Image default
Πρώτο Θέμα

Citi: To 2022 σε επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα

citi:-Αναβαθμίζει-τις-εκτιμήσεις-για-την-ανάπτυξη-της-ελληνικής-οικονομίας-–-Η-εμπιστοσύνη-επέστρεψε

Η Citi επανέρχεται στην πορεία των αξιολογήσεων που αναμένει για την Ελλάδα αλλά και για τις χώρες της ευρωζώνης, σημειώνοντας πως αναμένει ότι η χώρα θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα μεσοπρόθεσμα και σε διάστημα 2 με 4 ετών, δηλαδή το 2022-2024, γεγονός που θα ανοίξει την πόρτα της επιλεξιμότητας των ελληνικών τίτλων στους διεθνείς δείκτες ομολόγων και του προγράμματος QE της ΕΚΤ.

Όπως επισημαίνει, οι τρέχουσες αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν δείχνουν ωστόσο να αποτιμούν αυτή την εξέλιξη, υποδηλώνοντας έτσι πως τα περιθώρια περαιτέρω αποκλιμάκωσής τους είναι σημαντικά, για αυτό άλλωστε συνεχίζει αν προτείνει την αγορά ελληνικών 10ετών έναντι των γερμανικών τίτλων και σημειώνει πως το ελληνο-γερμανικό spread θα βρεθεί φέτος στις 100 μονάδες βάσης.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει στόχο αυτό το ορόσημο να επιτευχθεί έως το α’ εξάμηνο του 2021, ωστόσο σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις της Citigroup η χώρα μας θα περάσει το κατώφλι του κλαμπ των χωρών με investment grade  (IG) μέσα στα επόμενα 2 με 4 χρόνια.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σύμφωνα και με κάποιες εκτιμήσεις της αγοράς, οι οίκοι δεν αναμένεται να δώσουν στη χώρα μας αυτό το “εισιτήριο”, πριν το τέλος της μεταμνημονιακής εποπτείας και πριν την επιστροφή των NPEs των ελληνικών τραπεζών σε επίπεδα ευρωπαϊκής κανονικότητας, αρά όχι πριν το 2022.

Πιο αναλυτικά, η Citi εκτιμά πως μέσα στο επόμενο 12μηνο η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί κατά μία βαθμίδα από την S&P και την Moody’s (δεν περιλαμβάνει εκτιμήσεις για τις κινήσεις των Fitch και DBRS), ενώ επισημαίνει πως είναι πιθανό να αναβαθμιστεί στην κατηγορία του investment grade και από τους δύο οίκους στα επόμενα έτη.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της αμερικάνικης τράπεζας μέσα στους επόμενους 9 μήνες η αξιολόγηση της Ελλάδας θα βρεθεί στο “ΒΒ” με θετικές προοπτικές από την S&P (από “ΒΒ-” με θετικές προοπτικές σήμερα, αναβάθμιση κατά 1 βαθμίδα) και στο “Βa3” με θετικές προοπτικές επίσης, από την Moody’s (από Β1 με σταθερές προοπτικές σήμερα, που σημαίνει αναβάθμιση επίσης κατά μία βαθμίδα).

Τα επόμενα 2-4 χρόνια θα αναβαθμιστεί από την S&P στο “ΒΒΒ-“, δηλαδή κατά δύο σκαλοπάτια περαιτέρω και στην επενδυτική βαθμίδα) και από την Moody’s Baa3 (κατά τρία σκαλοπάτια περαιτέρω και στην επενδυτικής βαθμίδα επίσης).

Αξίζει να σημειώσουμε πως σε πρόσφατη έκθεσή της η DZ Bank σημείωσε πως όλα τα επιχειρήματα είναι υπέρ της αναβάθμισης της Ελλάδας στην περιοχή του “ΒΒ” σε μέσο όρο, στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Ωστόσο, όπως τόνισε η γερμανική τράπεζα, ο δρόμος προς την επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας παραμένει μακρύς καθώς η επίτευξη αυτού του ορόσημου απαιτεί τη σημαντική μείωση του χρέους και την αύξηση της δυνητικής ανάπτυξης.

Υπενθυμίζεται πως για να συμμετέχει η Ελλάδα σε δείκτες ομολόγων και στο QE θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε investment grade από έναν τουλάχιστον οίκο και όχι και από του τέσσερις. Σε ό,τι αφορά το α’ εξάμηνο, μετά την Fitch -η οποία και θα ξεκινήσει τον χορό των αξιολογήσεων της Ελλάδας στις 24 Ιανουαρίου- ακολουθούν οι  S&P και DBRS στις 24 Απριλίου (διπλή αξιολόγηση σε μία ημέρα) και η Moody’s στις 8 Μαΐου. Σε ό,τι αφορά το β’ εξάμηνο τρεις είναι οι κρίσιμες Παρασκευές για τη χώρα μας καθώς η δεύτερη προγραμματισμένη αξιολόγηση της Fitch για την Ελλάδα αναμένεται στις 24 Ιουλίου, οι S&P και DBRS δίνουν και πάλι την ίδια ημέρα το δικό τους review για τη χώρα μας στις 23 Οκτωβρίου, και τέλος, η Moody’s αναμένεται να ανακοινώσει τη δεύτερη “ετυμηγορίας” της στις  6 Νοεμβρίου.

Σχετικα αρθρα

DW: Να προετοιμαζόμαστε για πόλεμο στον Περσικό

admin

Νουί: Οι χρηματοπιστωτικοί άνεμοι απαιτούν πιο σταθερά τραπεζικά θεμέλια

admin

Αναλυτικός οδηγός για εξωδικαστικό και 120 δόσεις

admin

«Mπράβο τα καταφέρατε» αλλά ελλοχεύουν πολλοί κίνδυνοι…

admin

To παράδοξο του 1 τρισ. δολαρίων

admin

Κινδυνεύει όντως η ανάπτυξη στη Γερμανία;

admin

Ο «ωρομίσθιος» και οι «ισοϋψείς»

admin

«Ρωγμές» στη μυστική συμφωνία για τις συντάξεις!

admin

Η Ευρώπη χρειάζεται νέους κανόνες για μια νέα αγορά εργασίας

admin

Τελεσίγραφο 3,6 δισ. € των θεσμών στην Ελλάδα

admin

Πολιτική «μάχη» για την τύχη της Eurobank

admin

ΔΝΤ: Ταχύτερη ανάπτυξη φέτος, αλλά ελλοχεύουν και σημαντικοί κίνδυνοι

admin

Οι Ευρωπαίοι πάνε σε εκλογές

admin

Η εμφάνιση του λαϊκιστικού δεξιού κόμματος Vox έχει αναστατώσει το πολιτικό σκηνικό στην Ισπανία

admin

Με το μυαλό στον… Καμμένο ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες

admin

Η EKT πατάει γκάζι: Μεγάλη αύξηση του QE την επόμενη εβδομάδα

admin

Προσφυγικό: Ευθύνες στην Ελλάδα καταλογίζει η Τουρκία

admin

Οι ιταλικές εκλογές θα είναι η επόμενη δοκιμασία για την ευρωπαϊκή ανάκαμψη

admin