Image default
Οικονομία

Αγωγός TurkStream : Η Ρωσία ξεκίνησε τη μεταφορά αερίου σε Ελλάδα και Β. Μακεδονία

Η Ρωσία ξεκίνησε τις μεταφορές φυσικού αερίου σε Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία μέσω του νέου αγωγού TurkStream, όπως ανακοίνωσε η βουλγαρική εταιρεία διαχειρίστρια αερίου Bulgartransgaz.

Σύμφωνα με το πρακτορείο -, τόσο η κατασκευή του TurkStream όσο και ο διπλασιασμός της ποσότητας του φυσικού αερίου που θα μεταφέρεται μέσω του Nord Stream, εντάσσονται στη στρατηγική της Μόσχας να παρακάμψει την Ουκρανία στις παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη.

«Οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου, όχι μόνο για εμάς αλλά και για την Ελλάδα και τη Β. Μακεδονία, γίνονται από το σημείο εισόδου (στα σύνορά μας με την Τουρκία)», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Bulgartransgaz, Vladimir Malinov.

Ο ρωσικός παραγωγός φυσικού αερίου Gazprom ξεκίνησε να μεταφέρει περίπου 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Βουλγαρία μέσω του TurkStream την 1η Ιανουαρίου, παρακάμπτοντας μια διαδρομή που προηγουμένως περνούσε από την Ουκρανία και τη Ρουμανία.

Μέσω αυτής της διαδρομής, πέρυσι η Gazprom είχε στείλει στην Ελλάδα 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και στη Β. Μακεδονία 500.000 εκατ. κυβικά μέτρα.

Ο Malinov σημείωσε ότι οι γραμμές (ο αγωγός TransBalkan) ήταν αδρανείς προς το παρόν, αλλά πρόσθεσε ότι πλέον θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αποστολές στη Ρουμανία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία εάν υπήρχε ζήτηση.

«Έχουμε ανοίξει έτσι τη διαδρομή για την πρόσβαση στο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG) από τον τερματικό σταθμό της Ελλάδας στη Ρεβυθούσα μέχρι την Ουκρανία», ανέφερε.

Το ενεργειακό πρότζεκτ του TurkStream αποτελείται από δύο αγωγούς, με συνολική χωρητικότητα 15,75 δισ. κυβ. μέτρων.

Το πρώτο τμήμα θα προμηθεύει την Τουρκία και το δεύτερο θα επεκτείνεται από τη Βουλγαρία έως τη Σερβία και την Ουγγαρία. Ο δεύτερος αγωγός θα αναπτυχθεί πλήρως έως το τέλος του έτους.

Το πρακτορείο καταλήγει με μια αναφορά στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που έχουν επιδεινωθεί μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014 και αφότου οι αυτονομιστές υπέρ του Κρεμλίνου κατέλαβαν ένα τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας.

Αν και η Ρωσία και η Ουκρανία στο τέλος του περασμένου έτους υπέγραψαν πενταετή συμφωνία για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι όγκοι προβλέπεται να μειωθούν από 65 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2020 σε 40 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως από το 2021 έως το 2024.

Εξάλλου για το θέμα του TurkStream, αλλά και περιφερειάκα ζητήματα στη Μέση Ανατολή, αναμένεται να συζητήσουν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλάντιμιρ Πούτιν στις 8 Ιανουαρίου.

-

Σχετικα αρθρα

Γαλλία: Λείπουν 100.000 εργαζόμενοι για την επαναλειτουργία της εστίασης

admin

ΠΟΜΙΔΑ-έρευνα: Το 65% των ιδιοκτητών δεν μπορούν να ανακαινίσουν τις κατοικίες τους

admin

Τέσσερις στη διεκδίκηση για το ΣΔΙΤ της Πολιτείας Καινοτομίας

admin

Λιβανός για παγετό : «Θα γίνει εξειδικευμένη καταγραφή ζημιών ανά καλλιέργεια»

admin

Πότε καταβάλλονται de minimis στα ροδάκινα και οι υπόλοιπες ενισχύσεις

admin

Χρ. Σταϊκούρας: Έχει ήδη καταβληθεί το 20% των ζημιών του «Ιανού» και σεισμού στη Σάμο

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση 2,4% στον γενικό δείκτη κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο

admin

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ : Ξεκινά η μετατροπή της 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα σε «πράσινη» εγκατάσταση

admin

Συνδεδεμένες σε κτηνοτροφία, μήλα, ζαχαρότευτλα, συμπύρηνα

admin

ΟΑΕΔ : Εως τις 26 Απριλίου οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα επαγγελματικής εμπειρίας στο ψηφιακό μάρκετινγκ

admin

Προτεραιότητα η αποκατάσταση της Διώρυγας της Κορίνθου

admin

Υπουργείο Εργασίας : Καταβάλλεται αύριο η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε 4.226 δικαιούχους

admin