Image default
Οικονομία

Διπλή αποχώρηση από το ταμπλό με την έναρξη του νέου έτους

Με δύο νέες αποχωρήσεις εισηγμένων εισήλθε το 2020, καθώς και τη νέα οικονομική χρονιά θα συνεχιστεί η αποχώρηση των εισηγμένων εταιρειών για διαφορετικούς λόγους, ωστόσο η κύρια αιτία είναι η υποβολή δημόσιων προτάσεων και δευτερευόντως η κακή οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020 ανεστάλη οριστικά η διαπραγμάτευση της μετοχής της FG Europe, η οποία είναι η πρώτη εισηγμένη, λόγω δημόσιας πρότασης από τον ίδιο τον βασικό μέτοχο, που θα διαγραφεί οριστικά από το χρηματιστηριακό ταμπλό για το 2020.

Εν τω μεταξύ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς -επίσης την περασμένη Παρασκευή- ενέκρινε το squezze out για τη μετοχή της ΕΛΤΡΑΚ, αφού έχει ήδη ληφθεί απόφαση από τους βασικούς μετόχους να οδηγήσουν εκτός ταμπλό την εισηγμένη εταιρεία.

Έτσι μετράμε δύο τίτλους με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Στις υποψήφιες προς διαγραφή εισηγμένες για το 2020 είναι κατ’ αρχάς η Σφακιανάκης, η οποία αποχωρεί από το Χ.Α. μέσα σε μια χρονιά που συνεχίζει να τη βαραίνει ο υψηλός δανεισμός.


Οι μέτοχοι-επενδυτές της Σφακιανάκης σίγουρα αισθάνονται πίκρα για μια μετοχή που εισήλθε με τις καλύτερες προδιαγραφές και αποχωρεί με σημαντικό discount, αφήνοντας πολλές ζημιές στα χαρτοφυλάκια.

Οι δύο επόμενες εισηγμένες -φθάνουμε ήδη τις 5 προς διαγραφή για το 2020- είναι η Νηρέας και η Σελόντα, που μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς τους από την Andromeda θα οδηγηθούν οι μετοχές τους εκτός χρηματιστηριακού ταμπλό.

Μεγάλη πιθανότητα για να προχωρήσει εκτός χρηματιστηριακού ταμπλό συγκεντρώνει και το Ιασώ. Αυτό βέβαια εξαρτάται από την πρόθεση του αμερικανικού fund Οaktree που έχει την πλειοψηφία. Η απόφαση θα ληφθεί μέσα στο α’ τρίμηνο του 2020.


Κύριοι λόγοι

Θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι τρεις είναι οι λόγοι που οδηγούν τις εταιρείες σε διαγραφή των μετοχών τους από το χρηματιστηριακό ταμπλό. Πρώτος λόγος εξόδου είναι η εξοικονόμηση κεφαλαίων, αφού έρευνα έχει δείξει ότι για εταιρείες μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης το κόστος συμμετοχής μπορεί να φτάσει το 1%-3% του κύκλου εργασιών. Δεύτερος, σε περίπτωση χαμηλής τιμής, η έξοδος έχει πλεονεκτήματα για τους μετόχους που αγοράζουν μετοχές σε φθηνές τιμές – βραχυπρόθεσμο όφελος. Τρίτος, η νομοθεσία, που απαλλάσσει την πολυεθνική από την υποχρέωση περιοδικής δημοσιοποίησης στοιχείων αγοράς ιδίων μετοχών ή αύξησης κεφαλαίου.

Από κει και πέρα, το ζητούμενο για τη χρηματιστηριακή αγορά και ειδικότερα για τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι να προσελκυσθούν μεγάλες εταιρείες σε κεφαλαιοποίηση, δηλαδή από 300 εκατ. ευρώ και πάνω. Καλές είναι οι προσπάθειες για μικρές εταιρείες να εκκολαφθούν και να μεγαλώσουν, αλλά η αγορά έχει ανάγκη από ισχυρές εταιρείες με διεθνή αναγνώριση, που θα δυναμώσουν και τη χρηματιστηριακή αξία της αγοράς.

Δεν μπορεί το Χρηματιστήριο να στηρίζεται σε 7-8 εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης και 4-5 εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης και οι υπόλοιπες 160 μετοχές να παραμένουν στο ταμπλό αδρανείς και ανύπαρκτες επιχειρηματικά.

Πρώτος λόγος εξόδου είναι η εξοικονόμηση κεφαλαίων, αφού το κόστος συμμετοχής μπορεί να φτάσειτο 1%-3% του κύκλου εργασιών. Δεύτερος,σε περίπτωση χαμηλής τιμής, η έξοδος έχει πλεονεκτήματα για τους μετόχους που αγοράζουν μετοχές σε φθηνές τιμές – βραχυπρόθεσμο όφελος.

8 διαγραφές το 2019

Την παρελθούσα οικονομική χρήση διεγράφησαν από το χρηματιστηριακό ταμπλό οι εξής οκτώ εισηγμένες: Druckfarben, Νexans, Υγεία, Αιολική Επενδυτική, Μινωικές Γραμμές, Άνεμος/Grivalia, Κρητών Άρτος, Κανάκης.

Παρά το γεγονός ότι το 2019 ήταν εξαιρετικό ως προς τις αποδόσεις, με το Χρηματιστήριο να είναι στην κορυφή των παγκόσμιων αποδόσεων, ακόμη και η παραμονή εισηγμένων στο Χ.Α. με ετήσιο κόστος κατά μέσον όρο 6.000-7.000 ευρώ δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη και αποτελεί πολυτέλεια, καθώς οι διοικήσεις αναζητούν ρευστότητα, για να είναι επαρκείς οι ταμειακές ροές, και προχωρούν σε περικοπές όλων των δραστηριοτήτων μιας επιχείρησης που εκτιμούν ότι δεν τους είναι άμεσα απαραίτητες για την τρέχουσα διετία. Την ίδια ώρα, η παρατεινόμενη «ανομβρία» στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, με πενιχρούς όγκους συναλλαγών, αποτρέπει την είσοδο νέων επιχειρήσεων στο Χ.Α.

Σχετικα αρθρα

Για δάνεια 300 εκατ. συμφώνησαν υπουργείο Οικονομικών και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Ο Φινλανδός Τόμας Σαρανχέιμο νέος πρόεδρος του EuroWorking Group

admin

Κοροναϊός : Κλειστό για επισκέψεις το υπουργείο Ανάπτυξης

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 2,3% του όγκου των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο μεταξύ Ιουνίου 2018 και Ιουνίου 2019

admin

Κοροναϊός : Τα θολά σημεία των κυβερνητικών ανακοινώσεων

admin

Creta Farms: Μηνύσεις, αγωγές και αιχμηρές απαντήσεις

admin

Ο Τράμπ βυθίζει ξανά στο κόκκινο τη Wall Street

admin

Σκιές στην παγκόσμια οικονομία το 2020 – Γιατί μειώνονται οι ελπίδες βελτίωσης

admin

Χατζηθεοδοσίου: Χρειάζονται μέτρα στήριξης για όλες τις επιχειρήσεις λόγω κορονοϊού

admin

Κοροναϊός : Επιφυλακτικοί οι εργοδότες για νέες προσλήψεις

admin

Κορονοϊός: Σύσκεψη για οικονομικά μέτρα – Πιθανή αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων στις πληγείσες περιοχές

admin

Κοροναϊός : Σοβαρό πλήγμα στις ταχυδρομικές υπηρεσίες παγκοσμίως

admin

Αυτές είναι οι νέες κατηγορίες εργαζομένων που δικαιούνται τα 800 ευρώ

admin

Κοροναϊός : 1,2 τρισ. γουαν από την κεντρική τράπεζα της Κίνας για στήριξη της οικονομίας της χώρας

admin

Bloomberg: Πρόταση για εγγύηση 26 εκατ. δολαρίων από τον Τ. Λαβίδα

admin

Ερχεται νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό

admin

Νέο οικονομικό πλήγμα των ΗΠΑ στην Airbus

admin