Image default
Πρώτο Θέμα

ΗΠΑ-Κίνα:Οι αμφιβολίες και οι δασμοί παραμένουν

Γιατί-η-εμπορική-συμφωνία-ΗΠΑ-Κίνας-δεν-οδήγησε-σε-ράλι-τη-wall-street

Η Κίνα θα ενισχύσει τις αγορές των αμερικανικών αγαθών και υπηρεσιών κατά $ 250 δισεκατομμύρια σε διάστημα δύο ετών σε αντάλλαγμα για την επιστροφή ορισμένων δασμών στο πλαίσιο μιας αρχικής εμπορικής συμφωνίας που υπογράφηκε από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αγοράς έφτασαν σε υψηλά επίπεδα μετά την υπογραφή της συμφωνίας την Τετάρτη στην Ουάσινγκτον, αλλά αργότερα επανήλθαν οι ανησυχίες ότι δεν μπορεί να διευκολύνει τις εμπορικές εντάσεις για πολύ καιρό, με πολλά ακανθώδη ζητήματα ακόμα ανεπίλυτα.

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με την Κίνα για την επίλυση πολλών άλλων προβλημάτων, ο Πρόεδρος Donald Trump χαιρέτισε τη συμφωνία ως μια νίκη για την οικονομία των ΗΠΑ και τις εμπορικές πολιτικές της διοίκησής της.

“Μαζί, διορθώνουμε τα λάθη του παρελθόντος και παρέχουμε ένα μέλλον οικονομικής δικαιοσύνης και ασφάλειας για τους Αμερικανούς εργαζόμενους, τους αγρότες και τις οικογένειες”, δήλωσε ο Τράμπ  στο Λευκό Οίκο.

Ο Κινέζος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Liu διαβασε μια επιστολή από τον Πρόεδρο Xi Jinping, στην οποία ο Κινέζος ηγέτης επαίνεσε τη συμφωνία ως ένδειξη ότι οι δύο χώρες θα μπορούσαν να επιλύσουν τις διαφορές τους με το διάλογο.

«Ενώ οι αγορές φάνηκαν να λαμβάνουν αυτή την συμφωνία ως σήμα κινδύνου, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι τίτλοι για το εμπόριο, ιδίως το εμπόριο των ΗΠΑ με την Κίνα, θα αποτελέσουν σταθερό χαρακτηριστικό της”, δήλωσε η Χάνα Αντερσον, στρατηγική στρατηγικών για την παγκόσμια αγορά, JP Morgan Asset Management στο Χονγκ Κονγκ.

Το επίκεντρο της συμφωνίας είναι η υπόσχεση της Κίνας να αγοράσει τουλάχιστον ένα επιπλέον ποσό 200 δισεκατομμυρίων αμερικανικών αγροτικών προϊόντων και άλλων αγαθών και υπηρεσιών σε διάστημα δύο ετών,, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι αναλήψεις υποχρεώσεων περιλαμβάνουν $ 54 δισεκατομμύρια σε πρόσθετες αγορές ενέργειας, $ 78 δισεκατομμύρια σε πρόσθετες αγορές κατασκευής, $ 15 περισσότερα δισεκατομμύρια σε αγροτικά προϊόντα και $ 18 δισεκατομμύρια σε υπηρεσίες, σύμφωνα με τα έγγραφα διαπραγμάτευσης που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος και Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας.

Ο Liu είπε ότι οι κινεζικές εταιρείες θα αγοράσουν $ 54 δισεκατομμύρια σε γεωργικά προϊόντα των ΗΠΑ ετησίως κατά τα επόμενα δύο χρόνια “με βάση τις συνθήκες της αγοράς” που μπορεί να υπαγορεύουν το χρονοδιάγραμμα των αγορών σε ένα δεδομένο έτος.

Το Πεκίνο είχε καταδικάσει τη δέσμευση να αγοράσει προκαθορισμένες ποσότητες γεωργικών αγαθών των ΗΠΑ νωρίτερα και υπέγραψε νέες συμβάσεις σόγιας με τη Βραζιλία από τότε που άρχισε ο εμπορικός πόλεμος.

Ο Liu δήλωσε αργότερα ότι η συμφωνία δεν θα επηρεάσει τα “συμφέροντα τρίτων”, προφανώς σε σχέση με τις συμφωνίες με άλλους προμηθευτές γεωργικών προϊόντων.

Οι κινεζικές εταιρείες θα εισάγουν γεωργικά αγαθά στις ΗΠΑ σύμφωνα με τις ανάγκες των καταναλωτών, τη ζήτηση και την προσφορά στην αγορά, δήλωσε ο Liu στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το CCTV.

Παρόλο που η συμφωνία θα μπορούσε να αποτελέσει ώθηση για τους αγρότες, τους κατασκευαστές αυτοκινήτων και τους κατασκευαστές βαρύ εξοπλισμού, ορισμένοι αναλυτές αμφισβητούν την ικανότητα της Κίνας να αντικαταστήσει τις εισαγωγές από άλλους εμπορικούς εταίρους με περισσότερες αγορές από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συμφωνία δεν τερματίζει τα αντιποίνα στις αμερικανικές εξαγωγές γεωργικών εκμεταλλεύσεων, καθιστά τους αγρότες “όλο και περισσότερο εξαρτημένους” από κινεζικές κρατικές αγορές και δεν αντιμετωπίζει “μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές”, δήλωσε ο Michelle Erickson-Jones,  εκπρόσωπος των αγροτών για το ελεύθερο εμπόριο.

Ο εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νανσί Πελόζι είπε ότι η στρατηγική του Τραμπ «προκάλεσε βαθιές και μακροπρόθεσμες ζημίες στην αμερικανική γεωργία και συγκλόνισε την οικονομία μας με αντάλλαγμα περισσότερες υποσχέσεις ότι το Πεκίνο έχει ηττηθεί για χρόνια».

Νωρίτερα, ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Larry Kudlow, δήλωσε στην Fox News ότι η συμφωνία θα προσθέσει 0,5 εκατοστιαία μονάδα στην αύξηση των ακαθάριστων εγχώριων προϊόντων των ΗΠΑ και στις δύο χώρες 2021 και 2021.

Οι πηγές της αεροπορικής βιομηχανίας είπαν ότι η Boeing Co BA.N ) αναμένεται να κερδίσει μια μεγάλη παραγγελία για πίδακα μεγάλου μήκους από την Κίνα.

Η συμφωνία προέβλεψε νέες νίκες για τις αμερικανικές εταιρείες που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στα δολάρια της Κίνας με 40 τρισεκατομμύρια χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά πολλές από τις αλλαγές ήταν ήδη στο ημερίσια με το Πεκίνο.

Η κεντρική τράπεζα της Κίνας δήλωσε ότι τα κινεζικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι απολύτως σε θέση να αντιμετωπίσουν τον ξένο ανταγωνισμό και θα ενισχύσουν την χρηματοπιστωτική εποπτεία καθώς ο τομέας απελευθερώνεται.

Η Φάση 1 της συμφωνίας ακυρώνει τις προγραμματισμένους δασμους των ΗΠΑ σε κινέζικα κινητά τηλέφωνα, παιχνίδια και φορητούς υπολογιστές και μειώνει στο ήμισυ τον δασμολογικό συντελεστή στο 7,5% σε άλλα κινεζικα αγαθα, συμπεριλαμβανομένων των τηλεοράσεων επίπεδης οθόνης, των ακουστικών Bluetooth και των υποδημάτων.

 

Οι αναταραχές στην αγορά και οι μειωμένες επενδύσεις που συνδέονται με τον εμπορικό πόλεμο θα μπορούσαν να μειώσουν την παγκόσμια ανάπτυξη 2019 στο χαμηλότερο ποσοστό από την 2008 – 2009 οικονομική κρίση, δήλωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Οκτώβριο.

“Έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για μια συμφωνία Φάσης 2”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος Mike Pence σε συνέντευξη τύπου Fox Business Network.

Σχετικα αρθρα

UBS: Η δεκαετία των ανατροπών και η Ελλάδα

admin

Πότε το ευρώ θα φτάσει στο 1:1 με το δολάριο;

admin

Γιατί οι αγορές αδιαφορούν για την πολιτική αναταραχή

admin

Αναλυτικά οι αλλαγές στον κατώτατο μισθό – Ποια επιδόματα επηρεάζονται – Υπεγράφη η απόφαση

admin

Γιατί η Μέρκελ θέλει να αποτρέψει «Grexit»

admin

Αργεί η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 στη Βρετανία

admin

Το 2014 δεν είναι 1914

admin

Νέα «βουτιά» για την τουρκική λίρα ίσως οδηγήσει την χώρα στο ΔΝΤ!

admin

Τουρκία: στα ύψη ο πληθωρισμός, στα βάθη η λίρα

admin

Οι συντάξεις, τα όρια ηλικίας και το “καμπανάκι” που χτυπά σε όλο τον πλανήτη

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται τρόπο για να αντιμετωπίσει την επόμενη ελληνικού τύπου κρίση

admin

ΟΟΣΑ: Ανατρέψτε το Brexit με δεύτερο δημοψήφισμα για να σώσετε την οικονομία

admin

FAZ: Πιο πιθανό ένα σκληρό Brexit

admin

Βρετανία: Ξεκινά επίσημα ο πιο απρόβλεπτος προεκλογικός αγώνας

admin

Γιατί ο κ. Τσίπρας πάει σε εκλογές …

admin

Το ευρώ διχάζει τους αναλυτές

admin

Η επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου ξεκίνησε ήδη

admin

«Τοξικά» δώρα Σόιμπλε στον Α. Σαμαρά!

admin