Image default
Οικονομία

Μηνύματα στην Τουρκία : Η Γαλλία ζήτησε να συμμετάσχει στο EastMed Gas Φόρουμ

Σαφή μηνύματα στην Τουρκία στέλνουν Γαλλία και ΗΠΑ εκδηλώνοντας και εμπράκτως το ενδιαφέρον τους για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείο και κατ’ επέκταση την στήριξη τους και στον αγωγό EastMed, όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της τρίτης Υπουργικής Συνάντησης του Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο της Ανατολικής Μεσογείου που πραγματοποιείται στο Κάιρο.

Όπως χαρακτηριστικα δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, η σημερινή μονογραφή του καταστατικού του EastMed Gas Forum, κατά την 3η Υπουργική Σύνοδο του Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου αποτελεί «ιστορική στιγμή για όλη την περιοχή της Μεσογείου».

«Όλες οι χώρες που συμμετέχουν στο Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου, συμφώνησαν ότι το φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την ειρήνη και όχι για τη δημιουργία συγκρούσεων» τόνισε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε, ο κ. Χατζηδάκης.

Η Γαλλία θέλει να συμμετέχει

Όπως γνωστοποιεί η Αίγυπτος η Γαλλία ζήτησε επισήμως τη συμμετοχή της στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου (East Med Gas Forum).

Το γαλλικό αίτημα χαιρέτισε ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Τάρεκ Ελ Μόλα.

Ενίσχυση και της παρουσίας των ΗΠΑ

Παράλληλα, και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ζήτησαν να ενισχύσουν την παρουσία τους στην Υπουργική αυτή Σύνοδο του Φόρουμ Αερίου Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του να συμμετάσχει ως μόνιμος παρατηρητής.

Τέλος, στην ατζέντα των συζητήσεων προστίθενται και οι τομείς της προστασίας του περιβάλλοντος.

Σημειώνεται πως στο Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο συμμετέχουν Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος, Ιορδανία, Παλαιστινιακή Αρχή και Ιταλία.

Στα κάγκελα η Τουρκία

Η Τουρκία έχει θορυβηθεί από τις εξελίξεις για τον East Med, όπως αποδεικνύουν οι σπασμωδικές κινήσεις της σε ότι αφορά τις έρευνες για φυσικό αέριο, αλλά και οι προκλητικές δηλώσεις αξιωματούχων με τελευταίο να παίρνει τη σκυτάλη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που αμφισβήτησε για άλλη μια φορά την κυριαρχία νησιών, ενώ σχετικά με τον East Med υποστήριξε ότι χωρίς την άδεια της Τουρκίας δεν μπορεί να προχωρήσει.

Για να περάσει ο αγωγός Eastmed, δηλαδή ο αγωγός φυσικού αερίου που θα μεταφέρει το αέριο της Κύπρου και του Ισραήλ στην Ευρώπη, «πρέπει να πάρουν την άδεια μας, καθώς θα περάσει από την υφαλοκρηπίδα μας. Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο» τόνισε ο Τσαβούσογλου επαναλαμβάνοντας επιχειρήματα που διατύπωσε η Τουρκία και κατά την υπογραφή της συμφωνίας με την παρουσία των τριών ηγετών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στην Αθήνα.

Στέλνει σεισμογραφικό σε περιοχές που συμφώνησε με τη Λιβύη

Στην ίδια επιθετική γραμμή συνεχίζει και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοινώνοντας εκ νέου σήμερα πως η Άγκυρα εντός του 2020 θα ξεκινήσει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που συμφώνησε με τη Λιβύη.

Όπως είπε η Άγκυρα θα στείλει το σεισμογραφικό πλοίο Ορούτς Ρείς για σεισμικές έρευνες.

«Με τη Λιβύη υπογράψαμε το μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης. Στις περιοχές ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη, δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε έρευνα ή γεώτρηση ούτε να περάσει οποιοσδήποτε αγωγός χωρίς την έγκριση των δυο χωρών. Εντός του 2020 επιταχύνουμε τις διαδικασίες και ξεκινάμε τις έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές αυτές. Αφού παραχωρηθούν οικόπεδα και ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, το Ορούτς Ρείς θα πραγματοποιήσει εκεί σεισμικές έρευνες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

--

-

Σχετικα αρθρα

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Μέρκελ – Μακρόν ζητούν να προχωρήσει γρήγορα το ταμείο ανάκαμψης

admin

Ανοιχτά την Κυριακή τα σούπερ μάρκετ – Το ωράριο λειτουργίας τους

admin

Κοροναϊός – Bloomberg : Οι χώρες μπορούν να διδαχθούν από «παλαιότερα βάσανα» της Ελλάδας

admin

Κίνδυνος μπλακ άουτ στο Κτηματολόγιο – Οι ημερομηνίες κλειδιά

admin

Τουρκία: Κοντά σε ιστορικό χαμηλό η λίρα

admin

Προστασία πρώτης κατοικίας : Σε θέσεις μάχης τράπεζες και δανειολήπτες

admin

Περισσότερα από 215 εκατ. ευρώ έφεραν στο Δημόσιο οι 120 δόσεις

admin

Αχτσιόγλου: Εννέα στους δέκα συνταξιούχους θα δουν μείωση του εισοδήματός τους το 2020

admin

Τραμπ : Ανοίγει νέο μέτωπο στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – ΕΕ

admin

Η Ιταλία στα όρια του οικονομικού πανικού

admin

Πετρέλαιο: Αξίζει τον κόπο η εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων;

admin

Επίδομα παιδιού 2.000 ευρώ: Πώς θα δίνεται, τα κριτήρια για τη χορήγηση

admin

Κοροναϊός : Ελληνικά ακίνητα ως καταφύγιο – Ανθίζει η παραθεριστική κατοικία

admin

Πώς θα επηρεαστεί η παγκόσμια οικονομία από την έξαρση του κορονοϊού

admin

Το πιο παράξενο καλοκαίρι της ζωής μας : Πώς θα λειτουργούν ξενοδοχεία και εστιατόρια, τι θα γίνει με τα αεροδρόμια

admin

Κλείνει η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού – Τι πρέπει να ξέρουν οι δικαιούχοι

admin

Πόρισμα Πισσαρίδη : Πρόταση για μείωση φόρων και κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης

admin

Επίδομα : Ξεκινά η καταβολή για ορεινές και μειονεκτικές περιοχές

admin