Image default
Οικονομία

Η BULGARTRANSGAZ μπήκε στο σημαντικό έργο του LNG της Αλεξανδρούπολης της GASTRADE

Το υπουργικό συμβούλιο της Βουλγαρικής Κυβέρνησης ενέκρινε τη συμμετοχή της BULGARTRANSGAZ EAD με ποσοστό 20% στο μετοχικό κεφάλαιο της GASTRADE Α.Ε. Οι όροι της συμφωνίας υπεγράφησαν στις 8 Ιανουαρίου από την Ιδρύτρια Μέτοχο και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της GASTRADE κα Ελμίνα Κοπελούζου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της BULGARTRANSGAZ κ. Vladimir Malinov παρουσία της Υπουργού Ενέργειας της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ. Temenuzhka Petkova.

H GASTRADE αναπτύσσει τον τερματικό σταθμό LNG Βορείου Ελλάδας στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Ο Σταθμός αποτελείται από την πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG (FSRU) με αποθηκευτική ικανότητα LNG έως και 170.000 κυβ. μέτρα και μέγιστη δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκ. κ.μ. ημερησίως, η οποία θα αγκυροβοληθεί στον θαλάσσιο χώρο 10 χλμ ανοιχτά της παράκτιας περιοχής της Αλεξανδρούπολης, καθώς και από ένα σύστημα αγωγών συνολικού μήκους 28 χλμ (υποθαλάσσιος αγωγός 24 χλμ και χερσαίος αγωγός 4 χλμ).

Πρόκειται για Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI – Project of Common Interest – Κανονισμός Ε.Ε. 347/2013), δηλαδή για έργο προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού, διαφοροποιεί τις πηγές και τις οδούς ενεργειακής προμήθειας και υποστηρίζει την ανάπτυξη του ανταγωνισμού στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης καθώς και την υλοποίηση Κόμβου Συναλλαγών Φυσικού Αερίου (Hub) στην περιοχή.

Οι όροι της συμφωνίας υπεγράφησαν από την Ιδρύτρια Μέτοχο και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της GASTRADE κυρία Ελμίνα Κοπελούζου και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της BULGARTRANSGAZ κύριο Vladimir Malinov

Το έργο υποστηρίζει και συμπληρώνει το διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB) στον οποίο συμμετέχει τόσο η Βουλγαρική κρατική εταιρεία Bulgarian Energy Holding όσο και η ΔΕΠΑ, η οποία έχει ήδη υπογράψει τη συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της GASTRADE με ποσοστό επίσης 20%. Ο αγωγός IGB θα διοχετεύει φυσικό αέριο από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και από εκεί προς τη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία αλλά και την Ουκρανία.

Η απόφαση αυτή του Υπουργικού Συμβουλίου κινείται στα πλαίσια της επικαιροποιημένης ενεργειακής στρατηγικής της Βουλγαρίας εξασφαλίζοντας πρόσβαση στο υγροποιημένο φυσικό αέριο μέσω του τερματικού σταθμού της Αλεξανδρούπολης.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της GASTRADE κ. K. Σπυρόπουλος, δήλωσε «Καλωσορίζουμε την BULGARTRANSGAZ στο έργο και είμαστε ευτυχείς που θα συνεργαστούμε στην ανάπτυξη του. Το έργο θα εμπλουτίσει τις πηγές και τις οδούς παροχής ενέργειας στη Βουλγαρία, μειώνοντας τελικά το κόστος ενέργειας για τους Βούλγαρους καταναλωτές ενώ η εμπειρία και το μέγεθος της BULGARTRANSGAZ θα συμβάλλουν στην επιτυχημένη λειτουργία του έργου».

Ο τερματικός σταθμός LNG Β. Ελλάδος στην Αλεξανδρούπολη αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2022.

Σχετικα αρθρα

ΕΦΚΑ: Στα 1.166,76 ευρώ ο μέσος μισθός στην Ελλάδα

admin

Eurostat: Στο -0,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

admin

Αναδρομικά : Ξεκινάει η «μάχη» στο ΣτΕ

admin

Τα μυστικά για τις μισθώσεις κατοικιών

admin

Μείωση των αποδόσεων σε ελληνικά και ιταλικά ομόλογα

admin

Έχασε και τις 820 μονάδες το Χρηματιστήριο, ο Τραμπ απέτρεψε τα χειρότερα

admin

Airbnb: Έρχεται νέος νόμος με μέτρα – φρένο στην πλατφόρμα

admin

Εφορία: Τα επιδόματα και τα ποσά που δεν μπορεί να «βάλει στο χέρι»

admin

Σταϊκούρας: Δεν μπορούμε να δώσουμε πλήρη 13η σύνταξη

admin

ΔΝΤ: Τα 8 τρισ. δολάρια δεν φθάνουν για να σώσουν την παγκόσμια οικονομία από βαθιά ύφεση

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με πτώση 1,07% έκλεισε η αγορά

admin

Moody’s: Θετική για τις ελληνικές τράπεζες η ανάθεση δανείων σε εταιρείες διαχείρισης

admin

ΦΠΑ : Έρχεται νέα παράταση του σε πέντε νησιά

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με σημαντική πτώση 2,20%

admin

Τόσο θα κοστίσει στην Βρετανία ένα Brexit χωρίς συμφωνία

admin

UBS: Πόσο βαθιά θα είναι η ύφεση στην Ελλάδα και τον κόσμο

admin

Ελληνικό : Το Γενάρη οι πρώτες εργασίες – Πώς θα γίνει η ανάπλαση της παραλίας

admin

Επιστροφή φόρου: Μέσω e-mail τα δικαιολογητικά λέει η ΑΑΔΕ

admin