Image default
Πρώτο Θέμα Σοφοκλέους 10

XA:Με την φόρα του 2019…

 Με δυνατό τέμπο ξεκίνησε το 2020 μοιράζοντας δυνατές συγκινήσεις από τις πρώτες συνεδριάσεις της χρονιάς. Οι γεωπολιτικές ανησυχίες επέστρεψαν στις παραμέτρους που καθορίζουν κλίμα και ψυχολογία ενώ στον αντίποδα οι εισροές προς την Ελληνική Αγορά συνεχίστηκαν κυρίως από εγχώριους επενδυτές.

 Οι συναλλαγές είναι αισθητά βελτιωμένες και το ενδιαφέρον -αν και επιλεκτικό ως προς την συγκέντρωση του- δημιούργησε ενδιαφέρον και σε μικρομεσαίες επιλογές που για αρκετό χρονικό διάστημα ήταν σε κατάσταση αδράνειας.

Παράλληλα, οι ειδήσεις βρίσκουν πρόθυμους αγοραστές καθιστώντας πιο αποτελεσματική την Αγορά αυξάνοντας έτσι το ενδιαφέρον για τις εταιρικές ανακοινώσεις και την διάθεση για πιο ενδελεχή μελέτη των διαθέσιμων πληροφοριών.

 Όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα πολύ δραστήριο Χρηματιστήριο με δυναμική νέων που υπόσχεται να συντηρήσει το ενδιαφέρον για όλη την διάρκεια της χρονιάς σε αντίθεση με όσα έγιναν το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Από την άλλη πλευρά οι κεφαλαιοποιήσεις έφθασαν τα 62 δις ευρώ και πολλές εξ αυτών δεν έχουν το απαραίτητο θεμελιώδες υπόβαθρο για να ακολουθήσουν το ράλι.

Το φαινόμενο παρατηρείται σε αρκετές εταιρίες που έχουν αλλάξει συμπεριφορά και κινούνται σε διάστημα εύρους και εντοπίζονται κυρίως στον εμποροβιομηχανικό κλάδο. Η αποτίμηση της αγοράς δεν είναι φθηνή και κινείται για το 2020 στις 16 φορές τα κέρδη γεγονός το οποίο επιβάλλει διαχειριστικά μια πιο επιλεκτική στάση.

Η ανάλωση χρόνου της αγοράς χωρίς απώλειες έχει πάντως θετικό ήχο προς τους επενδυτές αφού οι πρόσφατες εισροές είχαν θετικό αποτέλεσμα είτε αυτές αφορούσαν μετοχές (ΑΜΚ Lamda, Βriq) είτε ομόλογα (Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ). Σε τεχνικό επίπεδο ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί την διαφυγή από τα επίπεδα των 900 μονάδων και από ότι φαίνεται έχει καταφέρει μέχρι στιγμής στο 2020 να μην απειληθεί η περιοχή των 900 μονάδων.

Με το καλημέρα της νέας χρονιάς ο MACD ενεργοποίησε νέο σήμα αγορών το οποίο κρατά με σχετική άνεση αφού οι υπερπωλημένες ζώνες τιμών έχουν ακόμα δρόμο ενώ υπάρχει αρκετή απόσταση ασφαλείας από τους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών. Η άρνηση της αγοράς να κινηθεί χαμηλότερα φαίνεται να έχει στρεσάρει τους πωλητές οι οποίοι στο μέσον της συνεδρίασης δεν έχουν τις δυνάμεις να ωθήσουν με δύναμη τις αποτιμήσεις χαμηλότερα.

 Και από την άλλη πλευρά πάντως η ανέλιξη τιμών δεν θα είναι εύκολη. Τα απάτητα επί πέντε χρόνια επίπεδα τιμών δεν θα είναι «περίπατος στον κήπο» καθώς ο Γενικός Δείκτης θα χρειαστεί αγοραστικό πάθος και όγκους συναλλαγών που θα απορροφούν τους πρόσφατους κερδισμένους και τους εγκλωβισμένους παλαιότερων ετών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι κατά την τελευταία προσέγγιση του Γενικού Δείκτη στις 1000 μονάδες (2014) οι συναλλαγές είχαν κινηθεί σταθερά πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ.

 Συμπερασματικά, το σενάριο της προσέγγισης των 1000 μονάδων είναι σε ισχύ και οι τζίροι δείχνουν να υποστηρίζουν επί του παρόντος την ανοδική δυναμική της ελληνικής αγοράς. Η ερχόμενη εβδομάδα έχει στην ατζέντα το πρώτο δείγμα γραφής αποτελεσμάτων για το 4ο τρίμηνο του 2019. Οι πρώτες εκτιμήσεις για το σύνολο των εταιριών του S&P 500 αναμένουν μείωση κερδών ανά μετοχή το Q4:19 κατά 3,6%. Στις κυριότερες δημοσιεύσεις επισημαίνονται JPMorgan και Citi την ερχόμενη Τρίτη 14/1, Bank of America, Alcoa, Goldman Sachs και Blackrock την Τετάρτη 15/1 και Morgan Stanley (16/1). Από την ερχόμενη Πέμπτη η μετοχή του ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα του μερίσματος του 1 ευρώ ανά μετοχή. Τέλος, επισημαίνεται ότι την προσεχή Παρασκευή λήγουν οι σειρές παραγώγων επί δεικτών για τον πρώτο μήνα του έτους.

Ανάλυση

 Μάνος Χατζηδάκης

Σχετικα αρθρα

Η νέα ημι-απολυταρχική στρατηγική της Τουρκίας

admin

Η ΕΚΤ χαλαρώνει το πλαίσιο για τα κόκκινα δάνεια, εν μέσω πιέσεων από τις Βρυξέλλες

admin

Τι αποφασίστηκε στο Eurogroup για το ελληνικό χρέος

admin

Τουρκία και Δύση: Τι να περιμένουμε το 2019

admin

Ουτοπία η ανάκαμψη της βαριάς βιομηχανίας;

admin

Μια γέφυρα του ΔΝΤ για την Ελλάδα;

admin

Ελληνική αναταραχή στην … Μόσχα

admin

Πτώση 2,57% στις Τράπεζες, λόγω ΕΤΕ (-4%) και Eurobank (-6%)…

admin

Ο Πρόεδρος Ήλιος: Ο Μακρόν λουστράρει την προεδρική του εικόνα

admin

Η ευρωζώνη χρειάζεται και πάλι να ανεβάσει τον πληθωρισμό

admin

Τι σημαίνουν οι γερμανικές εκλογές για το Brexit

admin

Το προσφυγικό δίλημμα της Ευρώπης επισκιάζει την ελληνική κρίση

admin

Σοβαρή κάμψη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα την τελευταία πενταετία

admin

Σε υψηλά 12 μηνών το Χ.Α., με μια εντυπωσιακή άνοδο 3,19%

admin

Όλη η ελληνική πρόταση και γιατί (δεν;) θα πετύχει…

admin

EUobserver: Η ελληνική έξοδος από το πρόγραμμα διάσωσης παίρνει μορφή

admin

ΗΠΑ και παγκόσμιος καπιταλισμός

admin

Πολλή δουλειά περιμένει ακόμη τον Τσίπρα

admin