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών, τόσο με τα υφιστάμενα εργαλεία του όσο και με νέα προϊόντα ή κίνητρα στη διάθεση των ελληνικών επιχειρήσεων».

Το φορονομοσχέδιο

Στα σταθερά αλλά και γρήγορα βήματα που η χώρα πραγματοποιεί στο πλαίσιο ανασυγκρότησής της αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός μίλησε για το φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε, τονίζοντας πως μεταξύ άλλων «μειώνει τον συντελεστή φορολόγησης των μερισμάτων, ενθαρρύνει με φορολογικά κίνητρα τη δημιουργία εταιρειών συμμετοχών, αλλά εξορθολογίζει και τον τρόπο φορολόγησης των εταιρειών επενδύσεων.

Επίσης, θεσπίζει εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης, ενώ προβλέπει απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης των τόκων εταιρικών ομολόγων εισηγμένων σε οργανωμένη αγορά». Ο κ. Σταϊκούρας εστίασε και στα κίνητρα που έχουν δοθεί για την επανεκκίνηση κλάδων της οικονομίας, τονίζοντας παράλληλα πως δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός: «Κατά την περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας, την 3η δεκαετία του 21ου αιώνα, οφείλουμε να κινηθούμε πιο συστηματικά, πιο αποφασιστικά, πιο γρήγορα, ώστε να πετύχουμε την ολόπλευρη ισχυροποίηση της οικονομίας και της χώρας μας». Μεταξύ των στόχων που έχουν τεθεί για το 2020, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία καθώς και την ενίσχυση των αγορών χρήματος και κεφαλαίου.

Σχετικα αρθρα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με οριακή άνοδο

admin

Γεωργιάδης: Έπεσαν υπογραφές στις δυο ΚΥΑ για το Ελληνικό

admin

Eurostat : Μόνο στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος σε σχέση με το 2010

admin

Η Σαουδική Αραβία σε ετοιμότητα για τις επιπτώσεις του νέου κοροναϊού στη διεθνή οικονομία

admin

Επιστρεπτέα 4: Λεφτά για όλους!

admin

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Advanced Program in Management for Insurance Executives 2019» από τη Eurolife ERB

admin

«Greek Summer Feeling» : Στρατηγική Συνεργασία ΕΟΤ – Bloomberg με στόχο την ελίτ των ταξιδιωτών

admin

Φορολογικές δηλώσεις: Εκπνέει τη Δευτέρα η προθεσμία – Πώς θα καταβληθούν οι δόσεις του φόρου

admin

Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Ρόδος οι μεγάλοι χαμένοι της φετινής σεζόν

admin

Η λίρα “τελειώνει” τον σουλτάνο!

admin

Όλο και περισσότερες χώρες της ΕΕ ζητούν επέκταση των κρατικών ενισχύσεων

admin

Σκυλακάκης : Μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά η συμμετοχή για το επίδομα θέρμανσης

admin

Χρήστος Σταϊκούρας: 114.000 αιτήσεις για Επιστρεπτέα ΙΙ σήμερα το πρωί

admin

Πλήττει και το e-commerce ο κοροναϊός

admin

Μέτρα για τη θωράκιση της οικονομίας από τον κορονοϊό παίρνουν οι G7

admin

Ρητινοκαλλιέργεια : Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

admin

ΓΣΕΕ : Ο κοροναϊός «μόλυνε» την αγορά εργασίας – Πώς επηρέασε η τηλεργασία

admin

Politico : Γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα βοηθήσει

admin