Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα έχει τώρα μία μεγάλη ευκαιρία

Το 2019 ήταν μία θετική χρονιά για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα και το 2020 θα μπορούσε να φέρει ακόμη περισσότερα δώρα. Αυτό ήταν ουσιαστικά το μήνυμα, που θέλησε να στείλει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Σε ομιλία του προς το προσωπικό της κεντρικής τράπεζας, επ’ ευκαιρία της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την πεποίθηση πως η χώρα μας έχει τώρα μία ευκαιρία πραγματικής ανάκαμψης. «Παρά τις ενίοτε σοβαρές αστοχίες και οπισθοδρομήσεις στην οικονομική πολιτική της προηγούμενης δεκαετίας, η Ελλάδα αφού επιβίωσε από μια οξεία και μακρά οικονομική κρίση για άλλη μία φορά στην ιστορία της, και μάλιστα σε πείσμα των σχεδόν ομόφωνα τότε απαισιόδοξων προβλέψεων, έχει τώρα μια μεγάλη ευκαιρία, κυρίως διδασκόμενη από τα λάθη της, να γεφυρώσει την απόσταση που τη χωρίζει από τους εταίρους και τους ανταγωνιστές της, όσον αφορά τους θεσμούς, τις επενδύσεις, ιδιαίτερα τις επενδύσεις στη γνώση, και τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, και να επιτύχει ταχεία πραγματική σύγκλιση» ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε μάλιστα πως ειδικά σήμερα «οι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί, μετά από μια επίπονη μακροχρόνια οικονομική κρίση, την ευνοούν».

Ο κεντρικός τραπεζίτης θύμισε ότι το 2019 είχαμε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και αύξηση των επενδύσεων των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων δημιουργούν θετικές προοπτικές, παράγοντες που αντιστάθμισαν τις επιπτώσεις από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η ελληνική οικονομία ενίσχυσε έτσι την αναπτυξιακή δυναμική της την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019 κόντρα στο αρνητικό διεθνές κλίμα. Η ΤτΕ προβλέπει ότι το 2019 οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι λίγο πάνω από το 2% και το 2020 κοντά στο 2,5%, ενώ εκτιμά ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και φέτος. 

Στον τραπεζικό τομέα, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας βελτιώθηκε η κερδοφορία, ενώ και η κεφαλαιακή επάρκεια παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα. Υποχώρησαν, επίσης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ θετική εξέλιξη αποτελεί η εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής.

Επανέλαβε πάντως την ανάγκη αυτό να συμπληρωθεί το σχέδιο αυτό και με άλλα μέτρα και σχήματα, όπως αυτό που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες της κεντρικής τράπεζας, με το οποίο, παράλληλα με το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, αντιμετωπίζεται και το πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης. Πολύ σημαντικό ρόλο στον τομέα αυτό θα διαδραματίσει, επίσης, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για την αφερεγγυότητα και την πτώχευση κατέληξε ο κ. Στουρνάρας. 

Σχετικα αρθρα

Καύσιμα: «Οι τιμές πέφτουν ραγδαία – Ήδη έχουμε πρατήρια με κάτω από 1,4 ευρώ το λίτρο»

admin

Ασφαλιστικό: Ποιοι θα πάρουν γενναιόδωρες αυξήσεις στις συντάξεις -Ολες οι νέες διατάξεις

admin

Σοκ για 71.000 φορολογούμενους που θα περιμένουν… ραβασάκια

admin

Τουρισμός : SOS από ξενοδόχους για «επιβίωση» των επιχειρήσεών τους

admin

Ο νέος τερματικός σταθμός στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης «Οδυσσέας Ελύτης»

admin

Η Ελλάδα προειδοποιεί για ανθρωπιστική καταστροφή λόγω της απομόνωσης στο προσφυγικό

admin

Η Βενεζουέλα διχάζει τη διεθνή κοινότητα

admin

Διαγραφή χρεών για δεκάδες φτωχές χώρες του κόσμου ζητούν Σάντερς, Βαρουφάκης και άλλες προσωπικότητες

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Στα 331 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος το 4ο τρίμηνο του 2019

admin

Daily Telegraph: Το Χρηματιστήριο Αθηνών ενισχυμένο από τις πολιτικές του Κ. Μητσοτάκη

admin

Θεοχάρης : Στόχος η προσέλκυση περισσότερων τουριστών από το Ισραήλ

admin

Γερμανικό Sekt εναντίον γαλλικής σαμπάνιας

admin

Φορολοταρία: Εγινε η κλήρωση για τις αποδείξεις Ιανουαρίου -Δείτε αν κερδίσατε τα 1.000 ευρώ

admin

Γιώργος Ζαββός: «Ο προϋπολογισμός του 2020 απεικονίζει αναπτυξιακή προοπτική της χώρας»

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστηριο Αθηνών

admin

Η εβδομάδα της ορκωμοσίας σημαίνει ώρα για δράση για ΗΠΑ και ΗΒ

admin

Η ΕΚΤ χαλαρώνει το πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια

admin

Πως «στήνουν» την αγορά forex

admin