Image default
Σοφοκλέους 10

Η «κούρσα» των διεθνών αγορών και το Χ.Α.

Με τις διεθνείς αγορές να συνεχίζουν «ακόρεστα» σε νέα ιστορικά υψηλά ή σε υψηλά πολλών ετών, εύλογα και το ελληνικό χρηματιστήριο είναι μπροστά στο στοίχημα της επίτευξης νέων υψηλών πενταετίας, είτε σήμερα είτε την επόμενη εβδομάδα.

Το περιβάλλον διεθνώς είναι εξαιρετικά βελτιωμένο διεθνές περιβάλλον, καθώς η αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και το χαμήλωμα της πολεμικής… ρητορείας απ’ όλες τις πλευρές, έδωσε ξανά «φτερά» στους επενδυτές που προχώρησαν σε νέες αγορές και νέα ρίσκα σ’ όλα τα χρηματιστήρια. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες έκλεισαν με νέα άνοδο και τον DAX της Φρανκφούρτης να «ακουμπά» τις 13.500 μονάδες μετά από μια διετία, απέχοντας πλέον μόλις 60 μονάδες από το ιστορικό υψηλό του που βρέθηκε τον Ιανουάριο του 2018.

Παράλληλα, οι δείκτες της Wall Street έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά με τον Dow Jones να πλησιάσει τις… 29.000 μονάδες (!!), ενώ ο Nasdaq πέτυχε κλείσιμο πάνω (και) από τις 9.200 μονάδες! Αν μη τι άλλο, πρόκειται για μια φρενίτιδα άνευ προηγουμένου, που πιστοποιεί με ξεκάθαρο τρόπο ότι το momentum του bull market είναι πιο ισχυρό από οποιοδήποτε γεωπολιτικό ή άλλο «εμπόδιο». Στις αγορές υπάρχει πρωτοφανής ρευστότητα, τεράστια μόχλευση και συνθήκες άκρως ευνοϊκές, κάτι που οδηγεί σε… αχαρτογράφητες περιοχές όλα τα χρηματιστήρια.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο που «έχασε» το 10ετές πάρτι των αγορών, έχει τώρα την ευκαιρία να καρπωθεί έστω και λίγο από το ευρύτερο momentum, ως συνέχεια της κίνησης του 2019. Χθες το Χ.Α. έβγαλε εξαιρετική αντίδραση με ποιοτικά στοιχεία αλλά και τη συμμετοχή του τραπεζικού κλάδου μετά από αρκετές ημέρες, με το Γ.Δ. να πλησιάζει εκ νέου το όριο των 930 μονάδων και τα υψηλά 5ετίας, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ, διαμορφούμενος στα 102,39 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. έκλεισε στις 926,06 μονάδες με άνοδο 1,30% και κοντά στο υψηλό ημέρας των 927,22 μονάδων ( 1,43%), αφήνοντας καλές παρακαταθήκες για σήμερα. Οι τράπεζες μετά τα placements που έγιναν την Τετάρτη σε Εθνική και Eurobank έδειξαν σημάδια απελευθέρωσης καταγράφοντας άνοδο έως 5,93%, ενώ εξαιρετική ήταν η εικόνα και σε πολλά μη τραπεζικά blue chips όπως ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Viohalco και Σαράντης που ενισχύθηκαν από 2% έως 5,94%.

Παράλληλα, εξαιρετική ήταν η εικόνα και αρκετών μετοχών του Mid Cap με την AVAX να ξεχωρίζει με άνοδο 6,63%, καθώς υπάρχει επίσης κινητικότητα στη Γραμμή 4 του Μετρό (κάτι που επηρέασε θετικά και την Ελλάκτωρ), ενώ σημαντικά κέρδη κατέγραψαν μετοχές όπως Autohellas, Intercontinental, Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαστικά Θράκης, ΟΛΠ, Profile και Έλτον.

Σχετικα αρθρα

H χρηματιστηριακή ανασκόπηση του 2019

admin

Συγκρατημένη αλλά ορατή η επιστροφή της αισιοδοξίας

admin

Χρηματιστήριο: Πτωτικές τάσεις στο άνοιγμα

admin

Ξανά στον MSCI Global Standard οι Εθνική και Eurobank

admin

Με πλούσια ατζέντα η νέα εβδομάδα

admin

ΑΥΓ.’19: Ξένοι Θεσμικοί 50,3% των συν/γών, εκροές €25εκ.

admin

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα εννιαμήνου για τα 16 blue chips του FTSE 25

admin

20 χρόνια από τη φούσκα του 1999-Tι συνέβη εκείνο το καλοκαίρι στο ΧΑ

admin

Το πετρέλαιο και οι μετοχές «πέφτουν» καθώς τα «φωτα» στρέφονται στην Fed

admin

Τραπεζικός Δείκτης: Αυξάνονται οι πιθανότητες για ένα νέο ανοδικό trend…

admin

Επιστρέφουν τα ποιοτικά χαρτοφυλάκια στην Ελλάδα

admin

Η μετοχή της δεκαετίας

admin

Bloomberg: Το ελληνικό χρηματιστήριο η καλύτερη χρηματιστηριακή αγορά παγκοσμίως

admin

Ποιες εισηγμένες θα προσελκύσουν τα ξένα funds το 2020

admin

Χρηματιστήριο: Άνοδος στη συνεδρίαση

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Το…κατενάτσιο του Χ.Α. στις 800 μονάδες και η μείωση τζίρου

admin

Δύο αναλυτές «κρίνουν» τα τεχνικά δεδομένα του Χ.Α.

admin