Image default
Οικονομία

Πόστο θα κοστίζει το εισιτήριο της ακτοπλοϊκής γραμμής Ελλάδας – Κύπρου

Η επιχορήγηση προς τις εταιρείες θα υπερβαίνει ελαφρώς τα 5 εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε η υφυπουργός Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας Νατάσα Πηλείδου, η οποία ενημέρωσε χθες την Επιτροπή Εμπορίου της κυπριακής Βουλής για τις εξελίξεις στο θέμα της ακτοπλοϊκή σύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας.

Αίτημα στην Κομισιόν

Στόχος παραμένει η ακτοπλοϊκή σύνδεση να λειτουργήσει από το προσεχές καλοκαίρι.

Η κα Πηλείδου ανέφερε μετά τη συνεδρίαση ότι εδώ και εβδομάδες υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το λεπτομερές αίτημα της Κύπρου και υπήρξε και δεύτερη επαφή για να εξηγηθεί το επείγον του αιτήματος και η απάντηση αναμένεται σύντομα.

Ανέφερε ότι μετά την απάντηση θα προχωρήσουν οι διαδικασίες των προσφορών εγκαίρως, ώστε να προλάβουμε τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν.

Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι το εισιτήριο θα κοστίζει για ένα άτομο, με επιστροφή και χωρίς όχημα γύρω στα εκατό ευρώ, χωρίς τα τέλη λιμανιών, και με τα τέλη υπολογίζεται το κόστος να μην υπερβαίνει τα 130 ευρώ.

Προεργασία για τους όρους

Η υφυπουργός εξήγησε ότι έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία και με τον Εφορο Κρατικών Ενισχύσεων και με το Λογιστήριο του Κράτους για τους όρους ώστε να είμαστε έτοιμοι για να βγούμε με προσφορές.

Επίσης, διαβούλευση έγινε με το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο και με την Ενωση Πλοιοκτητών και με εταιρείες από άλλες χώρες και η ευχή είναι το ενδιαφέρον να οδηγήσει και σε υποβολή προσφορών, γι αυτό και οι όροι έχουν καθοριστεί με μεγάλη προσοχή. Ενδιαφέρον υπάρχει από Κύπρο, Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ.

Εξήγησε ότι η επιχορήγηση θα δίνεται στη βάση προσυμφωνημένου ποσού και θα βασίζεται στα κέρδη της εταιρείας και ενδεχομένως να υπερβαίνει ελαφρώς τα πέντε εκατομμύρια.

Ανέφερε επίσης ότι σήμερα θα γίνει συνάντηση με τον υπουργό Μεταφορών για να συζητηθεί το θέμα της μεταφοράς οχημάτων στα πλοία από ενδιαφερόμενους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι με βάση την ενημέρωση στη συνεδρίαση, φαίνεται πως η Κομισιόν αντικρίζει θετικά το αίτημα της Κύπρου και αναμένονται εντός των επόμενων εβδομάδων οι απαντήσεις για τους όρους της έγκρισης.

«Από αυτό το καλοκαίρι»

Ελπίζουμε, είπε, να προλάβουμε τη φετινή τουριστική περίοδο και η σύνδεση Λεμεσού – Πειραιά να αρχίσει από αυτό το καλοκαίρι.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα αναγνώρισε το γεγονός ότι η υφυπουργός «πήρε ζεστά το θέμα» και ευχήθηκε η κυβέρνηση να μην μείνει στη μελέτη βιωσιμότητας αν η απάντηση της Επιτροπής είναι θετική, αλλά να προχωρήσει στην επαναλειτουργία της σύνδεσης Λεμεσού – Πειραιά.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης ανέφερε ότι το πλάνο του υφυπουργείου είναι αισιόδοξο και η Επιτροπή θα το παρακολουθεί με στόχο τη διασφάλιση της εξυπηρέτησης των πολιτών.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΛΑΜ είπε ότι το κόμμα του επικροτεί τα πλάνα της κυβέρνησης για τη σύνδεση και ότι θεωρεί πως μπορεί να προχωρήσει η εναλλακτική πρόταση του ΕΛΑΜ αν η απάντηση της Κομισιόν είναι αρνητική, δηλαδή να προστεθούν επιπλέον θέσεις στα εμπορικά πλοία και να γίνεται μεταφορά επιβατών σε Ρόδο, Κρήτη και Πειραιά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Γράψτε το σχόλιο σας

Σχετικα αρθρα

Συντάξεις : Έρχεται ανατροπή στις πληρωμές τους

admin

ΙΟΒΕ: Μικρή βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Νοέμβριο

admin

Καζίνο στο Ελληνικό: Περνά στην επόμενη φάση ο διαγωνισμός

admin

Πλασματικά έτη σύνταξης : Πώς να αυξήσετε το τελικό ποσό

admin

Στεφανής : Στόχος να μετατραπεί η Ελλάδα σε κέντρο ανακατασκευής των Σινούκ

admin

Στο χορό του φθηνού χρέους και οι επιχειρήσεις

admin

Σταϊκούρας : Αξιολογείται αν θα καταβληθεί ή όχι το δώρο Πάσχα

admin

Εστίαση: Σκέψεις για άνοιγμα πριν τον Ιούνιο – Την Πέμπτη οι ανακοινώσεις

admin

Πάνω από 100 δισ. δολάρια το πλήγμα του κορωνοϊού στις αεροπορικές

admin

Έλεγχοι και πρόστιμα για τις τιμές στα πρατήρια υγρών καυσίμων

admin

Moody’s: Αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας

admin

Δόθηκε το πράσινο φως για την εξαγωγή ελληνικών ακτινιδίων στην αγορά της Νότιας Κορέας

admin

Πώς θα προσφέρετε την καλύτερη ξενοδοχειακή εμπειρία

admin

Με άνοδο έκλεισε η Wall Street

admin

Με μικρές διακυμάνσεις το κλείσιμο της Wall Street

admin

Χατζηδάκης : Μονιμότητα τέλος για τους νέους εργαζομένους στη ΔΕΗ

admin

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα καλεί σε διάλογο για τη νομισματική πολιτική της

admin

Χρηματιστήριο-Κλείσιμο: Ισχυρή αντίδραση 5,93%, κέρδη 12% για τις τράπεζες

admin