Image default
Ευρώπη

Φθηνότερος ο φόρος άνθρακα της ΕΕ από τον φόρο Μακρόν

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή φόρου άνθρακα στα σύνορα της ΕΕ θα έχει μικρό οικονομικό αντίκτυπο στα γαλλικά νοικοκυριά, σε αντίθεση με την πρόταση της ίδιας της χώρας για φορολόγηση της ενέργειας, η οποία προκάλεσε και τη γέννηση του κινήματος των κίτρινων γιλέκων. Ρεπορτάζ της EURACTIV France.

Το κάλεσμα της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, τον περασμένο Δεκέμβριο, για την επιβολή φόρου άνθρακα στα σύνορα, απολαμβάνει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι του φόρου άνθρακα που εφαρμόζεται στην ενέργεια στη Γαλλία. Σύμφωνα με μελέτη που διεξήγαγε το Γαλλικό Οικονομικό Παρατηρητήριο (OFCE) σχετικά με τις πιθανές συνέπειες της πρότασης της Επιτροπής που περιλαμβάνεται στην Πράσινη Συμφωνία, η ευρωπαϊκή εναλλακτική θα ήταν τρεις φορές φθηνότερη και πολύ πιο δίκαιη από την αντίστοιχη γαλλική πρόταση.

Στη Γαλλία, το μέσο αποτύπωμα άνθρακα των νοικοκυριών είναι 24,5 τόνοι ετησίως, εκ των οποίων το 37% προέρχεται από εμπορεύματα που εισάγονται από χώρες εκτός της ΕΕ, τα οποία επί του παρόντος δεν υπόκεινται σε τιμή άνθρακα.

Εάν μια γαλλική εταιρεία εισάγει χάλυβα που κατασκευάζεται στη Γερμανία, ο γερμανός χαλυβουργός θα έχει ήδη πληρώσει μια τιμή άνθρακα μέσω της ευρωπαϊκής αγοράς άνθρακα. Ο κινεζικός χάλυβας, από την άλλη πλευρά, θα είναι φθηνότερος επειδή η Κίνα δεν επιβάλλει εισφορά άνθρακα στον κλάδο της. Ωστόσο, μόλις εφαρμοστεί ένας μηχανισμός προσαρμογής άνθρακα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, οι κινέζοι χαλυβουργοί θα πρέπει να πληρώσουν μια τιμή που βασίζεται στο αποτύπωμα άνθρακα του προϊόντος τους κατά την είσοδό τους στην ευρωπαϊκή αγορά.

Συνολικά, η OFCE εκτιμά ότι η Γαλλία θα μπορούσε να έχει έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ από αυτόν τον νέο φόρο. Θα κοστίσει επίσης τους φορολογούμενους τρεις φορές λιγότερο από τον προηγουμένως προταθέντα φόρο κατανάλωσης ενέργειας του Προέδρου Emmanuel Macron. Και παρόλο που η κατανάλωση ενέργειας δεν είναι πολύ ελαστική ως προς τις τιμές, η μεταβολή της τιμής των προϊόντων που εισάγονται από χώρες εκτός της ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει σε αντικατάσταση των αγαθών, χωρίς να επηρεάζονται υπερβολικά τα πορτοφόλια των καταναλωτών.

«Η ικανότητα των νοικοκυριών να αλλάξουν τα καταναλωτικά τους πρότυπα θα ήταν μεγαλύτερη. Και αν το σκεπτικό της επιβολής του φόρου είναι να αλλάξει η συμπεριφορά των καταναλωτών, τα αποτελέσματα που θα είχε θα ήταν μεγαλύτερα από ό,τι αν εφαρμοζόταν στην ενέργεια», δήλωσε ο Paul Maillet, ερευνητής του OFCE και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Ο φόρος δεν θα είχε ως συνέπεια ένα φορολογικό σοκ, προσθέτει η μελέτη. Για την ακρίβεια, θα αντιστοιχούσε σε 87 ευρώ ανά νοικοκυριό, έναντι των 176 ευρώ που θα κόστιζε σε κάθε σπίτι ο γαλλικός φόρος στην ενέργεια.

Μένει να διαπιστωθεί εάν ο φόρος άνθρακα στα σύνορα της ΕΕ θα εφαρμοστεί, καθώς η υιοθέτησή του και μόνο αντιστοιχεί σε ένα άλμα προς το άγνωστο.

«Πολλοί μιλούν γι’ αυτό, αλλά κανείς δεν το έχει δει στην πράξη» τονίζει ο Paul Malliet, που πιστεύει πως για την ώρα το μέτρο αποτελεί κυρίως ένα διπλωματικό εργαλείο για να παρακινήσει τους εταίρους της ΕΕ να βάλουν μία τιμή στον άνθρακα.

Σχετικα αρθρα

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για καινοτόμα φάρμακα: Η Κομισιόν ενώνει δυνάμεις με τη φαρμακοβιομηχανία

admin

Στρατηγικό βάρος στη σχέση Αθήνας – Σκοπίων και στην ενέργεια

admin

Απονομή ελληνικού σήματος σε προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ

admin

Χωρίς αύξηση τα δίδακτρα των βρετανικών πανεπιστημίων το 2020-2021

admin

Η Επιτροπή εγκαινιάζει νέο 10ετές σχέδιο για τη στήριξη των Ρομά στην ΕΕ

admin

Γκουτέρες – ΟΗΕ: «Αν έχετε άσχημα νέα, μην έρθετε!» – πάνω από 60 ηγέτες θα μιλήσουν στη Σύνοδο για το Κλίμα

admin

Ευρωπαϊκό ρεκόρ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ έκανε την προηγούμενη εβδομάδα η Ελλάδα

admin

Η οικονομία στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη-Ντράγκι

admin

Γερμανία: Η Lufthansa ακυρώνει 23.000 πτήσεις τον Μάρτιο και τον Απρίλιο

admin

Γερμανία: Αποστάσεις από την Μέρκελ για τον επόμενο ηγέτη του CDU

admin

COP25: Δεν υπάρχουν δικαιολογίες αν δεν επιτευχθεί συμφωνία

admin

Επίσημη πρώτη για τους δασμούς Τραμπ σε χιλιάδες ευρωπαϊκά προϊόντα

admin

Ισπανία: Lockdown σε περιοχή της Καταλονίας με δικαστική απόφαση

admin

Σε επιφυλακή η ΕΕ για τον κινεζικό κοροναϊό

admin

Οικονομική στήριξη από τη Δανία στην Ελλάδα για τους ασυνόδευτους ανηλίκους

admin

Το χρονικό και η σημασία της μεγάλης επένδυσης της Microsoft για την ελληνική οικονομία

admin

Μιχαήλ Μισούστιν: Ένας πολιτικά άπειρος τεχνοκράτης ο νέος πρωθυπουργός της Ρωσίας

admin

Η Βουλγαρία απελαύνει 2 Ρώσους διπλωμάτες για κατασκοπεία

admin