Image default
Οικονομία

Πλεόνασμα : Ετοιμάζεται αίτημα για μείωσή του

Σε νέο αγώνα έχει επιδοθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να υποβληθεί αίτημα για να μειωθεί το πλεόνασμα.

Ο υπουργός Οικονομικών, στο Eurogroup του Μαρτίου και έχοντας πρώτα εξασφαλίσει μια ακόμα θετική έκθεση των θεσμών, αναμένεται να θέσει στους ομολόγους του και επισήμως το αίτημα μείωσης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά.

Το υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους διενεργούν τη «δική» τους Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους, πάνω στην οποία η κυβέρνηση αναμένεται πως θα οικοδομήσει τα επιχειρήματά της στην επικείμενη διαπραγμάτευση.

Το πλεόνασμα

Η ανάλυση αυτή αναμένεται να ενσωματωθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή μεταξύ Απριλίου και Μαΐου, με το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο μιας πρώτης σαφούς αποτύπωσης προθέσεων, στον βαθμό που ο στόχος για πλεόνασμα πέσει κάτω από το 3,5% το 2021.

Οι σχεδιασμοί αυτοί βρίσκονται επί του παρόντος στα χαρτιά, ανατροπές δεν αποκλείονται ανάλογα με τις εξελίξεις, αλλά όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τονίζει σε συνομιλητές του πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αφήσει το θέμα των πλεονασμάτων να σέρνεται για μήνες.

Εκτιμάται λοιπόν πως αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης, με την έκθεση από την Κομισιόν να αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου, το Eurogroup του Μάρτη είναι το πρώτο «καλό σημείο» επίσημης ανακίνησης του θέματος.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν πρόκειται να αιφνιδιαστούν. Ήδη τόσο ο κ. Σταϊκούρας όσο και ο επικεφαλής του ΣΟΕ Μιχάλης Αργυρού, ο οποίος εκπροσωπεί την Ελλάδα στο EuroWorking Group, έχουν θέσει το θέμα στους Ευρωπαίους συνομιλητές τους.

Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ζήτησε και έλαβε τη στήριξη της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον.

ΔΝΤ και ΕΚΤ βρίσκονται στο πλευρό της κυβέρνησης στο αίτημα μείωσης των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, ενώ και η Κομισιόν φέρεται επίσης θετικά διακείμενη.

Τα νούμερα

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για ολόκληρο το 2019. Η χρονιά, όπως ισχυρίστηκε και ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, κλείνει με επίτευξη των στόχων. Το πρωτογενές πλεόνασμα σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης ανήλθε στα 4,96 δισ., ξεπερνώντας τον στόχο της φετινής χρονιάς κατά 559 εκατ. (4,4 δισ. ήταν ο στόχος).

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2019, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 225 εκατ. έναντι στόχου για έλλειμμα 839 εκατ. που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2019 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020. Το 2018 είχε κλείσει με έλλειμμα 4,58 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης : Η Ελλάδα σε πορεία προς την επενδυτική βαθμίδα

Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού έφτασαν στα 55,019 δισ., παρουσιάζοντας μείωση κατά 7 εκατ. έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το 2019 στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2020. Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 60,065 δισ., αυξημένα κατά 7 εκατ. έναντι του στόχου. Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 5,046 δισ., αυξημένες κατά 14 εκατ. από τον στόχο (5,032 δισ.). Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 2,772 δισ., μειωμένα κατά 777 εκατ. έναντι του στόχου.

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού το 2019 ανήλθαν στα 55,244 δισ. και παρουσιάζονται μειωμένες 620 εκατ. έναντι του στόχου (55,865 δισ.). H κυριότερη αιτία της εμφανιζόμενης αρνητικής απόκλισης είναι η υποεκτέλεση του ΠΔΕ κατά 508 εκατ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Σχετικα αρθρα

Χρηματιστήριο: Υψηλά κέρδη στη συνεδρίαση

admin

Θετικό momentum στο Χ.Α. παρά τη νευρικότητα στην Ευρώπη

admin

Τουρισμός : Ρεκόρ αφίξεων – Ποια αεροδρόμια «βούλιαξαν»

admin

Τι περιμένει την ελληνική οικονομία την επόμενη διετία

admin

Γεωργιάδης: Οι άμεσες ξένες επενδύσεις κρίσιμος δείκτης επιβίωσης του ελληνικού έθνους

admin

Το ΚΑΣ άνοιξε το δρόμο για την επένδυση στο Ελληνικό – Τι αποφάσισε

admin

ΗΠΑ και Κίνα αποφάσισαν να ακυρώσουν δασμούς που είχαν επιβληθεί στη διάρκεια του εμπορικού πολέμου

admin

Παράταση μέχρι τις 7 Οκτωβρίου για τις 120 δόσεις προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

admin

Ο Τζερόμ Πάουελ υπενθυμίζει στον Ντόναλντ Τραμπ την ανεξαρτησία της Fed

admin

Τα μυστικά και οι παγίδες της νέας ρύθμισης για χρέη στο Δημόσιο

admin

Ελπιδοφόρο ξεκίνημα: 1,47 εκατ. επιβάτες διακινήθηκαν τον πρώτο μήνα του 2020

admin

Δέκα εταιρείες ενδιαφέρονται για την προκήρυξη για το έργο Ultra Fast Broadband

admin

Λιβύη : Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία δεν γνώριζε για τη συμφωνία του Ερντογάν

admin

Πώς να γλιτώσετε τις ουρές για πληρωμή ΕΝΦΙΑ και εφορίας

admin

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πλήρωσε 22,3 εκατ. ευρώ σε 25.169 δικαιούχους

admin

Κτηματολόγιο : Σε ποιες περιοχές έχει δοθεί παράταση – Μέχρι πότε είναι οι αιτήσεις

admin

Καταβάλλεται το 70% της βασικής ενίσχυσης ύψους 683 εκατ. ευρώ σε 538.037 αγρότες

admin

Libra: Παραμένει ασαφές το σχέδιο για την κυκλοφορία του κρυπτονομίσματος του Facebook

admin