Image default
Επιχειρήσεις

Επέστρεψαν στα κέρδη οι Ευρωσύμβουλοι

Μεγάλη αύξηση κύκλου εργασιών και κερδοφόρο αποτέλεσμα για πρώτη χρονιά μετά το 2014 σημείωσε -σύμφωνα με πληροφορίες- πέρυσι η εισηγμένη εταιρεία Ευρωσύμβουλοι.

Σε επίπεδο μητρικής εταιρείας τα έσοδα υπερέβησαν τα 3,5 εκατ. ευρώ, έναντι της πολύ χαμηλής επίδοσης (1,56 εκατ. ευρώ) που είχε σημειωθεί το 2018 σε ενοποιημένη βάση. Οι βασικότεροι λόγοι για τη μεγάλη περυσινή βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων της εισηγμένης ήταν:

• Η πολύ χαμηλή βάση σύγκρισης του 2018.

• Μια σειρά σημαντικών έργων που ανέλαβε η εταιρεία στο εξωτερικό (δύο συμβάσεις στο Καζακστάν υπολογίζονται αθροιστικά στα 7,5 εκατ. δολάρια).

• Η κάποια τόνωση της εγχώριας αγοράς μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης, λόγω της χρονικής ωρίμανσης του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στην εταιρεία, οι Ευρωσύμβουλοι ξεκινούν τη φετινή χρονιά με υπόλοιπο ανεκτέλεστων συμβάσεων που σηματοδοτεί ανοδική πορεία οικονομικών επιδόσεων, ακόμη και σε περίπτωση που δεν κερδηθούν νέα έργα.

Ωστόσο, το 2020 αναμένεται να είναι μια ιδιαίτερα «ζεστή» χρονιά για την εταιρία (και τον κλάδο των συμβούλων γενικότερα) για δύο λόγους.

Πρώτον, γιατί αποτελεί την τελευταία χρονιά του τρέχοντος ΕΣΠΑ (2014-2020) και έτσι η Ελλάδα θα πρέπει να «τρέξει» προκειμένου μέσα στην επόμενη τριετία να απορροφήσει περίπου το 70% του Προγράμματος που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα! Αν τελικά, η κρατική μηχανή δεν επισπεύσει τις διαδικασίες, τότε η χώρα θα κινδυνεύσει να χάσει ακόμη και έξι δισ. ευρώ τα οποία της προσφέρονται δωρεάν μέσω των Κοινοτικών Κονδυλίων… Κύκλοι της αγοράς αισιοδοξούν πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει την εκμετάλλευση και του «τελευταίου ευρώ», καθώς έχει θέσει ως βασική πολιτική της προτεραιότητα την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Και δεύτερον, επειδή ως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει προχωρήσει ο σχεδιασμός για το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027), προκειμένου να μην επαναληφθούν οι θλιβερές καθυστερήσεις των παρελθόντων Προγραμμάτων, σε ότι αφορά την έναρξη απορρόφησης των κονδυλίων.

Ρύθμιση δανείων, επανεκτίμηση ακινήτου

Στις 30 Ιουνίου του 2019 η εισηγμένη εταιρεία είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια (-1,35 εκατ. ευρώ) και δείκτη κυκλοφοριακής ρευστότητας χαμηλότερο της μονάδας (αρνητικό κεφάλαιο κίνησης).

Ήδη στα τέλη του 2019, οι Ευρωσύμβουλοι ρύθμισαν τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις και στο εξής ο δανεισμός θα εξυπηρετείται από τα ενοίκια που εισπράττει η εισηγμένη λόγω της εκμίσθωσης τμήματος του ακινήτου της, χωρίς δηλαδή την αφαίρεση ρευστότητας από τη λειτουργική επίδοση της εταιρείας.

Σε ότι αφορά το αρνητικό ύψος των ιδίων κεφαλαίων, αυτό σχεδιάζεται να καλυφθεί σταδιακά με δύο κυρίως τρόπους: Πρώτον, μέσα από τη καθαρή κερδοφορία της εταιρείας, αρχής γενομένης από το 2019. Και δεύτερον, από την ανατίμηση της εύλογης αξίας του ακινήτου (revaluation) της εισηγμένης εταιρείας, η οποία θα φανεί και αυτή στις λογιστικές καταστάσεις της οικονομικής χρήσης 2019.

Σχετικα αρθρα

Νέα καταστήματα σε Ελλάδα και Κύπρο σχεδιάζει η Jumbo

admin

Account Aggregation από την Eurobank: Όλες οι πληροφορίες σε μια οθόνη

admin

Ιασώ: Διανέμει μέρισμα €0,02/μετοχή

admin

Η ανδρική σειρά περιποίησης STR8 «ταξιδεύει» στην Ασία

admin

Mytilineos: Σινιάλο για εξαγορές και 5ετές επενδυτικό πλάνο

admin

Έξι βραβεία για τη Sirecled στα Energy Mastering Awards

admin

Φουρλής: Στα €6 εκατ. τα καθαρά κέρδη 9μήνου

admin

Μέτοχος μειοψηφίας το Δημόσιο σε ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ

admin

Μυτιληναίος: Συμφωνία με Fairdeal για κατασκευή μονάδας ναυτιλιακών αποβλήτων

admin

Lamda Development: Σε 30,2 εκατ. τα καθαρά κέρδη 9μηνου

admin

Εξαγορά από την PZ Cussons παζαρεύει ο Σαράντης στην Πολωνία

admin

Jumbo: Πωλήσεις 512,5 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο

admin

ΥΠΕΝ: Τροποποιήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το διυλιστήριο των ΕΛΠΕ

admin

Ιατρικό Αθηνών: Προσφορά για προληπτικές εξετάσεις προστάτη

admin

Ντεμπούτο στην Ελλάδα για τα καταστήματα επίπλων Ashley Homestores

admin

Η απάντηση Κ. Δομαζάκη στο εξώδικο και την αγωγή

admin

ΔΕΗ: Πόσοι και ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο της εθελουσίας

admin

Εμφάνιση ομίλου Δουζόγλου με επενδυτικό σχέδιο άνω των 100 εκατ.

admin