Image default
Επιχειρήσεις

Τιτλοποίηση NPEs 6 δισ. ευρώ προχωρά η Εθνική

Στην τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών και μικρών επιχειρηματικών δανείων ύψους 6 δισ. ευρώ που φέρουν εγγυήσεις ακίνητα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, να προχωρήσει η Εθνική Τράπεζα εντός του 2020, εκκινώντας τη διαδικασία αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η διοίκηση της Εθνικής φέρνει ένα χρόνο μπροστά τα σχέδια για τιτλοποίηση -με βάση τους στόχους, προβλεπόταν τιτλοποίηση 4,7 δισ. ευρώ το 2021- καθώς κρίθηκε αναγκαίο, με δεδομένο το άνοιγμα της αγοράς αλλά και εξαιτίας του σχεδίου «Ηρακλής», το εγχείρημα να γίνει νωρίτερα και να αυξηθεί το ύψος του πακέτου των δανείων που θα τιτλοποιηθούν.

Πηγές με γνώση της στρατηγικής αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι με την κίνηση αυτή η Eθνική Τράπεζα θα καταφέρει να μηδενίσει στον ισολογισμό της τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, κάτι που θα επιτευχθεί υπό την προϋπόθεση ότι τα ρυθμισμένα θα παραμείνουν σε τροχιά εξυπηρέτησης και δεν θα υποτροπιάσουν στην πορεία.

Ρυθμίστηκαν 1,2 δισ. ευρώ

Η διοίκηση της τράπεζας έριξε το 2019 μεγάλο βάρος στις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει μέρος του χαρτοφυλακίου με στόχο την παραγωγή εσόδων.

Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι καταλυτικό ρόλο στην αύξηση του όγκου των ρυθμίσεων το 2019 έπαιξε το νέο πρόγραμμα που ανακοίνωσε η τράπεζα και περιλαμβάνει «άφεση χρέους». Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019 ρυθμίστηκαν στεγαστικά δάνεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια που βρίσκονταν σε μεγάλη χρονική καθυστέρηση, για καταγγελμένα, αλλά και δάνεια για τα οποία είχε γίνει αίτημα να ενταχθούν στις προστατευτικές διατάξεις του παλαιού νόμου Κατσέλη, αλλά η υπόθεση δεν είχε εκδικασθεί.

Icon και Εθνική Ασφαλιστική

Στο μεταξύ, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου η διοίκηση της τράπεζας επικεντρώνει το ενδιαφέρον της σε δύο μέτωπα: Στο κρίσιμο ζήτημα της πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, με τους δύο υποψήφιους επενδυτές CVC και Fosun να μπαίνουν στη διαδικασία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών. Εφόσον το τίμημα κριθεί ικανοποιητικό, τότε θα προχωρήσει η διαδικασία, διαφορετικά θα επικρατήσει το plan B που προβλέπει τη διενέργεια IPO. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μη δεσμευτικές προσφορές έδειξαν ότι δύσκολα θα βρεθεί επενδυτής που θα καταβάλει τίμημα 800 εκατ. ευρώ, ωστόσο το εγχείρημα είναι ανοικτό.

Το δεύτερο μέτωπο αφορά στην πώληση καταγγελμένων δανείων που φέρουν εγγυήσεις, οφειλόμενου κεφαλαίου 1,5 δισ. ευρώ (project Icon).

Η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών θα γίνει στις 23 Ιανουαρίου.

Σχετικα αρθρα

Γαλλία: Σχεδόν 15.000 οι νεκροί – Μειώθηκαν ελαφρά οι ασθενείς σε εντατική

admin

Σελόντα: Ξεκινά διαδικασία απόσχισης κλάδου μετά το ok της για Diorasis

admin

«Περασμένα μεγαλεία» για τον όμιλο Κοντομηνά

admin

Dolphin Capital: Στροφή στα πλωτά ξενοδοχεία πολυτελείας και στην αγορά…ψευδαισθήσεων!

admin

Σφακιανάκης: Εγκρίθηκε η νέα Επιτροπή Ελέγχου από την ΓΣ

admin

Η Μπάρμπα Στάθης προσφέρει 10 κλίνες ΜΕΘ και 10 μόνιτορ στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης

admin

Διεθνής διάκριση για τον όμιλο Sazka: Πάροχος Λοταριών της Χρονιάς

admin

Βρετανία: Νεκρό 5χρονο αγόρι από τον κορονοϊό

admin

Εξαντλήθηκαν τα iPhones 11 την πρώτη ημέρα διάθεσής τους!

admin

Πώς πνίγηκε η ΕΥΔΑΠ με τα έργα διαχείρισης αποβλήτων της Αττικής

admin

H Nissan εξετάζεται η περικοπή 20.000 θέσεων εργασίας

admin

Cenergy: Καθαρά κέρδη €4,3 εκατ. έναντι ζημιών στο εξάμηνο

admin

Κοροναϊός: Δωρεά 5 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ για μάσκες και ειδικές στολές

admin

Μπουτάρης: Τη μετατροπή των ανώνυμων μετοχών σε ονομαστικές ενέκρινε η ΓΣ

admin

Νέα σενάρια πώλησης του «Ερρίκος Ντυνάν»

admin

Δουζόγλου: Κέρδισε τη δίκη με τον μισθωτή του «ΛΗΤΩ» στην Μύκονο

admin

Αλουμύλ: Προπαρασκευαστικές ενέργειες για συγχώνευση με Αλουφόντ

admin

Alpha Trust: Στις 4/2 η ΓΣ για διανομή μερίσματος και split της μετοχής

admin