Image default
Πολιτική

Απολιγνιτοποίηση: Πιάνει δουλειά η διυπουργική επιτροπή με πόρους έως €4,4 δισ.

Το 2021 προβλέπεται να ξεκινήσει η λειτουργία του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, που θα σηκώσει το βάρος της απολιγνιτοποίησης σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην χώρα μας, αφού προηγουμένως έχει ωριμάσει το εθνικό σχέδιο για την μετά λιγνίτη εποχή και έχει προηγηθεί η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.
Στόχος είναι μέχρι τα τέλη Ιουνίου να έχει ολοκληρωθεί το master plan που θα διαχειριστεί όλο το σχέδιο της αναγκαστικής απολιγνιτοποίησης.
«Είμαι βέβαιος ότι θα γίνει συστηματική δουλειά, το ζήτημα ξεπερνά το ΥΠΕΝ, είναι προτεραιότητα του πρωθυπουργού να υπάρξει ένα πλήρες σχέδιο» δήλωσε την Πέμπτη, αμέσως μετά την διυπουργική επιτροπή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης που έχει τεθεί επικεφαλής του κυβερνητικού οργάνου. Όπως σημείωσε, είναι πολύ σημαντική η ευρωπαϊκή διάσταση και η Ελλάδα προσδοκά στη στήριξη της ΕΕ μέσω του Ταμείου και της ΕΤΕπ για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της απολιγνιτοποίησης.
Σήμερα κατά τη συνεδρίαση της πρώτης διυπουργικής έγινε μια γενική επισκόπηση των κατευθύνσεων και αποφασίστηκε ο τρόπος εργασίας, σε στενή συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή.
Στην διυπουργική συμμετείχε και η Ευρωπαία Επίτροπος, αρμόδια για θέματα Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κ. Ε. Φερέιρα. Σε δηλώσεις της αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης δήλωσε ότι η απεξάρτηση από το λιγνίτη και τον άνθρακα, δεν είναι εύκολη διαδικασία, αλλά περίπλοκη, ωστόσο διαχειρίσιμη και υπογράμμισε ότι παρόμοιες μεταβάσεις έχουν γίνει σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.
Η κ. Φερέιρα, πρόσθεσε επίσης ότι αυτή την εβδομάδα, η ΕΕ αποφάσισε από ένα κουμπαρά 100 δις. για την μετάβαση της Ευρώπης στην επόμενη μέρα, 7,5 δις. να διατεθούν για τη στήριξη στην μετά λιγνίτη εποχή. «Δουλεύουμε για να μειώσουμε την επιβάρυνση των πολιτών και να περάσουμε στη βιώσιμη οικονομία. Δεν γίνεται να επιμένουμε σε κάτι που ανήκει στο παρελθόν» είπε η Ευρωπαία Επίτροπος, υπογραμμίζοντας πάντως ότι τα κεφάλαια δεν επαρκούν.
Όπως σημείωσε, ο διαμοιρασμός των χρημάτων έγινε με τρία κριτήρια, πρώτον οικονομικά, με βάση την ένταση των δραστηριοτήτων εξόρυξης και δεύτερον κοινωνικά με βάση τον αριθμό και το είδος εργασιών που εξαρτώνται. Επίσης, με βάση το πόσο πλούσια είναι μία χώρα, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτήσει η ίδια τη μετάβαση.
Μέχρι το 2027, υπολογίζεται ότι για την χώρα μας θα διατεθούν κοινοτικοί, εθνικοί αλλά και ιδιωτικοί πόροι συνολικού ύψους από 3,7 δις. μέχρι 4,4 δις. Για το εθνικό σχέδιο θα υπάρξει μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά θα ανατεθούν και άλλες μελέτες όχι μόνο για τα ενεργειακά αλλά και για την αναπτυξιακή πορεία των περιοχών που πλήττονται με δράσεις στους τομείς της βιομηχανίας, της γεωργίας και του αγροτουρισμού.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά, το Εθνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης, θα έχει ίδια δομή με το ταμείο συνοχής (επιχειρησιακά προγράμματα, κυρίως στις πράσινες επενδύσεις, επιλέξιμες δαπάνες στον αγροτικό, βιομηχανικό τομέα αλλά και στην έρευνα, την τεχνολογία, την επανεκπαίδευση και την αναβάθμιση). Θα μπορεί επίσης να χρηματοδοτήσει και έργα μεγαλύτερης κλίμακας.
Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πάντως ότι το είδος των έργων αλλά και τα κεφάλαια που θα διατεθούν θα είναι συνάρτηση και άλλων κινήτρων όπως για παράδειγμα τα φορολογικά, για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.
Για το 2020, για την απολιγνιτοποίηση θα διατεθούν πόροι από το ΕΣΠΑ, τα έσοδα από το τέλος ΔΕΗ (130 εκατ. ευρώ) και 60 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν από το Πράσινο Ταμείο.

Σχετικα αρθρα

Πέτρος Κόκκαλης για φωτιές στην Αυστραλία: Πρέπει να δράσουμε όπως απαιτούν οι επιστήμονες και τα παιδιά μας

admin

Το σχέδιο Μητσοτάκη για μνημόνιο με FIFA και UEFA και η απειλή «λουκέτου» στην Super League

admin

Επικοινωνία Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του: Aπορρίπτει πλήρως το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης

admin

Γεννηματά: Υπάρχει θέμα νομιμότητας με το αίτημα άρσης ασυλίας Λοβέρδου για τη σκευωρία Novartis

admin

Μεϊμαράκης: Ενώνουμε τις δυνάμεις μας ώστε η Ευρώπη να επιδρά θετικά στη ζωή των συμπολιτών μας

admin

Η Έλενα Ράπτη σε πρότυπο σεμινάριο με θέμα το παιδί

admin

Εκλογικός νόμος: Οι αντιδράσεις των κομμάτων για το νομοσχέδιο

admin

Οικονόμου: 1.200 επιπλέον ειδικοί φρουροί στις ομάδες ΔΙΑΣ

admin

Φάμελλος: Ο κ. Χατζηδάκης χρησιμοποίησε ψευδώς έκθεση ορκωτού λογιστή για τη ΔΕΗ

admin

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας στον ΣΥΡΙΖΑ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

admin

Βούτσης για δηλώσεις Στουρνάρα: Δεν υπήρξε ποτέ αίτημα για δραχμές

admin

Σάλος στα social media με το μήνυμα της Δόμνας Μιχαηλίδου για την 28η Οκτωβρίου

admin

Μητσοτάκης στις ΗΠΑ: Συναντήσεις με Τραμπ, Γκεοργκίεβα και Αμερικανούς επενδυτές

admin

Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο: Αποχώρησε η Ελληνική Λύση

admin

Η δήλωση του ΚωνσταντίνουΤασούλα στο Συμβούλιο της Ευρώπης για το κλίμα και την οικονομία της ΕΕ

admin

Ο Γρηγοριάδης ανέβηκε στο βήμα της Βουλής με τα χέρια ψηλά, αναφωνώντας «παραδίνομαι»

admin

Πάνω από 55.000 άνθρωποι συνελήφθησαν το β’ εξάμηνο του 2019 στα ελληνοτουρκικά σύνορα

admin

Χαρίτσης: Τα γεγονότα στο Κουκάκι «δεν αντιστοιχούν σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα»

admin