Image default
Επιχειρήσεις

Απόδοση 8,95% του αμοιβαίου του ταμείου εργαζομένων της Interamerican

Απόδοση 8,95% κατέγραψε το 2019 μεικτό αμοιβαίο κεφάλαιο «ΤΕΑ INTERAMERICAN Global Balanced Fund of Funds», στο οποίο το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) των εργαζομένων της Interamerican αποταμιεύει τις επενδύσεις των 1.264 μελών του.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «το ΤΕΑ υποστηρίζει αποτελεσματικά τη λύση συμπληρωματικής συνταξιοδοτικής ασφάλισης για το σύνολο των μελών του. Το αμοιβαίο κεφάλαιο, από τον Ιούλιο 2013 που επενδύονται σε αυτό τα αποθεματικά του Ταμείου στο σύνολό τους, έχει αποδώσει 26,76%. Επενδύει σε άλλα επιλεγμένα κεφάλαια εξειδικευμένων οίκων του εξωτερικού, στοχεύοντας στην προστασία του κεφαλαίου και την επίτευξη μακροπροθέσμων αποδόσεων.

Η Interamerican συνεισφέρει επενδυτικά στο ΤΕΑ των εργαζομένων σημαντικό ποσόν ετησίως, που κατά το 2019 έφθασε στα 1,44 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα καλύπτει και τα λειτουργικά έξοδά του. Η εταιρεία, πέρυσι, αύξησε την τακτική εισφορά της για κάθε εργαζόμενο μέλος του Ταμείου σε 5,25% επί των μηνιαίων αποδοχών του. Επισημαίνεται ότι το Ταμείο έχει καταβάλει από την ίδρυσή του έως το τέλος του 2019 συνολικά 154 εφάπαξ παροχές σε μέλη του, ύψους 3,02 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισφορές που έχουν καταβληθεί από τα μέλη ανέρχονται σε 17,80 εκατ. ευρώ. Το υπό διαχείριση κεφάλαιο εφάπαξ παροχών του Ταμείου ανέρχεται σε 20,52 εκατ. ευρώ (31/12/2019).

To TΕΑ INTERAMERICAN είναι ένα από τα 19 ομοειδή Επαγγελματικά Ταμεία προαιρετικής ασφάλισης -υφίστανται άλλα 4 Ταμεία υποχρεωτικής ασφάλισης- και ελέγχεται σε ετήσια βάση από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή για την επάρκεια των αποθεματικών του, την κάλυψη των υποχρεώσεών του με επαρκή ασφαλιστική τοποθέτηση και τη συμμόρφωσή του με την κείμενη νομοθεσία και τις διατάξεις του Κώδικά Δεοντολογίας και Καλών Πρακτικών για ΤΕΑ. Επισημαίνεται ότι, παράλληλα, από το 2019 λειτουργεί και δεύτερο ΤΕΑ στην INTERAMERICAN, αυτό των διαμεσολαβούντων συνεργατών της εταιρείας.

Ο θεσμός των ΤΕΑ εισήχθη το 2002 με τον νόμο 3029, ενώ το επενδυτικό πλαίσιο καθορίστηκε με τον νόμο 4261/2014. Ως προς το φορολογικό πλαίσιο, οι εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών στα ΤΕΑ εκπίπτονται κατά 100%, ενώ οι εφάπαξ παροχές δεν φορολογούνται (οι συντάξεις φορολογούνται ως εισόδημα). Τα ΤΕΑ συστήνονται σε εθελοντική βάση με πρωτοβουλία των εργαζομένων ή των εργοδοτών ή και των δυο μερών και προϋπόθεση σύστασης Ταμείου αποτελεί η συμμετοχή τουλάχιστον 100 μελών.

Έχοντας την εμπειρία του Ταμείου των εργαζομένων της, που εισήλθε στον δέκατο χρόνο της λειτουργίας του, η Interamerican προσδοκά τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη δραστηριοποίησή της στον δεύτερο πυλώνα ασφάλισης για τη διαχείριση Επαγγελματικών Ταμείων, δεδομένης της υψηλής φερεγγυότητάς της καθώς και της σχετικής τεχνογνωσίας που αντλεί από τη μητρική ACHMEA».

Σχετικα αρθρα

Famar: Το «δακτυλίδι» στην Elements Capital

admin

ΕΥ: Οι δέκα μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις τράπεζες την επόμενη δεκαετία

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πράσινο φως στην διεύρυνση του Διοικητικού Συμβουλίου από τη ΓΣ

admin

Γ. Βελιώτης: Η πρωτοβάθμια φροντίδα προϋπόθεση για αποτελεσματικό σύστημα υγείας

admin

Β. Σ. Καρούλιας: Ανανέωση συνεργασίας με το κτήμα Κυρ-Γιάννη

admin

Enel: Εγκαίνια στην Εύβοια για τη μεγαλύτερη επένδυση αιολικών στην Ελλάδα

admin

Creta Farms: Παράταση στην προθεσμία υποβολής προσφορών

admin

Δώδεκα βραβεύσεις για τον Όμιλο AVAX

admin

Creta Farms: Στο 12,17% το ποσοστό της ΕΤΕ

admin

ΝP Ασφαλιστική: 208 σεμινάρια επαναπιστοποίησης από το 2015

admin

ΕΧΑΕ: Αλλαγές στα καθήκοντα διευθυντικών στελεχών

admin

Αύξηση τζίρου 53% για την Trastor ΑΕΕΑΠ

admin

Μείωση εσόδων και κερδών στο εννεάμηνο για Ικτίνος Ελλάς

admin

Online απόβαση της H&M στην ελληνική αγορά

admin

Νέα μονάδα αφαλάτωσης για την Τήνο από την Watera Ελλάς

admin

ΑΔΜΗΕ: Συμφωνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος με State Grid για Αριάδνη

admin

Eurobank: Καθαρά Κέρδη €90εκ. το Α΄ εξάμηνο 2019

admin

Τρεις νέες επενδύσεις ύψους 1,35 εκατ. από το Uni.Fund

admin