Image default
Οικονομία

Αρχίζει η μάχη για πρόσθετες ελαφρύνσεις 2-3 δισ. ετησίως

-

Η σύνοδος του Euroworking Group που έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη αποτελεί την πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών και των υπουργών Οικονομικών των κρατών – μελών. Δίνει έτσι μία αφορμή για την προώθηση των ελληνικών θέσεων εν όψει της καθόδου των θεσμών στην Αθήνα, αλλά και μία ευκαιρία για την αποκάλυψη των θέσεων των δανειστών όπως αυτές διαμορφώνονται μετά τους “ανασχηματισμούς” που έγιναν και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Τελικός στόχος από ελληνικής πλευράς είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, διαπραγμάτευση η οποία ατύπως έχει ήδη ξεκινήσει. Αποτελεί την προϋπόθεση για την άμεση ελάφρυνση του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και των πολιτών από τα δυσθεώρητα “βάρη” που σωρεύθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.

Ωστόσο, ακόμη αντιρρήσεις και εμπόδια υπάρχουν και για το εύρος της κίνησης αλλά και για το πότε και αν θα γίνει…

Η ελληνική θέση

Ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει προαναγγείλει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% και το πρώτο βήμα μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης τον Μάιο, αλλά και τις επόμενες κινήσεις για την ταχεία αποκλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και της φορολογίας επί των κερδών των επιχειρήσεων, ενώ ακολουθεί η μείωση στον ΦΠΑ και τις επόμενες δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση λοιπόν ζητά να λάβει πρόσθετο περιθώριο παροχών 3 δισ. ευρώ ετησίως (πρωτογενή πλεονάσματα προς το 2% του ΑΕΠ από 3,5% του ΑΕΠ σήμερα). Πάντως το “βασικό” σενάριο που συζητείται “εκτός συνόρων” είναι για ελάφρυνση 2 δισ. ευρώ από το 2021 και μετά (δηλαδή στο 2,5% του ΑΕΠ), και τούτο με αρκετούς ακόμη “αστερίσκους” και ενστάσεις, ειδικά από κάποιες πλευρές των θεσμών και των εταίρων της ΕΕ.

Οι επαφές

Η κυβέρνηση διαμορφώνει την τακτική της συγκεντρώνοντας διαπραγματευτικά “ατού”, αλλά και αναζητώντας συμμαχίες εντός των θεσμών. Ήδη έχουν γίνει επαφές – τοποθετήσεις σε κορυφαίο επίπεδο με την αναφορά του πρωθυπουργού Κυριακού Μητσοτάκη στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, αλλά και με τις επαφές κατά το πρόσφατο ταξίδι στην ΕΚΤ.

Μία ακόμη ευκαιρία δίδεται με τη σημερινή  συνάντησή του στις ΗΠΑ με την νέα επικεφαλής του ΔΝΤ. Και τούτο καθώς διερευνάται πώς μπορεί να συνδράμει το Ταμείο στη διαπραγμάτευση για τα πλεονάσματα, ειδικά μετά την αποχώρηση του κ. Τόμσεν τον Μάιο.

Οι διαφωνίες και τα σενάρια

Το σημείο-κλειδί της διαπραγμάτευσης είναι η νέα έκθεση βιωσιμότητας χρέους. Θα πρέπει, παρά τα χαμηλότερα πλεονάσματα, να “δείχνει” το χρέος μακροχρόνια βιώσιμο (σ.σ. λόγω χαμηλότερου κόστους δανεισμού και υψηλότερου ΑΕΠ). Η μείωση για το 2021 – 2022 υπολογίζεται στα σενάρια που συντάσσουν ήδη ατύπως οι θεσμοί στο 2,5% του ΑΕΠ ενώ η ελληνική πλευρά έχει αναφερθεί και σε μείωση προς το 2% του ΑΕΠ (σ.σ. από 3,5% του ΑΕΠ σήμερα).

Σε βάθος χρόνου στόχος είναι τα πλεονάσματα να κινηθούν – ανάλογα με το σενάριο – ανάμεσα στο 2,2% του ΑΕΠ (σ.σ. που ισχύει σήμερα για μετά το 2025) και στο 1,8% του ΑΕΠ.

Πέρα από τις διαφοροποιήσεις για το ύψος της μείωσης, το ζητούμενο είναι το πώς και εάν αυτή θα γίνει αποδεκτή από το 2021. Οι ενστάσεις των θεσμών φέρονται να είναι υπαρκτές. Κινούνται κυρίως με άξονα τη Γερμανία, αλλά και τον ESM, ο οποίος πρέπει να διασφαλίσει τη συμφωνία του 2018.

Μάλιστα, φέρεται να έχει ήδη φανεί η διαφοροποίηση της ΕΚΤ, η οποία διάκειται υπέρ μίας μείωσης. Επίσης δεν έχει ακόμη ξεδιπλωθεί η θέση της Κομισιόν μετά τον ολικό “ανασχηματισμό” που ολοκληρώνεται.

Γι’ αυτό και η πρώτη αυτή σύνοδος του EWG, αλλά και οι επαφές που θα ακολουθήσουν έχουν ειδική σημασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι μπορεί οι πρώτες αποφάσεις να επιχειρείται από ελληνικής πλευράς να ληφθούν τον Μάρτιο και να αφορούν ζητήματα όπως η αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και το θέμα των κερδών από πλευράς δανειστών σχεδιάζεται να συζητηθεί αρκετά αργότερα, το καλοκαίρι.

Σχετικα αρθρα

Πώς το βρώμικο χρήμα αγοράζει το κύρος της Μεγάλης Βρετανίας

admin

Μόσχα και Κίεβο υπέγραψαν τη συμφωνία για τη διέλευση φυσικού αερίου προς την Ευρώπη

admin

Προειδοποίηση από την ΕΚΤ για την άνοδο των τιμών του αργού

admin

Χιλιάδες συνταξιούχοι του πρώην ΝΑΤ θα δουν αύξηση 77,7 ευρώ

admin

Ερευνα ΕΣΕΕ: Χαμηλότερα από πέρυσι τα επίπεδα πωλήσεων στις εφετινές εκπτώσεις

admin

ΔΕΗ : «Έσπασε» το τηλεφωνικό κέντρο για τους νέους διακανονισμούς

admin

Ειδική σήμανση στα τρόφιμα από τα κατεχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη

admin

Σφοδρές συγκρούσεις Τούρκων και Κούρδων στη Συρία, υποχωρεί η τουρκική λίρα

admin

Κορωνοϊός: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλεί το προσωπικό της να εργαστεί από το σπίτι

admin

Ο μεγάλος διεθνής όμιλος που επενδύει 20 εκατ. ευρώ στο ελληνικό λιανεμπόριο

admin

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Δισεκατομμύρια εξανεμίζονται λόγω των φόβων για τον κοροναϊό

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Ικανοποίηση στη ΝΔ για την επανεκλογή Κόλλια στο Οικονομικό Επιμελητήριο

admin

Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο: «Βουτιά» 10% λόγω κοροναϊού

admin

Πότε διαγράφεται ή επιστρέφεται το τέλος επιτηδεύματος από το 2012 και εφεξής

admin

Καζίνο Ελληνικού : «Παγώνει» ο διαγωνισμός – Εξετάζεται η προσφυγή της Hard Rock

admin

Με άνοδο έκλεισε η Wall Street

admin

Κωνσταντίνος Κόλλιας: «Η σημερινή σαρωτική νίκη ανεβάζει τον πήχη τω απαιτήσεων πολύ ψηλότερα»

admin