Image default
Τράπεζες

Citigroup: Οι τιμές-στόχοι για ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες

Δημοσιεύθηκε: 14 Ιανουαρίου 2020 – 14:29

Η Citigroup παραμένει αρνητική για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο συνολικά και διατηρεί την ουδέτερη σύστασή της για τις εγχώριες τράπεζες. Οι τράπεζες στην Ευρώπη, με τις χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων και την επιβράδυνση των οικονομιών τους, είναι πιθανόν να δεχθούν επιπρόσθετη πίεση στα επιχειρηματικά τους μοντέλα, επισημαίνει.

Οι φτηνές αποτιμήσεις σημαίνουν, εξηγεί η Citigroup, ότι οι τράπεζες διαθέτουν υψηλή στάθμιση στους δείκτες αξίας παντού και η πρόσφατη άνοδός τους ήταν βασικός οδηγός πίσω από την αλλαγή θέσεων υπέρ της αξίας έναντι της ανάπτυξης (value / growth rotation).

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών εξακολουθούν να φαίνονται φθηνές βάσει των κλασικών δεικτών αποτίμησης, είναι διαπραγματεύσιμες σχεδόν στα πιο χαμηλά τους επίπεδα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση (GFC), ωστόσο, οι τράπεζες της Ε.Ε. αντιμετωπίζουν διαρθρωτικές αδυναμίες (χαμηλότερα-μακροπρόθεσμα επιτόκια, πιέσεις κερδοφορίας).

H Citigroup βλέπει την ανάπτυξη και τις επιστροφές κεφαλαίου ως πιθανούς παράγοντες αλλαγής διάθεσης. Οι μετοχές των τραπεζών παρουσιάζουν ισχυρή σύνδεση με τη μάκρο κατάσταση. Η ενίσχυση των δεικτών PMI θα μπορούσε να αποτελέσει βασική στήριξη του τραπεζικού τομέα στο πρώτο εξάμηνο του 2020. 

Στις ευρωπαϊκές τράπεζες, η Citi διατηρεί σύσταση overweight στις χώρες Αυστρία, Benelux, Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία και Ισπανία (Διεθνείς δραστηριότητες). Συστάσεις underweight σε Γερμανία, Ιρλανδία, Σκανδιναβικές χώρες, Ισπανία (Εγχώριες δραστηριότητες), Ηνωμένο Βασίλειο (Εγχώριο & Challengers και Διεθνείς δραστηριότητες).

Οι τράπεζες που προτιμάει από την Ευρώπη είναι οι Credit Suisse, Suisse, ING Groep και Société Générale ενώ στον αντίποδα οι λιγότερο προτιμώμενες τραπεζικές μετοχές είναι οι Barclays, Deutsche Bank και HSBC Holdings.

Παρότι σε άλλα report του αμερικανικού οίκου φαίνεται να προβλέπει την περαιτέρω μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, η Citi δεν θέτει νέες τιμές-στόχους για τις εγχώριες τραπεζικές μετοχές, αν και θεωρητικά αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σε θετική επανατιμολόγηση των τίτλων που κατέχουν οι τράπεζες και φθηνότερο κόστος κεφαλαίων.

Alpha Βank: Για την Alpha Bank, η Citi διατηρεί την τιμή-στόχο σε 1,90 ευρώ ανά μετοχή (Neutral/High Risk) με μικρό περιθώριο ανόδου. Η Citigroup, για την περίοδο 2020-2021, εκτιμάει ότι ο δείκτης καθαρής κερδοφορίας της τράπεζας θα διαμορφωθεί στις 11,2 φορές και 8,7 φορές. Αναφορικά, με τους δείκτες εσωτερικής αξίας (P/BV), η Citigroup τοποθετεί την αποτίμηση της τράπεζας στις 0,33-0,32 φορές για την περίοδο 2020-2021. Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων προβλέπεται από 3%-3,7% για τη διετία.

Eurobank: Η τιμή-στόχος για τη Eurobank διατηρείται σε 1 ευρώ (Neutral/High Risk), με 15% ανοδικό περιθώριο. Η Citigroup, για την περίοδο 2020-2021, εκτιμάει ότι ο δείκτης καθαρής κερδοφορίας της τράπεζας θα διαμορφωθεί στις 8,3 φορές και 8,1 φορές, χαμηλότερα από τον μέσο όρο του κλάδου. Αναφορικά με τους δείκτες εσωτερικής αξίας (P/BV), η Citigroup τοποθετεί την αποτίμηση της τράπεζας στις 0,62-0,58 φορές για την περίοδο 2020-2021, στο πάνω εύρος των αποτιμήσεων του κλάδου. Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων προβλέπεται από 7,8%-7,3% για τη διετία, που είναι και ο υψηλότερος δείκτης μεταξύ των τεσσάρων τραπεζών. 

Εθνική Τράπεζα: Για την Εθνική Τράπεζα, η τιμή-στόχος που δίνει η Citi είναι τα 2,80 ευρώ ανά μετοχή (Neutral/High Risk). Όπως επισημαίνει η Citigroup, για την περίοδο 2020-2021, εκτιμάει ότι ο δείκτης καθαρής κερδοφορίας της τράπεζας θα διαμορφωθεί στις 11,6 φορές και 9,8 φορές. Αναφορικά με τους δείκτες εσωτερικής αξίας (P/BV), η Citigroup τοποθετεί την αποτίμηση της τράπεζας στις 0,50-0,48 φορές για την περίοδο 2020-2021. Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων προβλέπεται από 4,4%-5% για τη διετία.

Τράπεζα Πειραιώς: Η νέα τιμή-στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς είναι τα 3,30 ευρώ ανά μετοχή (Neutral/High Risk). Η Citi εκτιμάει ότι για την Τράπεζα Πειραιώς, για την περίοδο 2020-2021, ο δείκτης καθαρής κερδοφορίας της τράπεζας θα διαμορφωθεί στις 9,3 φορές και 6,6 φορές, ο χαμηλότερος μεταξύ των εγχώριων ιδρυμάτων. Αναφορικά με τους δείκτες εσωτερικής αξίας (P/BV), η Citigroup τοποθετεί την αποτίμηση της τράπεζας στις 0,25-0,24 φορές για την περίοδο 2020-2021. Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων προβλέπεται από 2,7%-3,7%% για τη διετία.

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Συλλήψεις τραπεζικών στελεχών για σκάνδαλο φοροδιαφυγής

admin

Παγώνουν οι τράπεζες αυξήσεις στις προμήθειες

admin

Alpha Bank: Αναπροσαρμόζει τα επιτόκια δανείων και καταθέσεων

admin

ΕΚΤ: «Σύννεφα» και αυξημένα καθοδικά ρίσκα στην ευρωζώνη

admin

Στη Γενική Συνέλευση της ΕΤΕ η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών

admin

JP Morgan: Το κλειδί για να πετύχει ο Ηρακλής

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Αισιοδοξία Μεγάλου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας-Στα 4,5 δισ. οι νέες χρηματοδοτήσεις το 2019

admin

Saunders (ΒοΕ): Πιθανή μείωση επιτοκίων εάν επιμείνει η αβεβαιότητα του Brexit

admin

Alpha: Οι τρεις λόγοι που βελτιώνεται το κλίμα στην Ελλάδα

admin

Alpha Bank: Ποδαρικό με εκκίνηση του project Galaxy

admin

Στην πόρτα της εξόδου 2.500 τραπεζοϋπάλληλοι

admin

Δέκα χιλιάδες δανειολήπτες ξεκίνησαν αίτηση για προστασία α’ κατοικίας

admin

Μυλωνάς: Το 2022 ο δείκτης NPEs θα πέσει στο 5%

admin

Η ΕΕ πιέζει τη Μάλτα για τα «χρυσά διαβατήρια» της Bank of Valletta

admin

«Κόφτης» το ΕΣΠΑ στην κρατική επιδότηση α’ κατοικίας

admin

Μέχρι τις 20 Οκτωβρίου στη Βουλή ο νόμος για το APS

admin

«Συναγερμός» στο ΥΠΟΙΚ για την πρώτη κατοικία

admin

Αναλυτικά: Οι χρεώσεις σε ΑΤΜ, γκισέ και e-banking

admin