Image default
Οικονομία

“Μπόνους” έως 60% στις συντάξεις όσων συνεχίζουν να εργάζονται

Τέλος στον “κόφτη” 60% στην κύρια αλλά και την επικουρική σύνταξη όσων συνταξιούχων συνεχίζουν να απασχολούνται, ανεξαρτήτως ηλικίας, μετά τη συνταξιοδότηση τους, έχει αποφασίσει να βάλει η κυβέρνηση.

Αυτό αναφέρουν στελέχη του Υπ. Εργασίας στο Capital.gr, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες εξεταζόταν προ μηνών κάτι τέτοιο.

Συγκεκριμένα, η μείωση στην σύνταξη της συγκεκριμένης κατηγορίας θα ανέλθει στο 30% (αντί για το 60%) για τους συνταξιούχους που ήταν μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα και επαγγελματίες (δηλαδή τους ασφαλισμένους στα τέως ταμεία ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ) και συνεχίζουν μετά τη συνταξιοδότηση να εργάζονται, ενώ δεν ισχύει καμία απολύτως μείωση στις συντάξεις των απασχολούμενων αγροτών και κτηνοτρόφων (ασφαλισμένων τέως ΟΓΑ), επισημαίνουν στο Capital.gr κύκλοι του Υπ. Εργασίας.

Έτσι, όσοι συνταξιούχοι μισθωτοί ή αυταπασχολούμενοι, μετά την ψήφιση της υπό διαμόρφωσης νομοθετικής ρύθμισης, συνεχίσουν να εργάζονται, θα παίρνουν το 70% της (κύριας και της επικουρικής) σύνταξης αντί του 40% που παίρνουν με βάση τα ισχύοντα δεδομένα. Αυτό σημαίνει πως κερδίζουν το 30%. Η μείωση αυτή θα ισχύει μόνο για όσο διάστημα απασχολούνται, αν και έχουν “βγει” στη σύνταξη. Μετά την παύση της απασχόλησης τους, η σύνταξή τους, θα επανέρχεται στο 100%.

Οι δε αγρότες, τονίζουν οι ίδιες πηγές, οι οποίοι θα συνεχίσουν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση τους θα παίρνουν ολόκληρη τη σύνταξή τους, δηλαδή το 100%, για όσο καιρό απασχολούνται αν και έχουν “βγει” στη σύνταξη. Συνεπώς θα κερδίσουν 60% καθώς θα πάψει να ισχύει η παρούσα μείωση.

Στόχος της επικείμενης αυτής παρέμβασης είναι να σταματήσει το φαινόμενο της ανασφάλιστης απασχόλησης των συνταξιούχων.

Και αυτό γιατί λόγω της μείωσης 60% στις συντάξεις των απασχολουμένων, μερίδα αυτών επέλεγε να απασχολείται χωρίς ασφάλιση, προκειμένου να αποφύγουν τόσο το “κούρεμα” της σύνταξης τους, όσο και την καταβολή εισφορών λόγω της απασχόλησης.

Υπενθυμίζεται πως η μείωση αυτή (60%) -η οποία προβλεπόταν στο νόμο Κατρούγκαλου- αφορούσε όσους συνταξιούχους απασχολήθηκαν μετά την 12/5/2016, οπότε ξεκίνησε η ισχύς του εν λόγω νόμου.

Αναφορικά με όσους συνταξιούχους είχαν απασχόληση προ της 12/5/2016, προβλεπόταν στο νόμο Κατρούγκαλου η ισχύς των προηγούμενων διατάξεων (του 2010) σύμφωνα με την οποία επιβαλλόταν, σε όσους ήταν άνω των 55 ετών, μείωση 70%, με την προϋπόθεση όμως ότι η σύνταξη των απασχολούμενων ξεπερνούσε τα 991 ευρώ και τα 1189 ευρώ για όσους είχαν ανήλικα τέκνα για όσους συνταξιούχους έπιαναν δουλειά ως μισθωτοί.

Για τους συνταξιούχους που έπιαναν δουλειά (προ της 12/5/2016) ως επαγγελματίες, η μείωση 70% αφορούσε τις συντάξεις άνω των 1982 ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με το “καθεστώς” αυτό, δεν μειωνόταν καθόλου η επικουρική σύνταξη.

Η ρύθμιση μείωσης (για τους μισθωτούς και τους επαγγελματίες) ή ακόμα και μηδενισμού (για τους αγρότες) της… μείωσης της σύνταξης των απασχολούμενων συνταξιούχων  θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του νέου Ασφαλιστικού,   το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιήσει ο Υπ. Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, τελικά την επόμενη εβδομάδα (αντί της τρέχουσας, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό), όπως αναφέρουν κύκλοι του Υπ. Εργασίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, χθες αναμενόταν να πάει το εν λόγω νομοσχέδιο στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης.

Σχετικα αρθρα

Ο Στουρναρας αποθεώνει τον Ντράγκι

admin

Ξεκινά ο διαγωνισμός για το 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας

admin

ΤτΕ: Συνεχίστηκε η πιστωτική συρρίκνωση τον Ιούλιο

admin

Ρέγκλινγκ: To βασικό έργο του ESM θα είναι να παρακολουθεί την Ελλάδα για πολλές δεκαετίες

admin

Ημιτελή ακίνητα: Πώς δηλώνονται στην Εφορία

admin

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για άρθρα του ενεργειακού νομοσχεδίου

admin

Τι προβλέπει η τροποποίηση της υπουργικής απόφασης για το Ελληνικό

admin

Σταϊκούρας: Ικανοποίηση για την έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Πρώτη κατοικία : Φρένο στον «χαρτοπόλεμο» δικαιολογητικών για την προστασία της

admin

Το σχέδιο για τη 13η σύνταξη – Ποιοι θα πάρουν έως 1.000 ευρώ

admin

Αυξήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές τον Ιούλιο

admin

“Ξεμπλοκάρουν” 16 μεγάλα έργα υποδομών

admin

Attica Bank: Αύξηση καταθέσεων 18,30% στο εννεάμηνο και βελτίωση βασικών Δεικτών

admin

«Παράνομα» τα αρνητικά επιτόκια της ΕΚΤ

admin

Αδ. Γεωργιάδης: Οι κινεζικές επενδύσεις συνεχίζονται με πολύ μεγάλους ρυθμούς

admin

Η Λαγκάρντ έστρεψε τα βέλη της κατά της Γερμανίας

admin

Οριακή άνοδος στις ελληνικές εισαγωγές στο 11μηνο του 2019

admin