Image default
Αγορές

Πιέσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές

Στο κόκκινο συνεχίζουν οι αγορές στην Ευρώπη μετά την δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και την κορύφωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, περιορίζοντας ωστόσο τις απώλειες τους τις απογευματινές ώρες.

Οι εξελίξεις ρίχνουν βαριά σκιά στις εν γένει θετικές προβλέψεις για το επικίνδυνο ενεργητικό που είχαν διαμορφωθεί στις αρχές της χρονιάς δεδομένης και της συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας για την «πρώτη φάση» του εμπορικού τους διακανονισμού που αναμένεται να υπογραφεί αργότερα αυτό τον μήνα.

Τα δεδομένα, ωστόσο, άλλαξαν και τώρα κυριαρχεί η ανησυχία. Μετά τις πιέσεις που δέχτηκαν οι μετοχές στην Ασία, σημαντικές είναι οι ρευστοποιήσεις στα μεγάλα ευρωπαϊκα χρηματιστήρια.

Στον αντίποδα οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι το πετρέλαιο, το οποίο βρίσκεται πάνω από τα 70 δολάρια το βαρέλι, αλλά και ο χρυσός που κινείται σε υψηλό εξαετίας, καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφάλεια.

Ανοδικά κινούνται και οι τιμές των αμερικανικών αλλά και των ευρωπαϊκών ομολόγων. Να σημειωθεί ότι αυξημένες τιμές σημαίνουν μικρότερες αποδόσεις για τα ομόλογα.

Στην Γηραιά Ηπειρο αρχικά φάνηκε να επικρατεί ψυχραιμία. Ωστόσο σύντομα οι απώλειες διευρύνθηκαν και πλέον ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 1% στις 13.083 μονάδες, ο δείκτης FTSE 100 στη Μεγάλη Βρετανία χάνει 0,6% (7.572 μονάδες), ο CAC 40 0,8% (5,996μονάδες), ο FTSE MIB στην Ιταλία βρίσκεται στις 23.523 μονάδες ή 0,7% χαμηλότερα και ο IBEX 35 στην Ισπανία κινείται στις 9.598 μονάδες ή με πτώση 0,5%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει προσγειωθεί στις 415 μονάδες ή 0,5% πιο χαμηλά. Ο συγκεκριμένος δείκτης είναι πλέον σε χαμηλό τριών εβδομάδων και 1,9% κάτω από το ρεκόρ που είχε σημειώσει στις 27 Δεκεμβρίου.

Παράλληλα, ο παγκόσμιος δείκτης MSCI All Country που παρακολουθεί μετοχές 47 χωρών, υποχωρεί 0,43% διαγράφοντας όλα τα κέρδη των δυο πρώτων συνεδριάσεων της χρονιάς.

«Τα γεωπολιτικά γεγονότα είναι απρόβλεπτα, αλλά προηγούμενες περίοδοι αυξημένων εντάσεων δείχνουν ότι το αντίκτυπο στις ευρύτερες τάσεις των αγορών είναι βραχυχρόνιο, με τις πιο μακροπρόθεσμες συνέπειες να περιορίζονται στις τοπικές αγορές», καθησυχάζει ο Mark Haefele, επικεφαλής επενδύσεων στην UBS Global Wealth Management, σε δηλώσεις του στο -. «Σε γενικές γραμμές, υποστηρίζει τη διατήρηση διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου.

Σχετικα αρθρα

Επιφυλακτικές οι αγορές της Ασίας-Κέρδη στην Κίνα

admin

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ανοδικό ξεκίνημα με το βλέμμα στον PMI

admin

Απώλειες 270 μονάδων για τον Dow Jones

admin

«Βουτιά» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω έντασης ΗΠΑ-Κίνας

admin

Νέα ρεκόρ στο νήμα για τη Wall Street

admin

Επιμένουν στα ρεκόρ οι Dow Jones και Nasdaq

admin

Wall Street: Στη δίνη του σκανδάλου για ξέπλυμα μαύρου χρήματος

admin

Υποτονική εκκίνηση στη Wall Street

admin

Θετικό ξεκίνημα οι ασιατικές αγορές-Ελπίδες ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας

admin

Η Κίνα στήριξε την άνοδο στις ευρωαγορές

admin

Στο 1,43% παραμένει η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

admin

Στο 1,41% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

admin

Ανοδικό τέμπο στις ευρωαγορές με το βλέμμα στο Eurogroup

admin

Μικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin

Ο κινεζικός PMI επανέφερε τους αγοραστές στα ασιατικά χρηματιστήρια

admin

Σε υψηλό τεσσάρων ετών οι ευρωπαϊκές μετοχές

admin

Μικτά πρόσημα στην Ασία παρά την άνοδο της κινεζικής βιομηχανίας

admin

Κέρδη στις ασιατικές αγορές λόγω αισιοδοξίας για ΗΠΑ

admin