Image default
Επιχειρήσεις

Επέστρεψαν στα κέρδη οι Ευρωσύμβουλοι

Μεγάλη αύξηση κύκλου εργασιών και κερδοφόρο αποτέλεσμα για πρώτη χρονιά μετά το 2014 σημείωσε -σύμφωνα με πληροφορίες- πέρυσι η εισηγμένη εταιρεία Ευρωσύμβουλοι.

Σε επίπεδο μητρικής εταιρείας τα έσοδα υπερέβησαν τα 3,5 εκατ. ευρώ, έναντι της πολύ χαμηλής επίδοσης (1,56 εκατ. ευρώ) που είχε σημειωθεί το 2018 σε ενοποιημένη βάση. Οι βασικότεροι λόγοι για τη μεγάλη περυσινή βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων της εισηγμένης ήταν:

• Η πολύ χαμηλή βάση σύγκρισης του 2018.

• Μια σειρά σημαντικών έργων που ανέλαβε η εταιρεία στο εξωτερικό (δύο συμβάσεις στο Καζακστάν υπολογίζονται αθροιστικά στα 7,5 εκατ. δολάρια).

• Η κάποια τόνωση της εγχώριας αγοράς μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης, λόγω της χρονικής ωρίμανσης του προγράμματος ΕΣΠΑ.

Σύμφωνα με κύκλους προσκείμενους στην εταιρεία, οι Ευρωσύμβουλοι ξεκινούν τη φετινή χρονιά με υπόλοιπο ανεκτέλεστων συμβάσεων που σηματοδοτεί ανοδική πορεία οικονομικών επιδόσεων, ακόμη και σε περίπτωση που δεν κερδηθούν νέα έργα.

Ωστόσο, το 2020 αναμένεται να είναι μια ιδιαίτερα «ζεστή» χρονιά για την εταιρία (και τον κλάδο των συμβούλων γενικότερα) για δύο λόγους.

Πρώτον, γιατί αποτελεί την τελευταία χρονιά του τρέχοντος ΕΣΠΑ (2014-2020) και έτσι η Ελλάδα θα πρέπει να «τρέξει» προκειμένου μέσα στην επόμενη τριετία να απορροφήσει περίπου το 70% του Προγράμματος που εξακολουθεί να βρίσκεται σε εκκρεμότητα! Αν τελικά, η κρατική μηχανή δεν επισπεύσει τις διαδικασίες, τότε η χώρα θα κινδυνεύσει να χάσει ακόμη και έξι δισ. ευρώ τα οποία της προσφέρονται δωρεάν μέσω των Κοινοτικών Κονδυλίων… Κύκλοι της αγοράς αισιοδοξούν πως η κυβέρνηση θα επιδιώξει την εκμετάλλευση και του «τελευταίου ευρώ», καθώς έχει θέσει ως βασική πολιτική της προτεραιότητα την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Και δεύτερον, επειδή ως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει προχωρήσει ο σχεδιασμός για το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027), προκειμένου να μην επαναληφθούν οι θλιβερές καθυστερήσεις των παρελθόντων Προγραμμάτων, σε ότι αφορά την έναρξη απορρόφησης των κονδυλίων.

Ρύθμιση δανείων, επανεκτίμηση ακινήτου

Στις 30 Ιουνίου του 2019 η εισηγμένη εταιρεία είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια (-1,35 εκατ. ευρώ) και δείκτη κυκλοφοριακής ρευστότητας χαμηλότερο της μονάδας (αρνητικό κεφάλαιο κίνησης).

Ήδη στα τέλη του 2019, οι Ευρωσύμβουλοι ρύθμισαν τις τραπεζικές τους υποχρεώσεις και στο εξής ο δανεισμός θα εξυπηρετείται από τα ενοίκια που εισπράττει η εισηγμένη λόγω της εκμίσθωσης τμήματος του ακινήτου της, χωρίς δηλαδή την αφαίρεση ρευστότητας από τη λειτουργική επίδοση της εταιρείας.

Σε ότι αφορά το αρνητικό ύψος των ιδίων κεφαλαίων, αυτό σχεδιάζεται να καλυφθεί σταδιακά με δύο κυρίως τρόπους: Πρώτον, μέσα από τη καθαρή κερδοφορία της εταιρείας, αρχής γενομένης από το 2019. Και δεύτερον, από την ανατίμηση της εύλογης αξίας του ακινήτου (revaluation) της εισηγμένης εταιρείας, η οποία θα φανεί και αυτή στις λογιστικές καταστάσεις της οικονομικής χρήσης 2019.

Σχετικα αρθρα

Συνεργασία Nova με τη Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου

admin

Mytilineos: Θεμελιώνει την πρώτη μεγάλη επένδυση στη μεταμνημονιακή Ελλάδα

admin

Νέες επενδύσεις έως το 2022 από την Agrino

admin

Μινωικές: Στη γραμμή Χανιά – Πειραιάς το Cruise Ferry ΚΥΔΩΝ ΠΑΛΑΣ

admin

Εβροφάρμα: Στα €17,46 εκατ. αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών στο εξάμηνο

admin

ΠΕΡΣΕΥΣ: Οι Λεωνίδας Κολιούλης και Δημήτριος Δημητρίου νέα μέλη στο ΔΣ

admin

Eurobank: Κλείνει το deal με PIMCO για το project Pillar

admin

Wind: Σχεδόν το 95% ελέγχουν πλέον Golden Tree και Cyrus

admin

Μετ’ εμποδίων ο ενιαίος πομποδέκτης στα διόδια του εθνικού δικτύου

admin

Νηρέας: Στα €51 εκατ. το τίμημα από την πώληση παραγωγικών εγκαταστάσεων

admin

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών της Πειραιώς για το Tier II

admin

Euroxx: Στις 24/9 η ΓΣ για την απορρόφηση της «Αττικές Επενδύσεις»

admin

Space: Αύξηση πωλήσεων και κερδών το πρώτο εξάμηνο

admin

Νέο πρόγραμμα ομαδικής ασφάλισης για ΜμΕ από τη Generali

admin

Αλουμύλ: Διευκρινίσεις για την απορρόφηση της ΑΛΟΥΦΟΝΤ

admin

Moody’s: Πιστωτικά θετικό το swap της Εθνικής

admin

Η θέση της GD Infrastuttura για το Άκτιο-Αμβρακια και την απόφαση της ΑΕΠΠ

admin

Autohellas: Αύξηση 30% στα καθαρά κέρδη εξαμήνου

admin