Image default
Επιχειρήσεις

Τιτλοποίηση NPEs 6 δισ. ευρώ προχωρά η Εθνική

Στην τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών και μικρών επιχειρηματικών δανείων ύψους 6 δισ. ευρώ που φέρουν εγγυήσεις ακίνητα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, να προχωρήσει η Εθνική Τράπεζα εντός του 2020, εκκινώντας τη διαδικασία αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Η διοίκηση της Εθνικής φέρνει ένα χρόνο μπροστά τα σχέδια για τιτλοποίηση -με βάση τους στόχους, προβλεπόταν τιτλοποίηση 4,7 δισ. ευρώ το 2021- καθώς κρίθηκε αναγκαίο, με δεδομένο το άνοιγμα της αγοράς αλλά και εξαιτίας του σχεδίου «Ηρακλής», το εγχείρημα να γίνει νωρίτερα και να αυξηθεί το ύψος του πακέτου των δανείων που θα τιτλοποιηθούν.

Πηγές με γνώση της στρατηγικής αναφέρουν στο Euro2day.gr ότι με την κίνηση αυτή η Eθνική Τράπεζα θα καταφέρει να μηδενίσει στον ισολογισμό της τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, κάτι που θα επιτευχθεί υπό την προϋπόθεση ότι τα ρυθμισμένα θα παραμείνουν σε τροχιά εξυπηρέτησης και δεν θα υποτροπιάσουν στην πορεία.

Ρυθμίστηκαν 1,2 δισ. ευρώ

Η διοίκηση της τράπεζας έριξε το 2019 μεγάλο βάρος στις ρυθμίσεις μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει μέρος του χαρτοφυλακίου με στόχο την παραγωγή εσόδων.

Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι καταλυτικό ρόλο στην αύξηση του όγκου των ρυθμίσεων το 2019 έπαιξε το νέο πρόγραμμα που ανακοίνωσε η τράπεζα και περιλαμβάνει «άφεση χρέους». Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2019 ρυθμίστηκαν στεγαστικά δάνεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια που βρίσκονταν σε μεγάλη χρονική καθυστέρηση, για καταγγελμένα, αλλά και δάνεια για τα οποία είχε γίνει αίτημα να ενταχθούν στις προστατευτικές διατάξεις του παλαιού νόμου Κατσέλη, αλλά η υπόθεση δεν είχε εκδικασθεί.

Icon και Εθνική Ασφαλιστική

Στο μεταξύ, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου η διοίκηση της τράπεζας επικεντρώνει το ενδιαφέρον της σε δύο μέτωπα: Στο κρίσιμο ζήτημα της πώλησης του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, με τους δύο υποψήφιους επενδυτές CVC και Fosun να μπαίνουν στη διαδικασία κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών. Εφόσον το τίμημα κριθεί ικανοποιητικό, τότε θα προχωρήσει η διαδικασία, διαφορετικά θα επικρατήσει το plan B που προβλέπει τη διενέργεια IPO. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι μη δεσμευτικές προσφορές έδειξαν ότι δύσκολα θα βρεθεί επενδυτής που θα καταβάλει τίμημα 800 εκατ. ευρώ, ωστόσο το εγχείρημα είναι ανοικτό.

Το δεύτερο μέτωπο αφορά στην πώληση καταγγελμένων δανείων που φέρουν εγγυήσεις, οφειλόμενου κεφαλαίου 1,5 δισ. ευρώ (project Icon).

Η κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών θα γίνει στις 23 Ιανουαρίου.

Σχετικα αρθρα

Φθηνό ρεύμα σε φοιτητές δίνει η Φυσικό Αέριο

admin

NP Ασφαλιστική: Αύξηση παραγωγής 10% στο εννιάμηνο

admin

Αμοιβαίο Κεφάλαιο με «πράσινο αποτύπωμα» από το private banking της Τ. Πειραιώς

admin

Οι πρωταγωνιστές του ιπποδρόμου στα Horse Racing Awards 2020

admin

Πώς θα κινηθεί η Intrum με τα NPΕs της Πειραιώς

admin

Μητσοτάκης στο Άουσβιτς: Διαρκής η ανάγκη καταπολέμησης των διακρίσεων

admin

Ελληνόκτητο τάνκερ ο «κύριος ύποπτος» για πετρελαιοκηλίδα στη Βραζιλία

admin

Ωρα αποφάσεων για τον Πύργο στον Πειραιά

admin

Τέρνα Ενεργειακή: Προχωρά το πρώτο πιστοποιημένο πράσινο ομόλογο 150 εκατ.

admin

Η Intracom Telecom εγκαθιστά τα V-Band Ραδιοσυστήματά στον ΑΔΜΗΕ

admin

Η Ελληνική ομάδα της Blanchard συμμετείχε στο Blanchard Summit 2019

admin

B&F: Στις 23/12 η ΓΣ των ομολογιούχων για τη σύναψη δανείου 10 εκατ. ευρώ

admin

Τι απαντά η Coca Cola για τη χρήση των εθνικών συμβόλων

admin

MLS: Στη βουλγαρική αγορά η πλατφόρμα MAIC

admin

Συμφωνία Grid Telecom και Wind για δίκτυο οπτικών ινών

admin

Η Alpha Bank υιοθετεί τις έξι Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής των Ηνωμένων Εθνών

admin

Eurobank: Η Property Solutions Asset Management σύμβουλος για την πώληση του Opus

admin

Η έξυπνη συνταγή για μείωση χρεώσεων στην κινητή

admin