Image default
BLOOMBERG

Ρώσος δισεκατομμυριούχος μηνύει τράπεζες επειδή δεν τον εξυπηρετούσαν

Θα έπρεπε οι τράπεζες να αναγκάζονται να δεχθούν έναν πελάτη ο οποίος βρίσκεται στη λάθος πλευρά του νόμου; Στο ερώτημα αυτό καλείται να απαντήσει δικαστήριο στη Φινλανδία και η ετυμηγορία του μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις.

Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Μπόρις Ροτένμπεργκ μηνύει τέσσερις σκανδιναβικές τράπεζες επειδή δεν συνεργάζονται μαζί του. Ο ολιγάρχης, συνεργάτης του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, βρίσκεται στον κατάλογο κυρώσεων των ΗΠΑ. Όμως ο Ροτένμπεργκ αναφέρει ότι το γεγονός ότι έχει διπλή υπηκοότητα, ρωσική και φινλανδική, σημαίνει ότι οι τράπεζες που εδρεύουν στην Ευρώπη οφείλουν να διεκπεραιώνουν τις συναλλαγές που θέλει να κάνει.

Οι εν λόγω τράπεζες – η Svenska Handelsbanken AB, η Nordea Bank Abp, ο Όμιλος OP και η Danske Bank A/S – διαφωνούν. Η ανησυχία τους οφείλεται στο γεγονός ότι διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν την πρόσβαση τους στην αγορά δολαρίων αν παραβιάσουν τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Ο Jakob Dedenroth Bernhoft, δικηγόρος με έδρα τη Κοπεγχάγη, ο οποίος ειδικεύεται σε ζητήματα συμμόρφωσης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, λέει ότι όσα αποφασιστούν στο περιφερειακό δικαστήριο του Ελσίνκι τη Δευτέρα θα αποτελέσουν ένα σημαντικό προηγούμενο.

«Όλες οι άλλες τράπεζες θα λάβουν υπόψη τους αυτή την απόφαση του δικαστηρίου ως οδηγό σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε μια παρόμοια κατάσταση», δήλωσε ο Bernhoft τηλεφωνικά.

Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

Για τις σκανδιναβικές τράπεζες, η αντίληψη ότι πρέπει να αναγκαστούν να πραγματοποιήσουν ύποπτες συναλλαγές φαντάζει εντελώς αντίθετη με το κλίμα που επικρατεί σήμερα. Προκειμένου να αποφύγουν ένα σκάνδαλο νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, οι ρυθμιστικές αρχές έχουν αυξήσει τις απαιτήσεις συμμόρφωσης και οι τράπεζες βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση, προκειμένου να εντοπίζουν τους ύποπτους πελάτες.

Υπάρχει ήδη ένα πρόσφατο περιστατικό κατάρρευσης μιας ευρωπαϊκής τράπεζας, η οποία απειλήθηκε να αποκλειστεί από το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα: η ABLV Bank AS της Λετονίας τέθηκε υπό εκκαθάριση τον Φεβρουάριο του 2018, όταν το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πρότεινε τον αποκλεισμό της, λέγοντας ότι συνέβαλε στη διεκπεραίωση των παράνομων συναλλαγών.

Στην περίπτωση των σκανδιναβικών τραπεζών, ο Bernhoft εκφράζει την πεποίθηση ότι θα νικήσουν.

«Αν οι τράπεζες πιστεύουν ότι οι συναλλαγές από τη Ρωσία είναι με κάποιο τρόπο βρώμικα χρήματα, είναι υποχρεωμένες να αρνηθούν να τα λάβουν», λέει ο Bernhoft.

Η μήνυση, που υποβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2018, αφορούσε τη Handelsbanken επειδή αρνήθηκε να δεχθεί διασυνοριακές καταθέσεις και τις Nordea, OP και Danske για μη πραγματοποίηση πληρωμών, συμπεριλαμβανομένων των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος του Ροτένμπεργκ. Σύμφωνα με τα έγγραφα που προσκομίστηκαν στο δικαστήριο, ο Ρώσος μεγιστάνας διαθέτει τρεχούμενο λογαριασμό στη Handelsbanken, τον οποίο η τράπεζα έχει παράσχει κατόπιν σύστασης του Φινλανδικού Γραφείου Οικονομικών Διαμεσολαβητών.

Ο Ρότενμπεργκ είπε στο δικαστήριο ότι ποτέ δεν υπήρξε ύποπτος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Ο δισεκατομμυριούχος έχασε τον πρώτο γύρο στην υπόθεση τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν το δικαστήριο της Φινλανδίας απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε ζητήσει κατά των τραπεζών. Η κύρια ακρόαση στην υπόθεση διεξήχθη το Σεπτέμβριο. Ο δικηγόρος του Ρότενμπεργκ αρνήθηκε να κάνει σχόλιο πριν από την απόφαση της Δευτέρας.

Boris Rotenberg
Boris Rotenberg 

Σχετικα αρθρα

Το hedge fund που πόνταρε σωστά στον κορονοϊό και πέτυχε κέρδη 77% σε δύο μήνες

admin

Ο κοροναϊός άδειασε τα εμπορικά κέντρα στον ακριβότερο δρόμο του κόσμου

admin

Γερμανία: Τρικυμία στην κυβέρνηση της Μέρκελ μετα το πολιτικό φιάσκο της Θουριγγίας

admin

Άνοδος του πετρελαίου, ενώ ο ΟΠΕΚ μετρά τις επιπτώσεις του κοροναϊού στη ζήτηση

admin

Η Κομισιόν εγκρίνει το σχέδιο «Ηρακλής»

admin

Το πρώτο καφέ κάνναβης στις ΗΠΑ με επενδυτή τη Miley Cyrus φέρνει κάτι από το Άμστερνταμ στο Χόλιγουντ

admin

Πρωταθλητές στο προσδόκιμο… εργασίας οι Σουηδοί, ουραγοί οι Έλληνες (χάρτης)

admin

Tο δεύτερο μεγαλύτερο διαμάντι στον κόσμο θα γίνει κοσμήματα για τη Louis Vuitton

admin

Τράπεζα της Αγγλίας: Μείωσε τα επιτόκια στο 0,25% εξαιτίας του κορονοϊού

admin

Πώς ένας έξαλλος Λίβυος στρατηγός μπέρδεψε τον Πούτιν

admin

Η Hermes απάντησε στις αναταραχές του Χονγκ Κονγκ με ρεκόρ εξαετίας στις πωλήσεις

admin

Οι τραπεζίτες προετοιμάζονται για την επόμενη μεγάλη απειλή

admin

Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Νέας Ζηλανδίας ήταν κάποτε οδηγός φορτηγού και παράτησε το σχολείο

admin

Η Morgan Stanley βλέπει να κατρακυλούν οι αποδόσεις τα επόμενα 10 χρόνια

admin

Το Νταβός σε αριθμούς: Από την κλιματική αλλαγή μέχρι τους δισεκατομμυριούχους

admin

Ο κορονoϊός νεκρώνει την αγορά ομολόγων – Στα ύψη τα CDS, στον πάγο οι νέες εκδόσεις

admin

Στα 30 δολ. το πετρέλαιο. Για περαιτέρω πτώση προειδοποιεί η Goldman Sachs

admin

Αναθερμαίνεται η αγορά εταιρικών ομολόγων

admin