Image default
Τράπεζες

Citigroup: Οι τιμές-στόχοι για ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες

Δημοσιεύθηκε: 14 Ιανουαρίου 2020 – 14:29

Η Citigroup παραμένει αρνητική για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο συνολικά και διατηρεί την ουδέτερη σύστασή της για τις εγχώριες τράπεζες. Οι τράπεζες στην Ευρώπη, με τις χαμηλές αποδόσεις των ομολόγων και την επιβράδυνση των οικονομιών τους, είναι πιθανόν να δεχθούν επιπρόσθετη πίεση στα επιχειρηματικά τους μοντέλα, επισημαίνει.

Οι φτηνές αποτιμήσεις σημαίνουν, εξηγεί η Citigroup, ότι οι τράπεζες διαθέτουν υψηλή στάθμιση στους δείκτες αξίας παντού και η πρόσφατη άνοδός τους ήταν βασικός οδηγός πίσω από την αλλαγή θέσεων υπέρ της αξίας έναντι της ανάπτυξης (value / growth rotation).

Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών εξακολουθούν να φαίνονται φθηνές βάσει των κλασικών δεικτών αποτίμησης, είναι διαπραγματεύσιμες σχεδόν στα πιο χαμηλά τους επίπεδα μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση (GFC), ωστόσο, οι τράπεζες της Ε.Ε. αντιμετωπίζουν διαρθρωτικές αδυναμίες (χαμηλότερα-μακροπρόθεσμα επιτόκια, πιέσεις κερδοφορίας).

H Citigroup βλέπει την ανάπτυξη και τις επιστροφές κεφαλαίου ως πιθανούς παράγοντες αλλαγής διάθεσης. Οι μετοχές των τραπεζών παρουσιάζουν ισχυρή σύνδεση με τη μάκρο κατάσταση. Η ενίσχυση των δεικτών PMI θα μπορούσε να αποτελέσει βασική στήριξη του τραπεζικού τομέα στο πρώτο εξάμηνο του 2020. 

Στις ευρωπαϊκές τράπεζες, η Citi διατηρεί σύσταση overweight στις χώρες Αυστρία, Benelux, Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία και Ισπανία (Διεθνείς δραστηριότητες). Συστάσεις underweight σε Γερμανία, Ιρλανδία, Σκανδιναβικές χώρες, Ισπανία (Εγχώριες δραστηριότητες), Ηνωμένο Βασίλειο (Εγχώριο & Challengers και Διεθνείς δραστηριότητες).

Οι τράπεζες που προτιμάει από την Ευρώπη είναι οι Credit Suisse, Suisse, ING Groep και Société Générale ενώ στον αντίποδα οι λιγότερο προτιμώμενες τραπεζικές μετοχές είναι οι Barclays, Deutsche Bank και HSBC Holdings.

Παρότι σε άλλα report του αμερικανικού οίκου φαίνεται να προβλέπει την περαιτέρω μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, η Citi δεν θέτει νέες τιμές-στόχους για τις εγχώριες τραπεζικές μετοχές, αν και θεωρητικά αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει σε θετική επανατιμολόγηση των τίτλων που κατέχουν οι τράπεζες και φθηνότερο κόστος κεφαλαίων.

Alpha Βank: Για την Alpha Bank, η Citi διατηρεί την τιμή-στόχο σε 1,90 ευρώ ανά μετοχή (Neutral/High Risk) με μικρό περιθώριο ανόδου. Η Citigroup, για την περίοδο 2020-2021, εκτιμάει ότι ο δείκτης καθαρής κερδοφορίας της τράπεζας θα διαμορφωθεί στις 11,2 φορές και 8,7 φορές. Αναφορικά, με τους δείκτες εσωτερικής αξίας (P/BV), η Citigroup τοποθετεί την αποτίμηση της τράπεζας στις 0,33-0,32 φορές για την περίοδο 2020-2021. Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων προβλέπεται από 3%-3,7% για τη διετία.

Eurobank: Η τιμή-στόχος για τη Eurobank διατηρείται σε 1 ευρώ (Neutral/High Risk), με 15% ανοδικό περιθώριο. Η Citigroup, για την περίοδο 2020-2021, εκτιμάει ότι ο δείκτης καθαρής κερδοφορίας της τράπεζας θα διαμορφωθεί στις 8,3 φορές και 8,1 φορές, χαμηλότερα από τον μέσο όρο του κλάδου. Αναφορικά με τους δείκτες εσωτερικής αξίας (P/BV), η Citigroup τοποθετεί την αποτίμηση της τράπεζας στις 0,62-0,58 φορές για την περίοδο 2020-2021, στο πάνω εύρος των αποτιμήσεων του κλάδου. Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων προβλέπεται από 7,8%-7,3% για τη διετία, που είναι και ο υψηλότερος δείκτης μεταξύ των τεσσάρων τραπεζών. 

Εθνική Τράπεζα: Για την Εθνική Τράπεζα, η τιμή-στόχος που δίνει η Citi είναι τα 2,80 ευρώ ανά μετοχή (Neutral/High Risk). Όπως επισημαίνει η Citigroup, για την περίοδο 2020-2021, εκτιμάει ότι ο δείκτης καθαρής κερδοφορίας της τράπεζας θα διαμορφωθεί στις 11,6 φορές και 9,8 φορές. Αναφορικά με τους δείκτες εσωτερικής αξίας (P/BV), η Citigroup τοποθετεί την αποτίμηση της τράπεζας στις 0,50-0,48 φορές για την περίοδο 2020-2021. Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων προβλέπεται από 4,4%-5% για τη διετία.

Τράπεζα Πειραιώς: Η νέα τιμή-στόχος για την Τράπεζα Πειραιώς είναι τα 3,30 ευρώ ανά μετοχή (Neutral/High Risk). Η Citi εκτιμάει ότι για την Τράπεζα Πειραιώς, για την περίοδο 2020-2021, ο δείκτης καθαρής κερδοφορίας της τράπεζας θα διαμορφωθεί στις 9,3 φορές και 6,6 φορές, ο χαμηλότερος μεταξύ των εγχώριων ιδρυμάτων. Αναφορικά με τους δείκτες εσωτερικής αξίας (P/BV), η Citigroup τοποθετεί την αποτίμηση της τράπεζας στις 0,25-0,24 φορές για την περίοδο 2020-2021. Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων προβλέπεται από 2,7%-3,7%% για τη διετία.

Σχετικα αρθρα

«Παζάρι» διαρκείας για το σχέδιο «Ηρακλής»

admin

Παραιτήθηκε ο CEO της Credit Suisse μετά το σκάνδαλο κατασκοπείας

admin

Eurobank: Γιατί υποχωρεί ο τζίρος στο λιανεμπόριο

admin

Στις 24 Ιουλίου η Γενική Συνέλευση της Eurobank

admin

Στην πόρτα της εξόδου 2.500 τραπεζοϋπάλληλοι

admin

UBS: Πτώση στα κέρδη το Q3, προειδοποιεί για τις εμπορικές εντάσεις

admin

Alpha Bank: Αναδείχθηκε «Most Active Issuing Bank in 2018 in Greece»

admin

Ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για την Alpha Bank

admin

ΤτΕ: Αυξημένη η ζήτηση για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια το β’ τρίμηνο

admin

Η Τράπεζα Ηπείρου εγκαινιάζει νέο κατάστημα στη Φιλιππιάδα

admin

«Ψίχουλα» τα επιτόκια στις καταθέσεις

admin

Ολι Ρεν: Η ΕΚΤ πρέπει να πολεμήσει τον χαμηλό πληθωρισμό

admin

Τα νέα δεδομένα για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Τι είδους δάνεια ζητούν τώρα οι Ελληνες

admin

«Γκάζι» για τα κόκκινα δάνεια ζητά η Ουάσιγκτον

admin

Το παρασκήνιο της συνάντησης Μητσοτάκη-τραπεζιτών

admin

Νέες ονομασίες σε επιχειρηματικές μονάδες της Goldman Sachs

admin

Trump Says Europe Will Buy More American Gas. Is That Possible?

admin