Image default
Πρώτο Θέμα

40 δισεκατομμύρια λόγοι για να μείνετε προς το παρόν μακριά από τo ιταλικό χρέος

Του Marcus Ashworth

Είναι ένας ψυχρός και σκληρός χειμώνας για το ιταλικό κρατικό χρέος. Η χώρα έχει τη χειρότερη επίδοση της Ευρωζώνης στον συγκεκριμένο τομέα. Για πρώτη φορά, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων είναι μεγαλύτερες από εκείνες των ελληνικών ισοδυνάμων τους με λήξεις μεγαλύτερες των τριών ετών.

Η ιταλική είναι η μόνη ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων της οποίας τα spread αποδόσεων έχουν διευρυνθεί σε σύγκριση με εκείνη της Γερμανίας – σημείο αναφοράς για όλη την Ευρωζώνη – τους τελευταίους τρεις μήνες. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Ιταλία βρισκόταν στην πρωτοπορία της μείωσης αποδόσεων, στο άλλο άκρο του φάσματος.  Τι πήγε λοιπόν στραβά;

Η “αέναη” πολιτική κρίση

Η απλούστερη απάντηση – όπως πάντα – είναι o “πυρετός” που συνεχίζει να ταλανίζει την πολιτική κατάσταση στην Ιταλία. Αυτή τη φορά δεν υπάρχει πραγματική πολιτική κρίση. Πρόκειται περισσότερο για προσδοκία ότι ο αφύσικος και δύσκολος κυβερνητικός συνασπισμός μεταξύ του “αντισυστημικού”, λαϊκιστικού Κινήματος Πέντε Αστέρων και του πιο θεσμικού, κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος ενδέχεται να καταρρεύσει. Με τις περιφερειακές εκλογές προγραμματισμένες για τις 26 Ιανουαρίου, θα είναι ένας δύσκολος μήνας για τους δύο “επιφυλακτικούς” εταίρους.

Η πορεία των spread των ιταλικών ομολόγων είναι η χειρότερη της Ευρωζώνης το τελευταίο τρίμηνο  

Υπάρχουν και άλλοι αντίρροποι άνεμοι που εξηγούν γιατί οι επενδυτές δεν δείχνουν ιδιαίτερα πρόθυμοι να επωφεληθούν από τη μεγαλύτερη απόδοση που προσφέρεται από τα ιταλικά κρατικά ομόλογα. Αφ΄ ενός, άφθονα τέτοια αναμένεται να εκδοθούν σε λίγες εβδομάδες. Τα δύο τρίτα της ετήσιας καθαρής έκδοσης χρέους από πλευράς Ρώμης είναι προγραμματισμένα για τον Ιανουάριο, με προσδοκία συγκέντρωσης 36 δισ. ευρώ (40 δισ. δολ.) νέων κεφαλαίων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει επανεκκινήσει τα προγράμματα αγοράς κρατικών ομολόγων μέσω ποσοτικής χαλάρωσης και το να έχει κανείς τον μεγαλύτερο αγοραστή πίσω στην αγορά θα έπρεπε, υπό κανονικές συνθήκες, να κάνει τα πράγματα ευκολότερα για τους Ιταλούς. Δυστυχώς γι’ αυτούς, η ΕΚΤ είχε σε προηγούμενη φάση υπερτιμήσει τα ιταλικά περιουσιακά στοιχεία κατά τις μαζικές αγορές της, οπότε αγοράζει πλέον λιγότερα ομόλογα της χώρας για να προσαρμόσει τις συμμετοχές της προς τους καθορισμένους στόχους της.

Opinion
Από τις 130 στις 160 μονάδες βάσης το spread του ιταλικού 10ετούς ομολόγου μόνον το τελευταίο δίμηνο

Αναλυτές της NatWest Markets εκτιμούν ότι ότι αυτό πρακτικά σημαίνει πως 20 δισ. ευρώ θα καταλήξουν αλλού και όχι σε ιταλικές κρατικές εκδόσεις το τρέχον έτος. Επιπλέον, σημειώνουν ότι οι ιταλικές τράπεζες ήταν καθαροί πωλητές χρέους της χώρας τους τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ είχαν σταθεί επιθετικοί αγοραστές το 2018.

Δέλεαρ για τους “κυνηγούς αποδόσεων”

Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, οι συγκεκριμένοι  παράγοντες έχουν σε μεγάλο βαθμό ενσωματωθεί πλέον στις τιμές. Ως εκ τούτου, οι διψασμένοι για αποδόσεις επενδυτές ομολόγων θα ψάχνουν για μια ευκαιρία, ειδικά δεδομένου του πειρασμού του σημαντικού spread σε σχέση με τα γερμανικά ομόλογα.

Ενώ η Ιταλία εκδίδει μεγάλο όγκο νέων ομολόγων, θα υπάρξουν επίσης και σημαντικές επαναγορές – περιορίζοντας την προσφορά. Εντός του 2020, θα κυκλοφορούν ιταλικά ομόλογα συνολικής αξίας περί τα 250 δισεκατομμύρια ευρώ, ωστόσο μόνο περίπου 50 δισ. από αυτά θα αντιστοιχούν σε νέο χρήμα. Στην πραγματικότητα, θα είναι μόνον το ήμισυ του τελευταίου αυτού ποσού, μετά το factoring στις προγραμματισμένες αγορές – στο πλαίσιο του QE – από πλευράς της ΕΚΤ.

Εάν μπορεί κανείς να κοιτάξει πέρα ​​από την εμπροσθοβαρή προσφορά κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, υπάρχουν λόγοι να ελπίζει. Όπως πάντα, όμως, η πολιτική θα αποτελέσει τον οδηγό για την αγορά και οι ιταλικοί τίτλοι δεν ενδείκνυνται για όσους έχουν προβλήματα με την καρδιά τους. Οι ξένοι αγοραστές πιθανότατα θα επιστρέψουν εάν η πολιτική θερμοκρασία υποχωρήσει – ειδικά οι Ιάπωνες επενδυτές αγόρασαν πολύ περισσότερο ιταλικό χρέος πέρυσι σε σχέση με το παρελθόν.

Αφήνοντας στην άκρη τις πολιτικές εξελίξεις, πρόκειται για τη φθηνότερη αγορά ομολόγων στην Ευρώπη και θα είναι δύσκολο για τους επενδυτές να παραβλέπουν αυτό το στοιχείο για πολύ καιρό.

Σχετικα αρθρα

Η Απατηλή Συναίνεση Ανάπτυξης στην Ευρώπη

admin

XA :Tο +345,6% της Πειραιώς και τι μέλλει γενέσθαι…

admin

Τα προβλήματα της ιταλικής ανάπτυξης επισκιάζουν την επέτειο του Ρέντσι

admin

Αλλάζει σελίδα η Fed

admin

Καλή συνεδρίαση στις Τράπεζες (+3%) και κέρδη 0,49% για το ΓΔ

admin

Ποιες είναι οι τρεις προκλήσεις για το τραπεζικό σύστημα

admin

Τι παραπάνω ξέρει το ΧΑ;

admin

Η Ευρώπη μπορεί να κάνει περισσότερα με τα λεφτά της

admin

Εταιρεία των Paradise Papers συνδέεται με χρηματοδότηση τρομοκρατών και οργανωμένου εγκλήματος

admin

Οι Χαμένες Αυταπάτες της Τουρκίας

admin

Νέα αναταραχή στις αγορές ομολόγων λόγω Ιταλίας

admin

Στη ρύθμιση των 120 δόσεων και τα χρέη του 2018 στα Ταμεία

admin

XA: «Ξεκλείδωσαν» οι τράπεζες από το -30%

admin

Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με 155 ψήφους υπέρ, 131 κατά και 2 παρών

admin

Από 28 Μαΐου τα νέα χαρτονομίσματα 100 και 200 ευρώ

admin

Η Αλβανία σε βαθιά πολιτική κρίση

admin

Η Μέρκελ αντιμέτωπη με επανάσταση στο κόμμα της για την προσφυγική κρίση

admin

Η επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου ξεκίνησε ήδη

admin