Image default
Τράπεζες

Τράπεζες: Το ράλι στα ακίνητα «ζεσταίνει» τους πλειστηριασμούς

Η άνοδος στις τιμές των ακινήτων ευνοεί την αναθέρμανση των πλειστηριασμών και, σε συνδυασμό με την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από τον Μάιο και μετά, δημιουργείται πρόσφορο περιβάλλον προκειμένου οι τράπεζες να αυξήσουν αφενός τον όγκο των πλειστηριασμών, αφετέρου να ξεστοκάρουν τα ακίνητα που έχει περιέλθει στην κατοχή τους.

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν στο Euro2day.gr ότι η αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων που θα προκληθεί από τα φορολογικά κίνητρα τα οποία νομοθέτησε πρόσφατα η κυβέρνηση στρώνει το έδαφος για περισσότερους επιτυχημένους πλειστηριασμούς (σ.σ. στην παρούσα συγκυρία πάντως η αγορά ακινήτων έχει παγώσει λόγω της απεργίας των συμβολαιογράφων).

«Μέχρι και τον προηγούμενο Φθινόπωρο 8 στα 10 ακίνητα που έβγαζαν οι τράπεζες στον πλειστηριασμό αγοράζονταν από τις ίδιες, καθώς δεν υπήρχε αγοραστικό ενδιαφέρον σε ικανοποιητικές τιμές», αναφέρει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος και προσθέτει: «Παρά την συγκράτηση στην άνοδο των τιμών που σημειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2019 εκτιμούμε ότι το 2020 η αύξηση στις τιμές των ακινήτων θα είναι εκρηκτική σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, καθώς θα αυξηθεί σημαντικά η ζήτηση, γεγονός που θα επιταχύνει τους πλειστηριασμούς».

Χωρίς προστασία

Η κατάσταση στο μέτωπο των πλειστηριασμών αναμένεται να δυσκολέψει έτι περαιτέρω από τον Μάιο και μετά καθώς στα τέλη Απριλίου θα καταργηθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας. «Από την 1η Μαίου δεν θα υπάρχει πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας έτσι όπως υπάρχει σήμερα. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει ένα μικρό πλαίσιο μόνο για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού όπως οι ΑμεΑ, οι πολύτεκνοι κ.ά.», αναφέρει η ίδια πηγή και προσθέτει:

«Το νέο πτωχευτικό πλαίσιο που ετοιμάζεται και αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες ημέρες με τους δανειστές δεν προβλέπει την προστασία της πρώτης κατοικίας από τον πλειστηριασμό. Επομένως, το θεσμικό πλαίσιο που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη και η ισχύς του λήγει στις 30 Απριλίου αποτελεί πραγματικά την τελευταία ευκαιρία».

Συνολικά 55.929 μέχρι τον Σεπτέμβριο

Στο μεταξύ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας των πλειστηριασμών έχουν αναρτηθεί από τράπεζες αλλά και από τις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων 55.929 πλειστηριασμοί από τώρα μέχρι και τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ένα καινούργιο ποιοτικό χαρακτηριστικό των αναρτημένων στην πλατφόρμα πλειστηριασμών είναι το γεγονός ότι κερδίζουν έδαφος οι εντολές από τις εταιρείες διαχείρισης σε σχέση με τις τράπεζες. Κι αυτό διότι μεγάλα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων που φέρουν ακίνητα ως εγγυήσεις έχουν είτε πουληθεί σε ξένα funds, είτε οι τράπεζες έχουν αναθέσει τη διαχείρισή τους στις εν λόγω εταιρείες.

Ο ρόλος των εταιρειών θα ενισχυθεί και στο κομμάτι των πλειστηριασμών έτι περαιτέρω μέσα στο 2020 καθώς θα προχωρήσουν οι τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους έως 30 δισ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Πειραιώς: Υπερκάλυψη και μάχη για την τιμολόγηση του Tier II

admin

Eurobank Equities: Νέες τιμές-στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Τρια καμπανάκια από ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια

admin

Επέκταση στα Βαλκάνια ετοιμάζουν ξανά οι ελληνικές τράπεζες

admin

Πάνω από 15 δισ. η ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών

admin

Νέα επικεφαλής του κλάδου Shipping στην HSBC Ελλάδας

admin

Γ. Ζαββός: Χαμηλές οι προμήθειες για το σχέδιο Ηρακλής

admin

Πρόγραμμα 500 εκατ. από ΕΤΕπ για επιχειρηματικές επενδύσεις

admin

Στη Λάρισα το νέο ηλεκτρονικό κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Επανεξετάζονται οι τραπεζικές χρεώσεις μετά το ραντεβού στο Μαξίμου

admin

Goldman Sachs: Πλήγμα 3% στα κέρδη των ελληνικών τραπεζών από ΕΚΤ

admin

Τιτλοποίηση-μαμούθ και ομόλογο ανακοινώνει η Alpha Bank

admin

Πειραιώς: Λύσεις «one stop shop» στην αγορά ακινήτων

admin

Τεχνικές λεπτομέρειες του «Ηρακλή» στη σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ

admin

Νέο αίτημα των τραπεζών για τα δάνεια που έχουν κρατική εγγύηση

admin

Alpha Bank: Ανάρπαστο το ομόλογο Tier II-Στο 4,25% το επιτόκιο

admin

Μόλις 36 ρυθμίσεις πρώτης κατοικίας σε 22 εβδομάδες

admin

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η ΕΚΤ

admin