Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα έχει τώρα μία μεγάλη ευκαιρία

Το 2019 ήταν μία θετική χρονιά για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα και το 2020 θα μπορούσε να φέρει ακόμη περισσότερα δώρα. Αυτό ήταν ουσιαστικά το μήνυμα, που θέλησε να στείλει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Σε ομιλία του προς το προσωπικό της κεντρικής τράπεζας, επ’ ευκαιρία της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την πεποίθηση πως η χώρα μας έχει τώρα μία ευκαιρία πραγματικής ανάκαμψης. «Παρά τις ενίοτε σοβαρές αστοχίες και οπισθοδρομήσεις στην οικονομική πολιτική της προηγούμενης δεκαετίας, η Ελλάδα αφού επιβίωσε από μια οξεία και μακρά οικονομική κρίση για άλλη μία φορά στην ιστορία της, και μάλιστα σε πείσμα των σχεδόν ομόφωνα τότε απαισιόδοξων προβλέψεων, έχει τώρα μια μεγάλη ευκαιρία, κυρίως διδασκόμενη από τα λάθη της, να γεφυρώσει την απόσταση που τη χωρίζει από τους εταίρους και τους ανταγωνιστές της, όσον αφορά τους θεσμούς, τις επενδύσεις, ιδιαίτερα τις επενδύσεις στη γνώση, και τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, και να επιτύχει ταχεία πραγματική σύγκλιση» ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε μάλιστα πως ειδικά σήμερα «οι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί, μετά από μια επίπονη μακροχρόνια οικονομική κρίση, την ευνοούν».

Ο κεντρικός τραπεζίτης θύμισε ότι το 2019 είχαμε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και αύξηση των επενδύσεων των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων δημιουργούν θετικές προοπτικές, παράγοντες που αντιστάθμισαν τις επιπτώσεις από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η ελληνική οικονομία ενίσχυσε έτσι την αναπτυξιακή δυναμική της την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019 κόντρα στο αρνητικό διεθνές κλίμα. Η ΤτΕ προβλέπει ότι το 2019 οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι λίγο πάνω από το 2% και το 2020 κοντά στο 2,5%, ενώ εκτιμά ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και φέτος. 

Στον τραπεζικό τομέα, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας βελτιώθηκε η κερδοφορία, ενώ και η κεφαλαιακή επάρκεια παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα. Υποχώρησαν, επίσης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ θετική εξέλιξη αποτελεί η εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής.

Επανέλαβε πάντως την ανάγκη αυτό να συμπληρωθεί το σχέδιο αυτό και με άλλα μέτρα και σχήματα, όπως αυτό που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες της κεντρικής τράπεζας, με το οποίο, παράλληλα με το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, αντιμετωπίζεται και το πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης. Πολύ σημαντικό ρόλο στον τομέα αυτό θα διαδραματίσει, επίσης, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για την αφερεγγυότητα και την πτώχευση κατέληξε ο κ. Στουρνάρας. 

Σχετικα αρθρα

Διαμάχη για τον αγωγό South Stream

admin

ΟΤΟΕ : Νέα 24 απεργία των τραπεζικών υπαλλήλων την Τετάρτη

admin

Συνταξιούχοι: Νέος γύρος προσφυγών για 1 δισ. ευρώ

admin

Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας; Πρώτη σε επισκεψιμότητα για το 2018 -Αυξήθηκαν κατά 35% οι εισπράξεις

admin

Αποδίδουν οι μεταρρυθμίσεις στις χώρες της κρίσης

admin

Βρούτσης: Τέλος στο ηλεκτρονικό «φακέλωμα» των εργαζομένων

admin

Ευρωζώνη: Λιγότερη λιτότητα, περισσότερη αλληλεγγύη;

admin

Το απόγευμα οι υπογραφές για τον αγωγό EastMed στην Αθήνα

admin

Λουτράκι: Με εντολή Γεωργιάδη επιχείρηση κατά του παρεμπορίου

admin

Παγκόσμιο ψηφιακό φόρο προωθεί από το Νταβός η Γαλλία

admin

Η Ελλάδα αποτυγχάνει στο πρώτο εμπόδιο της διάσωσης

admin

Le Soir :«Το ΔΝΤ καθυστερεί τη συμμετοχή του στο ελληνικό σχέδιο διάσωσης»

admin

Πιόνι στα χέρια της Μόσχας η Άγκυρα για την ενεργειακή της πολιτική

admin

Η Μέρκελ εγκλωβίζεται από σκληροπυρηνικούς που αμφισβητούν την πολιτική της

admin

ΤτΕ: Αύξηση 9,1% στις τιμές των διαμερισμάτων το γ’ τρίμηνο

admin

Handelsblatt: Πάμε Μύκονο, όχι Μαγιόρκα

admin

Πετρελαϊκό σοκ: Παγκόσμια ανησυχία για την τιμή του πετρελαίου – Ντόμινο αυξήσεων και στην Ελλάδα

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin