Image default
Επιχειρήσεις

ΕΤΕ: Fortress και Bain τα «φαβορί» για το project Icon

Για τις αρχές Φεβρουαρίου μετατέθηκε η ημερομηνία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για χαρτοφυλάκιο με καταγγελμένα ή σε βαθιά καθυστέρηση εξασφαλισμένα δάνεια μικρομεσαίων ως πολύ μικρών επιχειρήσεων, που έχει βγάλει προς πώληση η Εθνική Τράπεζα (project Icon). 

Η νέα δεκαήμερη παράταση (σ.σ. αρχικά οι δεσμευτικές θα υποβαλλόταν πριν τις γιορτές και δόθηκε παράταση για τις 23 Ιανουαρίου) κρίθηκε αναγκαία καθώς Fortress και Bain έχασαν χρόνο, ως προς τη διενέργεια due diligence, λόγω της διεκδίκησης του project Neptune της Alpha Bank.  

Με πιθανό το ενδεχόμενο Bain (σ.σ. σε κοινοπραξία με την Elliott) και Fortress να αποτελούν τα «φαβορί» για το project Icon καθώς Apollo και Centerbridge, που επίσης πέρασαν στη δεύτερη φάση, επιδεικνύουν μικρότερη ζέση στο due diligence, η παράταση αποτελούσε μονόδρομο. 

Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 7.300 καταγγελμένα (σ.σ. το 83% του συνόλου) ή σε βαθιά καθυστέρηση δάνεια 1500 μικρομεσαίων ως πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το οφειλόμενο κεφάλαιο ανέρχεται σε 1,52 δισ. ευρώ και η συνολική απαίτηση της τράπεζας στα 2,5 δισ. ευρώ.

Τα δάνεια διαθέτουν προσημειώσεις σε περίπου 6.000 ακίνητα, αξίας 1,1 δισ. ευρώ. Τα ακίνητα εμπορικής και βιομηχανικής χρήσης (γραφεία, καταστήματα, ξενοδοχεία, αποθήκες, βιομηχανοστάσια) αποτιμούνται από την τράπεζα στα 800 εκατ. ευρώ. Με βάση γεωγραφικά κριτήρια, το 27% των προσημειωμένων ακινήτων βρίσκεται στην Αθήνα και ένα άλλο 23% στη Μακεδονία.

Σημειώνεται ότι περίπου το 55% των επιχειρήσεων, τα δάνεια των οποίων βγαίνουν προς πώληση, έχουν διακόψει τη λειτουργία τους. Το χαρτοφυλάκιο είναι χωρισμένο σε δύο τμήματα. Το πρώτο αφορά σε δάνεια 137 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με οφειλόμενο κεφάλαιο 959 εκατ. ευρώ και το άλλο σε δάνεια μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, με οφειλόμενο κεφάλαιο 564 εκατ. ευρώ.

«Καθαρίζει» από τη χειρότερη υποκατηγορία NPLs

Εφόσον η τράπεζα ολοκληρώσει επιτυχώς το project Icon, θα εξυγιάνει, σε σημαντικό βαθμό, το χαρτοφυλάκιο με καταγγελμένα ή σε βαθιά καθυστέρηση δάνεια μικρομεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Πρόκειται για τις δύο υποκατηγορίες που εμφανίζουν τις υψηλότερες επισφάλειες, με βάση τα συγκεντρωτικά στοιχεία της ΤτΕ. Η Εθνική έχει με απόσταση τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης των NPEs (Non Performing Exposures) στην υποκατηγορία πολύ μικρών επιχειρήσεων, καθώς φθάνει στο 77%.

Σχετικα αρθρα

Με 25% στη φαρμακευτική PharOS το Diorama Fund

admin

Είσοδος της SoftOne στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου

admin

ΕΥΑΘ: Ολοκληρώθηκε η σύνδεση υδραγωγείων Αλιάκμονα – Αραβήσσου

admin

Ο Αλέξανδρος Πατεράκης νέος Αναπληρωτής CEO της ΔΕΗ

admin

Ε. Γκιζελής (Gizelis Robotics): «Η παραγωγική βιομηχανία και όχι ο τουρισμός η ατμομηχανή της οικονομίας»

admin

ΙΝΤΕΑΛ: Αποφάσεις Γενικής Συνέλευσης της 27ης Ιουλίου

admin

Πορτογαλία: Ο πρόεδρος προτείνει παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης έως την Πρωτομαγιά

admin

Στα όρια χρεοκοπίας η Hertz Global Holdings – “Δυνατή” η Avis Budget Group

admin

MIG: Η Aegean Baltic Bank νέα εκπρόσωπος των ομολογιούχων

admin

Προχωρά ο διαγωνισμός για τη μαρίνα Θεσσαλονίκης

admin

Intralot: Παύουν να ισχύουν τρεις από τις έξι άδειες στη Βουλγαρία

admin

ΟΠΑΠ: Acting CΕΟ από 1η Ιουνίου ο Jan Karas

admin

Βρετανία: 621 νέα θύματα του κορονοϊού- 4.934 συνολικά

admin

Αυξημένοι 63% οι ωφελούμενοι του προγράμματος «Φαγητό από Καρδιάς»

admin

ΕΛΠΕ: Συγκρίσιμα EBITDA 201 εκατ. ευρώ το H1

admin

Trastor: Απέκτησε δύο ακίνητα στο Μαρούσι από τον ΑΒΑΞ

admin

Τρία νέα καταστήματα για την Optima Bank

admin

Famar: Το «δακτυλίδι» στην Elements Capital

admin