Image default
Επιχειρήσεις

Ο Καλογρίτσας και η «αφαίμαξη» 14,5 εκατ. από Τοξότη και ΜΙΚΗ ΑΕ.

Το ποσό των 14,5 εκατ. ευρώ εισέπραξε από εταιρείες συμφερόντων της οικογένειάς του ο Ιωάννης- Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, το 2016, πουλώντας τους σε υψηλές, όπως αποδείχθηκε, αποτιμήσεις μετοχές της ΜΙΚΗ ΑΕ.

Από τις οικονομικές καταστάσεις της Τοξότης ΑΕ, ναυαρχίδας του ομίλου, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πτώχευση, μετά τη σχετική αίτηση που κατέθεσε η Ιντερμπετόν, και της μητρικής εταιρείας του ομίλου, ΜΙΚΗ ΑΕ, προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

Το 2016 ο Ιωάννης- Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, υιός του εργολάβου, τέως εκδότη και παρ’ ολίγον καναλάρχη, Χρήστου Καλογρίτσα, εισέπραξε 14,5 εκατ. ευρώ, πουλώντας μετοχές της ΜΙΚΗ ΑΕ, που ελέγχεται από την οικογένειά του, στην ίδια την εταιρεία καθώς και στην κατά 72% θυγατρική της, Τοξότης. Υπενθυμίζεται ότι το 2016 ήταν η χρονιά, που ο Χρήστος Καλογρίτσας, πατήρ του Ιωάννη- Βλαδίμηρου, αναδείχθηκε προσωρινός υπερθεματιστής για τηλεοπτική άδεια.

Ειδικότερα, η Τοξότης ΑΕ απέκτησε από τον κ. Ιωάννη- Βλαδίμηρο Καλογρίτσα 1.224.080 μετοχές της ΜΙΚΗ ΑΕ (σ.σ. το 11,76% του μετοχικού της κεφαλαίου), έναντι τιμήματος 9 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, πλήρωσε 7,35 ευρώ ανά μετοχή, αποτιμώντας το 100% της ΜΙΚΗ ΑΕ στα 76,5 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι η ΜΙΚΗ ΑΕ αποτελεί τη μητρική της Τοξότης ΑΕ, η αξία των μετοχών αφαιρέθηκε από τα ίδια κεφάλαια του ομίλου, μειώνοντας την καθαρή θέση κατά 9 εκατ. ευρώ.

Την ίδια χρονιά, η ΜΙΚΗ ΑΕ αγόρασε από το μέτοχό της Ιωάννη-Βλαδίμηρο Καλογρίτσα 1.836.120 μετοχές της, έναντι τιμήματος 5,5 εκατ. ευρώ (2,99 ευρώ ανά μετοχή). Οι ίδιες μετοχές, εν συνεχεία, ακυρώθηκαν, με την εταιρεία να εγγράφει ζημιά 3,66 εκατ. ευρώ.

Η αγορά των παραπάνω μετοχών έγινε, προκειμένου να διαφυλαχθεί, όπως αναφέρουν οι οικονομικές καταστάσεις, ο οικογενειακός χαρακτήρας της εταιρείας!

Για να καταβάλουν 14,5 εκατ. ευρώ στον Ιωάννη- Βλαδίμηρο Καλογρίτσα οι εταιρείες προσέφυγαν, όπως δείχνουν τα στοιχεία, σε δανεισμό καθώς δεν υπήρχαν ικανές λειτουργικές ταμειακές ροές.

Ο μακροπρόθεσμος δανεισμός του ομίλου στο τέλος του 2016 εκτινάχθηκε στα 40,4 εκατ. ευρώ από 12,5 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2015, ενώ οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις προς τις τράπεζες υποχώρησαν ελαφρώς στα 26,29 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η καθαρή θέση του ομίλου υποχώρησε στα 1,8 εκατ. ευρώ από 19,2 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2015, ως αποτέλεσμα των ίδιων μετοχών, της μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου και των ζημιών χρήσης.

Αλήθεια, υπάρχει αποτίμηση από ανεξάρτητο εκτιμητή της ΜΙΚΗ ΑΕ, που να δικαιολογεί την αξία στην οποία διενεργήθηκαν οι δύο αγοραπωλησίες; Οι πιστωτές των δύο εταιρειών ήταν ενήμεροι για το γεγονός ότι μέρος των δανείων, που χορήγησαν χρηματοδότησε την «αφαίμαξη» των 14,5 εκατ. ευρώ; Αν ναι πως αντέδρασαν ή πως προτίθενται να αντιδράσουν;

Πρόκειται για σημαντικά ερωτήματα τώρα που η Τοξότης οδεύει προς την πτώχευση, συμπαρασύροντας, πιθανότατα, και όσες συνδεδεμένες εταιρείες έχουν εγγυηθεί για τα δάνειά της ή έχουν παράσχει υποθήκες επί μετοχών της Τοξότης.

Σημειώνεται ότι το 2017 η Τοξότης ΑΕ προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου, κατά 3 εκατ. ευρώ, που καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τον Ιωάννη- Βλαδίμηρο Καλογρίτσα. Κατά το ποσό των 2 εκατ. ευρώ με κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων και κατά 1 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών. Επιπρόσθετα, ο Ι. Β. Καλογρίτσας είχε παράσχει στην Τοξότης ως χρηματική διευκόλυνση το ποσό των 4,8 εκατ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Pasal: Στις 2/12 η ΓΣ για reverse split και αύξηση κεφαλαίου

admin

Creta Farms: Στο 5,31% η έμμεση συμμετοχή της Τράπεζας Πειραιώς

admin

Νέα γραφεία στην Αθήνα για τη Manpower

admin

Eurobank: Τα μεγέθη της συναλλαγής με PIMCO για το project Pillar

admin

Tiger Hellas: Κέρδισε έδαφος το fun shopping το 2018

admin

Στην ΕΛΚΑ η σύμβαση προμήθειας υποβρυχίου καλωδίου από την Ørsted

admin

Athens Capital Hotel– MGallery: Σε λειτουργία από τον Απρίλιο 2020

admin

Αλλαγή επωνυμίας για τη Μυτιληναίος

admin

Παπάζογλου (ΕΥ): Σημαντικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα

admin

Εθνική Τράπεζα: Φεύγουν περίπου 750 εργαζόμενοι

admin

Quest: Επανασχεδίαση του you.gr με κέντρο το σύγχρονο e-customer

admin

Σαντορινιός: Νίκη της νομιμότητας η απόφαση ΕΣΑΛ για τον ΟΛΠ

admin

Notos Com: «Κλείνει» το deal Pillarstone με το βρετανικό fund M&G

admin

Creta Farms: Αναζητείται φόρμουλα για την εξυγίανση

admin

Αίσιο τέλος στην κόντρα Πειραιώς-εργαζομένων

admin

Νέα προϊόντα παρουσίασε η Kleemann σε διεθνή έκθεση στη Γερμανία

admin

Alpha Bank: Στην doValue κυπριακά NPEs και ακίνητα αξίας 3,2 δισ. ευρώ

admin

Επενδύει 500 εκατ. ευρώ στα ακίνητα η Eurobank

admin