Image default
Ευρώπη

Αναβαθμίζεται σε Διακρατικό Οργανισμό το East Med Gas Forum

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην ενεργειακή σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με τους υπουργούς Ενέργειας των επτά κρατών που ανέλαβαν την πρωτοβουλία της συγκρότησης του East Med Gas Forum να μονογράφουν το καταστατικό για τη μετεξέλιξη και αναβάθμιση του σε Οργανισμό.

Πιο συγκεκριμένα, το διήμερο 15 – 16 Ιανουαρίου στο Κάιρο της Αιγύπτου οι υπουργοί Ενέργειας της Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης θα έχουν αποφασιστικής σημασίας διαβουλεύσεις αναφορικά με τη συγκρότηση και οριστικοποίηση του καταστατικού του νέου Οργανισμού Φυσικού Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum).

Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης. Ένα χρόνο μετά την έναρξη των σχετικών διαπραγματεύσεων για το ρόλο και το μέλλον του East Med Gas Forum, οι διεργασίες έχουν κορυφωθεί με στόχο, όπως αναφέρουν πηγές, «αφενός την αναβάθμιση του οργανισμού σε διακρατικό οργανισμό περιφερειακής εμβέλειας, τον πρώτο του είδους του σε όλη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και παράλληλα τη διασφάλιση των ελληνικών θέσεων μέσα από τις διαδικασίες ψηφοφορίας για τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού αλλά και την πρόσκληση και συμμετοχή νέων μελών». Εάν επιτευχθεί συμφωνία για το καταστατικό του East Med Gas Forum, αυτό θα μονογραφηθεί στις 16 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο ειδικής τελετής που έχει ετοιμάσει η αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Η κίνηση αυτή έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής είναι σε εξέλιξη γεωπολιτικές αναταράξεις καθώς και λίγες μέρες μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Κύπρο για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med. Ο αγωγός αποσκοπεί στη μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας και της Ιταλίας.

Πριν από την υπουργική σύνοδο στις 16 Ιανουαρίου και συγκεκριμένα στις 14 και 15 Ιανουαρίου θα οριστικοποιηθούν οι διαδικασίες λειτουργίας της Συμβουλευτικής Επιτροπής της βιομηχανίας φυσικού αερίου (Gas Industry Advisory Committee) στην οποία συμμετέχουν ήδη τα Ελληνικά ΠετρέλαιαΕΛΠΕ -1,65% και η Energean. Μετά την οριστικοποίηση των κανονισμών λειτουργίας της Eπιτροπής θα ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή και άλλων ελληνικών εταιρειών από όλες τις παραμέτρους και πτυχές της βιομηχανίας φυσικού αερίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 5 με 6 Νοεμβρίου του 2019 στην επίσημη εναρκτήρια συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής της βιομηχανίας φυσικού αερίου, το παρόν έδωσαν εκπρόσωποι κορυφαίων ενεργειακών ομίλων, μεταξύ των οποίων οι BP, Shell, ExxonMobil, Total, Delek. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν τα Ελληνικά ΠετρέλαιαΕΛΠΕ -1,65% και η Energean. Παρόντα ήταν επίσης και στελέχη διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα (World Bank), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Οι συναντήσεις Χατζηδάκη

Στο περιθώριο της συνόδου του East Med Gas Forum ο κ. Χατζηδάκης θα έχει διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του από την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο κ.κ. Γιώργο Λακκοτρύπη, Yuval Steinitz και Tarek el-Molla όπου αναμένεται να συζητηθούν τα επόμενα βήματα για τη διαδικασία υλοποίησης και κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου East Med, αλλά και θέματα αμιγώς διμερούς ενδιαφέροντος όπως μελλοντικές ηλεκτρικές διασυνδέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Tέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η συνάντηση του κυρίου Χατζηδάκη με την υφυπουργό ανάπτυξης της Ιταλίας κ. Stefano Patuanelli.

Σχετικα αρθρα

Αντίθετες οι Βρυξέλλες σε άνευ όρων επιστροφή της Ρωσίας στη G7

admin

Η αποστολή του Ευρωκοινοβουλίου καλεί σε παραίτηση τον πρωθυπουργό της Μάλτας

admin

Πέρασε από το ευρωκοινοβούλιο η υποψηφιότητα Λαγκάρντ για την ΕΚΤ

admin

Σήμερα η ετυμηγορία του Δικαστηρίου της ΕΕ για τη διαμάχη Κομισιόν-Πολωνίας

admin

Η μεγαλύτερη πλωτή φωτοβολταϊκή μονάδα στην Ευρώπη κατασκευάζεται στη Γαλλία

admin

Αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία με φόντο την ενεργειακή ασφάλεια

admin

Γερμανικό «ναι» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αλβανίας-Β. Μακεδονίας

admin

Στις Βρυξέλλες καλεί τον Ιρανό ΥΠΕΞ ο Ζοζέπ Μπορέλ

admin

Συμβουλές από έναν whistleblower

admin

Ε.Ε.: Ικανοποίηση για τη «σαφήνεια» του αποτελέσματος

admin

Οδηγός για startuppers: Πώς πείθετε έναν επενδυτή – Τα πιο συχνά λάθη

admin

COP25: Δεν υπάρχουν δικαιολογίες αν δεν επιτευχθεί συμφωνία

admin

Επίσκεψη Σχοινά και Φερέιρα για μεταναστευτικό, αναπτυξιακά, ενεργειακά

admin

Braindrain το 2019: Ανακόπτεται η τάση φυγής των νέων

admin

Κροατία: Χρηματοδότηση 3,7 εκ. ευρώ με το Erasmus +Sport 2019

admin

Margrethe Vestager: Μια πολύπλοκη ισορροπία

admin

Το Βερολίνο δεν θα αναλάβει μεμονωμένα ασυνόδευτους ανήλικους από την Ελλάδα

admin

EuroConnect στο Νιάρχος: Ευρωπαϊκές Τάσεις και Καλές Πρακτικές

admin