Image default
Σοφοκλέους 10

Το γεωπολιτικό ρίσκο και οι αντοχές που δείχνει το Χ.Α.

Ανθεκτικότητα αλλά και επιβεβαίωση ότι οι long ελέγχουν το momentum δείχνει το ελληνικό χρηματιστήριο όλο το τελευταίο διάστημα, ειδικά μετά το ξέσπασμα της γεωπολιτικής κρίσης, που ξεκίνησε με τη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί από τους Αμερικανούς.

Είναι θετικό ότι το ελληνικό χρηματιστήριο έχει συμπληρώσει ήδη δέκα συνεδριάσεις με κλείσιμο πάνω από το κομβικό όριο των 900 μονάδων, συνεχίζοντας να «χτίζει» πίστη και τεχνικά αναχώματα για ακόμη καλύτερα επίπεδα, ενώ και στις δέκα αυτές συνεδριάσεις, κρατήθηκε και η στήριξη των 910 μονάδων.

Η κατοχύρωση της ευρύτερης περιοχής των 900 – 910 μονάδων επί σειρά συνεδριάσεων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει σε καλύτερα επίπεδα το Χ.Α. και να κινηθεί προς την περιοχή των 930 – 950 μονάδων. Όμως, το ξέσπασμα της γεωπολιτικής κρίσης έφερε εύλογους κλυδωνισμούς και στο Χ.Α. το οποίο στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης έπεσε έως το χαμηλό των 904,84 μονάδων, για να ανακάμψει πολύ σύντομα.

Όσο περισσότερο μένει ο Γ.Δ. πάνω από τη ζώνη των 900 – 910 μονάδων, τόσο πιο ανθεκτικά τεχνικά αναχώματα βάζει σ’ αυτή την περιοχή. Γιατί, όπως τονίζει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας ΑΧΕΠΕΥ Νικόλαος Καυκάς, «εκτιμούμε ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη η κατοχύρωση των 900 μονάδων στην παρούσα φάση, ενώ οι εναλλαγές στην διάθεση ανάληψης ρίσκου λόγω γεωπολιτικών εξελίξεων αυξάνουν την μεταβλητότητα και απαιτούν αυξημένα αντανακλαστικά».

Σε κάθε περίπτωση το ελληνικό χρηματιστήριο θα κινηθεί αναλόγως με το «ρεύμα» των διεθνών αγορών, οι οποίες ύστερα από τις αρχικές απότομες μεταπτώσεις στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, γρήγορα ανασκουμπώθηκαν, αν και την Παρασκευή έκλεισαν με ανεπαίσθητες απώλειες, τόσο οι ευρωπαϊκοί, όσο και οι αμερικανικοί δείκτες.

Το περιβάλλον διεθνώς είναι εξαιρετικά βελτιωμένο, καθώς η αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή και το χαμήλωμα της πολεμικής… ρητορείας απ’ όλες τις πλευρές, έδωσε ξανά «φτερά» στους επενδυτές που προχωρούν σε νέα ρίσκα σ’ όλα τα χρηματιστήρια.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο από τη μία καλείται να διαχειριστεί τα κέρδη από το μεγάλο ράλι του 2019 που το έφεραν στην πρώτη θέση παγκοσμίως, από την άλλη πλευρά να «ζυγίσει» αποτιμήσεις, να μετρήσει δυνάμεις και να προεξοφλήσει τα επόμενα μελλούμενα στην οικονομία, καθώς θα ωριμάζουν οι πολιτικές της κυβέρνησης.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα διαδικασία που «ιντριγκάρει» τους επενδυτές, καθώς στο προσκήνιο βγαίνουν και μετοχές που είτε έχουν μείνει πίσω, είτε εμπλέκονται σε επενδυτικά ή επιχειρηματικά stories. Αναφερόμαστε σε μετοχές όπως Lamda Development (project Ελληνικού), AVAX, Ελλάκτωρ (Γραμμή 4 Μετρό), ΟΠΑΠ (μεγάλο μέρισμα), ΔΕΗ (προσδοκία επανόδου σε βιώσιμη λειτουργία), Τεχνική Ολυμπιακή (πώληση Πόρτο Καρράς), Autohellas (διαρκή ρεκόρ σε όλα τα επίπεδα) κ.ο.κ.

Σχετικα αρθρα

Την Τρίτη το rebalancing της Εθνικής λόγω MSCI

admin

Με το βλέμμα στραμμένο στις κεντρικές τράπεζες

admin

Η παροχολογία φόβισε τους επενδυτές – Θα βγει αντίδραση;

admin

«Χρηματιστηριακά, εντός, εκτός και επί τα αυτά»

admin

Πτώση στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου

admin

ΧΑ: Συνεχιζόμενη η διάθεση για αγορές τραπεζικών τίτλων

admin

Η αγορά αποτιμά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοιγμα με άνοδο

admin

Το Χ.Α., η διεθνής διόρθωση και η…αναβολή αναβάθμισης από Fitch

admin

Η συναλλακτική αφυδάτωση συνιστά «μορφή προστασίας» του Χ.Α.

admin

Υπερπουλημένη η αγορά σε βραχυχρόνιο επίπεδο

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο με νέα πτώση

admin

Κρίσιμη για το Χ.Α. η συνεισφορά του τραπεζικού κλάδου

admin

Χ.Α: Καλή χρονιά με άνοδο 1,53%

admin

Γεωπολιτική αβεβαιότητα και αφαίμαξη ρευστότητας στο Χ.Α.

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοιγμα με πτώση στη σημερινή συνεδρίαση

admin

Εβδομάδα απωλειών για το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Στο επίκεντρο πάλι ο τραπεζικός κλάδος…

admin