Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα έχει τώρα μία μεγάλη ευκαιρία

Το 2019 ήταν μία θετική χρονιά για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα και το 2020 θα μπορούσε να φέρει ακόμη περισσότερα δώρα. Αυτό ήταν ουσιαστικά το μήνυμα, που θέλησε να στείλει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Σε ομιλία του προς το προσωπικό της κεντρικής τράπεζας, επ’ ευκαιρία της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε την πεποίθηση πως η χώρα μας έχει τώρα μία ευκαιρία πραγματικής ανάκαμψης. «Παρά τις ενίοτε σοβαρές αστοχίες και οπισθοδρομήσεις στην οικονομική πολιτική της προηγούμενης δεκαετίας, η Ελλάδα αφού επιβίωσε από μια οξεία και μακρά οικονομική κρίση για άλλη μία φορά στην ιστορία της, και μάλιστα σε πείσμα των σχεδόν ομόφωνα τότε απαισιόδοξων προβλέψεων, έχει τώρα μια μεγάλη ευκαιρία, κυρίως διδασκόμενη από τα λάθη της, να γεφυρώσει την απόσταση που τη χωρίζει από τους εταίρους και τους ανταγωνιστές της, όσον αφορά τους θεσμούς, τις επενδύσεις, ιδιαίτερα τις επενδύσεις στη γνώση, και τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα, και να επιτύχει ταχεία πραγματική σύγκλιση» ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε μάλιστα πως ειδικά σήμερα «οι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί, μετά από μια επίπονη μακροχρόνια οικονομική κρίση, την ευνοούν».

Ο κεντρικός τραπεζίτης θύμισε ότι το 2019 είχαμε επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και αύξηση των επενδύσεων των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων δημιουργούν θετικές προοπτικές, παράγοντες που αντιστάθμισαν τις επιπτώσεις από την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η ελληνική οικονομία ενίσχυσε έτσι την αναπτυξιακή δυναμική της την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019 κόντρα στο αρνητικό διεθνές κλίμα. Η ΤτΕ προβλέπει ότι το 2019 οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι λίγο πάνω από το 2% και το 2020 κοντά στο 2,5%, ενώ εκτιμά ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και φέτος. 

Στον τραπεζικό τομέα, όπως είπε ο κ. Στουρνάρας βελτιώθηκε η κερδοφορία, ενώ και η κεφαλαιακή επάρκεια παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα. Υποχώρησαν, επίσης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ θετική εξέλιξη αποτελεί η εφαρμογή του σχεδίου Ηρακλής.

Επανέλαβε πάντως την ανάγκη αυτό να συμπληρωθεί το σχέδιο αυτό και με άλλα μέτρα και σχήματα, όπως αυτό που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες της κεντρικής τράπεζας, με το οποίο, παράλληλα με το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, αντιμετωπίζεται και το πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης. Πολύ σημαντικό ρόλο στον τομέα αυτό θα διαδραματίσει, επίσης, η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για την αφερεγγυότητα και την πτώχευση κατέληξε ο κ. Στουρνάρας. 

Σχετικα αρθρα

Η παρακμή της εξωτερικής πολιτικής της Δύσης

admin

Πράσινο φως από τον ΠΟΕ στις ΗΠΑ για δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα

admin

120 δόσεις: Περισσότερα από 215 εκατ. ευρώ έφεραν στο Δημόσιο -Βελτιώσεις τον Σεπτέμβριο

admin

Επίδομα θέρμανσης: Αυξάνεται το ποσό

admin

Τι κρύβει το μεγάλο ράλλι των ομολόγων;

admin

Ο σημαντικός ρόλος της ΔΕΠΑ στην υποστήριξη του ενεργειακού σχεδιασμού της Ελλάδας

admin

Χατζηδάκης: Μιλάνε για συρρίκνωση της ΔΕΗ εκείνοι που υπέγραψαν μείωση του μεριδίου της στο 50%

admin

Η Ελλάδα χρειάζεται όσο ποτέ επιχειρηματική έκρηξη

admin

Οι σημαντικότερες αποκρατικοποιήσεις που φέρνει το 2020

admin

Σύνταξη : Ποιοι δημόσιοι υπάλληλοι βγαίνουν νωρίτερα σε σύνταξη

admin

Πώς βλέπει ο κόσμος την Ευρώπη

admin

Άνοδος εξαγωγών και εισαγωγών στο εννεάμηνο

admin

Νέα ρύθμιση για οφειλές στα Ταμεία

admin

Η Ελλάδα στο επίκεντρο της εξόδου των επενδυτών

admin

Πώς η Τουρκία εκβίασε την ΕΕ

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικές τάσεις στο κλείσιμο των αγορών

admin

Επίδομα θέρμανσης: Την αύξησή του εξετάζει η κυβέρνηση

admin

Πρώτη κατοικία: Τις 25.000 πλησιάζουν οι χρήστες που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία

admin