Image default
Διεθνή

Οι Αμερικανοί στρίμωξαν στη … γωνία τον Ερντογάν για την εμπλοκή στη Λιβύη

Σε νέα διεθνή απομόνωση μετά τις επιθετικές κινήσεις που έχει κάνει στο μέτωπο της Λιβύης οδηγείται ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς οι ΗΠΑ έβαλαν σήμερα στο «στόχαστρο» την Άγκυρα, ζητώντας να αποσύρει τις δυνάμεις από την περιοχή ενώ ταυτόχρονα έστειλαν μήνυμα κατά της τουρκολιβυκής συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες υποστηρίζοντας πως πρόκειται για ένα προκλητικό κείμενο.

Λίγες ημέρες πριν τη Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο για τη Λιβυή όπου έχουν στραφεί όλα τα βλέμματα της διεθνής κοινότητας μετά το «ναυάγιο» που υπήρξε στη Ρωσία για την επίτευξη εκεχειρίας μεταξύ Σάρατζ – Χαφτάρ, ο Ερντογάν εμφανίζεται και πάλι να είναι στη… γωνία καθώς ακόμη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έστρεψε τα «βέλη» του προς την Άγκυρα βάζοντας έτσι προσωρινά «φρένο» στην προσπάθεια του τούρκου προέδρου να δημιουργήσει τετελεσμένα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Για το τουρκολιβυκό μνημόνιο συνεργασίας , το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για «προκλητικό και αντιπαραγωγικό κείμενο»  το οποίο δεν λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερόμενων κρατών.

«Διπλωματικό χαστούκι» στην Άγκυρα

«Σε αντίθεση με όσα προτείνει η Τουρκία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως αποκρυσταλλώνεται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά έχουν γενικά δικαίωμα στην ΑΟΖ και στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία περιοχή» αναφέρει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ρίχνοντας το πρώτο «διπλωματικό χαστούκι» στην Άγκυρα.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας επέμεινε ότι η ανακοίνωση της υπογραφής του μνημονίου κατανόησης Άγκυρας-Τρίπολης «προκάλεσε εντάσεις στην περιοχή» και υπενθύμισε ότι

το κείμενο δεν λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερόμενων κρατών, καθώς περιλαμβάνει θαλάσσιες περιοχές οι οποίες ανήκουν ή διεκδικούνται από την Ελλάδα.

«Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα έχει επίσης αλληλεπικαλυπτόμενες θαλάσσιες διεκδικήσεις στη περιοχή που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση. Ως πάγια πολιτική, ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά, με βάση το διεθνές δίκαιο», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Να αποσυρθούν οι ξένες δυνάμεις από την Λιβύη

Το δεύτερο «διπλωματικό χαστούκι» κατά της Άγκυρας ήρθε λίγη ώρα αργότερα και αφορούσε τις ξένες δυνάμεις που έχουν αναλάβει στρατιωτική δράση στη Λιβύη. «Χώρες που παριστάνουν ότι υποστηρίζουν τη σταθερότητα της Λιβύης πρέπει να αποσύρουν αμέσως τις δυνάμεις τους, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων μισθοφόρων και των υποστηριζόμενων από την Τουρκία Σύρων, οι οποίοι έχουν επιδεινώσει σημαντικά τις ανθρωπιστικές συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά με δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον ιστότοπο Hellas Journal και στην ΕΡΤ.

Όλες οι ελπίδες για εκεχειρία στη Διάσκεψη του Βερολίνου

Την ώρα που οι εχθροπραξίες στη Λιβύη έχουν ξεκινήσει και πάλι μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών (Σάρατζ – Χαφτάρ) οι αναλυτές έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για εκεχειρία στη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Παρά το ναυάγιο της Διάσκεψης στη Μόσχα η γερμανική καγκελαρία απέστειλε τις προσκλήσεις στους συμμετέχοντες της Συνάντησης  Κορυφής του Βερολίνου για τη Λιβύη, που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή. Βασικός στόχος είναι να συγκεντρώσει στο ίδιο τραπέζι τις αντιμαχόμενες πλευρές ώστε να υπάρξει μία λύση στον εμφύλιο πόλεμο που σπαράζει τη χώρα.

«Έχει έρθει ο καιρός να εξετάσουμε εάν είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε κάποια απόφαση σε ανώτατο επίπεδο» τόνισε η Μέρκελ σύμφωνα με βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της ΚΟ των χριστιανικών κομμάτων.

Παρόλα αυτά, όπως μεταδίδει η DW, οι προσδοκίες από μια τέτοια συνάντηση θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλές, γιατί τα συμφέροντα όσων έχουν εμπλακεί στη λιβυκή κρίση, είναι πολύπλοκα. Από τη μια πλευρά βρίσκεται η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγέζ Σάρατζ στην Τρίπολη, τον οποίο στηρίζουν η Ιταλία και η Τουρκία.

Και από την άλλη πλευρά βρίσκεται ο στρατηγός Χαφτάρ, που δρα με τη βοήθεια της Ρωσίας ενώ το περασμένο καλοκαίρι έγινε δεκτός στο Παρίσι από τον πρόεδρο Μακρόν και στηρίζεται από τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Και στη… μέση η Γερμανία

Και ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα βρίσκεται η γερμανική κυβέρνηση,  η οποία με τη βοήθεια του ειδικού απεσταλμένου των ΗΕ Γκασάν Σαλαμέ ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2019 τη λεγόμενη διαδικασία του Βερολίνου, για να φέρει σε επαφή τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του διεθνούς οργανισμού με τις αντιμαχόμενες πλευρές. Υπό πέπλο μυστικότητας όλο αυτό το διάστημα οι διαμεσολαβητές έρχονταν στο Βερολίνο για διαβουλεύσεις στην καγκελαρία και το υπουργείο Εξωτερικών γύρω από τον καθορισμό του καλύτερου τρόπου και δρόμου προς τη συνάντηση κορυφής της ερχόμενης Κυριακής.

Η Διάσκεψη της Κυριακής για τη Λιβύη, σύμφωνα με όσα διεμήνυσε η Μέρκελ χρησιμεύει στο να δεσμεύσει όλες τις πλευρές να σεβαστούν το υπάρχον εμπάργκο όπλων, το οποίο συνεχώς παραβιάζεται, και έτσι να ανοίξει ο δρόμος για μια πολιτική λύση.

Στη διάρκεια της λεγόμενης Διαδικασίας του Βερολίνου έγινε σαφές» συνέχισε η καγκελάριος, «ότι ξένες δυνάμεις που δρουν στη χώρα εμποδίζουν την επιστροφή στην ειρήνη. Και όσο καιρό μεταφέρεται στρατιωτικό υλικό στη χώρα από το εξωτερικό, θα συνεχίζονται οι σφαγές και δεν θα επέλθει κάποια πολιτική λύση».

Την ίδια στιγμή πάντως που η Γερμανία προλειαίνει το έδαφος για μία διπλωματική λύση στη Λιβύη, δημοσίευμα του Guardian αποκαλύπτει ότι έχουν η Τουρκία έχει στείλει 2.000 Σύρους μαχητές στη μαχητές στη Λιβύη.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας που επικαλείται πηγές σε Λιβύη, Τουρκία και Συρία, αναφέρουν ότι στις 24 Δεκεμβρίου έφυγαν από τη Συρία 300 μαχητές τους οποίους ακολούθησαν πέντε ημέρες αργότερα, 350 άνδρες.

Οι 650 αυτοί μαχητές έφτασαν με αεροπλάνο στην Τρίπολη και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν σε προκεχωρημένες θέσεις στα ανατολικά της πρωτεύουσας της Λιβύης, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές άλλοι 1.350 Σύροι μαχητές πέρασαν στην Τουρκία στις 5 Ιανουαρίου με κάποιους εξ αυτών να βρίσκονται ήδη στη Λιβύη και άλλους να εκπαιδεύονται ακόμα σε κέντρα στη νότια Τουρκία ενώ προς Λιβύη ταξιδεύουν και άνδρες της Islamist Sham Legion.

 

 

 

 

 

Σχετικα αρθρα

Συναγερμός στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – «Καμία ανησυχία» λένε οι Ρώσοι

admin

Στέρτζον : Εντολή για δημοψήφισμα περί ανεξαρτησίας το αποτέλεσμα των εκλογών στη Σκωτία

admin

Απειλεί ξανά ο Ερντογάν: Μεγάλο μέρος από τα 4 εκατ. προσφύγων της Τουρκίας μπορεί να βρεθεί στην Ευρώπη

admin

Βρετανία : Το DUP δεν θα στηρίξει μία πιθανή κυβέρνηση Κόρμπιν

admin

Γαλλία: Όχημα έπεσε στην είσοδο του Μεγάλου Τεμένους του Κολμάρ

admin

Ο Πούτιν κλείνει 20 χρόνια στο Κρεμλίνο και το γιορτάζει με αφιέρωμα-έπος και αδημοσίευτες φωτογραφίες

admin

Ισπανία: Παραιτήθηκε ο πρόεδρος των Ciudadanos από την προεδρία του κόμματος και από τη Βουλή

admin

Νετανιάχου: Οι Ιρανοί κατασκεύαζαν πυρηνικά όπλα σε μυστική τοποθεσία

admin

Ισραήλ: Ο Νετανιάχου θα ζητήσει κοινοβουλευτική ασυλία

admin

Ο Τραμπ θα ανακοινώσει το θάνατο του ηγέτη του ISIS, λένε τα αμερικανικά ΜΜΕ

admin

Κοροναϊός : Επικίνδυνος από απόσταση δύο μέτρων

admin

Φινλανδία: Η 34χρονη πρωθυπουργός θέλει 6ωρη εργασία τέσσερις φορές την εβδομάδα

admin

Μεξικό: Στους 28 οι νεκροί από την επίθεση σε μπαρ στριπτίζ

admin

Σοκ στην Ισπανία: Εκτέλεσε σύζυγο, κουνιάδα και πεθερά μπροστά στα παιδιά του

admin

ΕΕ: Εξετάζεται παράταση του Brexit μέχρι 31 Ιανουαρίου

admin

Γαλλία: H ζωή του Μακρόν… θα διδάσκεται στο Πανεπιστήμιο!

admin

Κίνα: 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας δυστυχήματος σε ανθρακωρυχείο

admin

Ιράν: Κατέρριψαν drone ξένης χώρας πάνω από το λιμάνι Μαχσάχρ

admin