Image default
Τράπεζες

Τράπεζες: Το ράλι στα ακίνητα «ζεσταίνει» τους πλειστηριασμούς

Η άνοδος στις τιμές των ακινήτων ευνοεί την αναθέρμανση των πλειστηριασμών και, σε συνδυασμό με την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον Μάιο και μετά, δημιουργείται πρόσφορο περιβάλλον προκειμένου οι τράπεζες να αυξήσουν αφενός τον όγκο των πλειστηριασμών, αφετέρου να ξεστοκάρουν τα ακίνητα που έχει περιέλθει στην κατοχή τους.

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν στο Euro2day.gr ότι η αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων που θα προκληθεί από τα φορολογικά κίνητρα τα οποία νομοθέτησε πρόσφατα η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος για περισσότερους επιτυχημένους πλειστηριασμούς (σ.σ. στην παρούσα συγκυρία πάντως η αγορά ακινήτων έχει παγώσει λόγω της απεργίας των συμβολαιογράφων).

«Μέχρι και τον προηγούμενο Φθινόπωρο 8 στα 10 ακίνητα που έβγαζαν οι τράπεζες στον πλειστηριασμό αγοράζονταν από τις ίδιες, καθώς δεν υπήρχε αγοραστικό ενδιαφέρον σε ικανοποιητικές τιμές», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος και προσθέτει: «Παρά την συγκράτηση στην άνοδο των τιμών που σημειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2019 εκτιμούμε ότι το 2020 η αύξηση στις τιμές των ακινήτων θα είναι εκρηκτική σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, καθώς θα αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση, γεγονός που θα επιταχύνει τους πλειστηριασμούς».

Χωρίς προστασία

Η κατάσταση στο μέτωπο των πλειστηριασμών αναμένεται να δυσκολέψει έτι περαιτέρω από τον Μάιο και μετά καθώς στα τέλη Απριλίου θα καταργηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας. «Από την 1η Μαίου δεν θα υπάρχει πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας έτσι όπως υπάρχει σήμερα. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει ένα μικρό πλαίσιο μόνο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως οι ΑμεΑ, οι πολύτεκνοι κ.ά.», αναφέρει η ίδια πηγή και προσθέτει:

«Το νέο πτωχευτικό πλαίσιο που ετοιμάζεται και αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες με τους δανειστές δεν προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό. Επομένως, το θεσμικό πλαίσιο που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη και η ισχύς του λήγει στις 30 Απριλίου αποτελεί πραγματικά την τελευταία ευκαιρία».

Συνολικά 55.929 μέχρι τον Σεπτέμβριο

Στο μεταξύ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας των πλειστηριασμών έχουν αναρτηθεί από τράπεζες αλλά και από τις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων 55.929 πλειστηριασμοί από τώρα μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ένα καινούργιο ποιοτικό χαρακτηριστικό των αναρτημένων στην πλατφόρμα πλειστηριασμών είναι το γεγονός ότι κερδίζουν έδαφος οι εντολές από τις εταιρείες διαχείρισης σε σχέση με τις τράπεζες. Κι αυτό διότι μεγάλα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων που φέρουν ακίνητα ως εγγυήσεις έχουν είτε πουληθεί σε ξένα funds, είτε οι τράπεζες έχουν αναθέσει τη διαχείρισή τους στις εν λόγω εταιρείες.

Ο ρόλος των εταιρειών θα ενισχυθεί και στο κομμάτι των πλειστηριασμών έτι περαιτέρω μέσα στο 2020 καθώς θα προχωρήσουν οι τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους έως 30 δισ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Τεχνικές λεπτομέρειες του «Ηρακλή» στη σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ

admin

Γ. Ζαββός: Χαμηλές οι προμήθειες για το σχέδιο Ηρακλής

admin

Ντράγκι: Σημαντικές δράσεις στήριξης είναι ακόμη απαραίτητες

admin

Κινεζική απόβαση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

admin

Μόλις οκτώ ρυθμίσεις προστασίας α’ κατοικίας σε 17 εβδομάδες!

admin

ΕΚΤ: Στα €21,5 δισ. ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών τον Απρίλιο 2020

admin

Αθώοι Ψυχάρης και στελέχη Alpha Bank για τα δάνεια στον ΔΟΛ

admin

Ευρωζώνη: Κατέβασαν ταχύτητα οι χορηγήσεις δανείων στις επιχειρήσεις

admin

JPMorgan: Ακόμη 8 χρόνια αρνητικά επιτόκια στην Ευρώπη

admin

Τουρκία: Στο 14% μείωσε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα

admin

Επίσκεψη Πρεμ Γουάτσα με… γεμάτη ατζέντα

admin

“Μαραθώνιος” κυβέρνησης – τραπεζών για την ενίσχυση της ρευστότητας στην Οικονομία

admin

Τσίπρας: Να ανακληθούν οι απολύσεις των τραπεζικών υπαλλήλων

admin

ETE: Πρόγραμμα στήριξης όσων αποχωρούν με εθελούσια έξοδο

admin

Σε επίπεδα-ρεκόρ οι εκδόσεις SNP ομολόγων από τις ευρωτράπεζες φέτος

admin

Προσεκτικά αισιόδοξη η ΕΚΤ πριν από τον κορωνοϊό

admin

Axia: Ορόσημο για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο το ομόλογο της Πειραιώς

admin

Τραπεζικό ναυάγιο για το πρόγραμμα ξεφορτώματος «κόκκινων δανείων» στην Τουρκία

admin