Image default
Επιχειρήσεις

ΕΤΕ: Κέρδη 500 εκατ. από το νέο swap

Έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα κέρδη της τάξης των 500 εκατ. ευρώ εγγράφει η Εθνική Τράπεζα, μετά τη συμφωνία με την Ελληνική Δημοκρατία, για ανταλλαγή στη δίκαιη αξία των κρατικών ομολόγων τριετούς, πενταετούς και εξαετούς διάρκειας, με ομόλογα 30ετίας.

Πριν από ένα περίπου χρόνο η Εθνική έλαβε από την Ελληνική Δημοκρατία κρατικά ομόλογα, αθροιστικής ονομαστικής αξίας 3,31 δισ. ευρώ και εύλογης αξίας 3,28 δισ. ευρώ ως αντάλλαγμα για την ακύρωση της συμφωνίας ανταλλαγής επιτοκίων (πρόγραμμα Titlos).

Τα παραπάνω ομόλογα θα ανταλλαχθούν εκ νέου με ομόλογα 30ετούς διάρκειας στην εύλογη αξία τους. Η σχετική απόφαση του Δημοσίου για την ανταλλαγή αναμένεται να δημοσιευθεί αύριο, Τρίτη, στο Φύλλο Εφημερίδας της κυβέρνησης. Από τη συναλλαγή η Εθνική θα εγγράψει έκτακτα κέρδη της τάξης των 500 εκατ. ευρώ επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες του Euro2day.gr (Χρυσάφι στα…μπαούλα της Εθνικής Τράπεζας).

Τα νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας θα έχουν απόδοση της τάξης του 2,53%, ενώ η Εθνική επιστρέφει στο Δημόσιο προς ακύρωση ομόλογα ονομαστικής αξίας 3,31 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,90% (λήξης 20/03/2023), 3,25% (λήξης 20/03/2025) και 3,55% (λήξης 20/03/2026).

Τα νέα ομόλογα 30ετίας θα ταξινομηθούν ως διακρατούμενα για την είσπραξη συμβατικών ταμειακών ροών και θα αποτιμούνται στο αποσβεσμένο κόστος. Σύμφωνα με στελέχη της τράπεζας οι πρόσοδοι θα ενισχύουν τα καθαρά έσοδα από τόκους της Εθνικής με ποσό αντίστοιχο αυτού που συνεισέφεραν τα ομόλογα τριετούς, πενταετούς και εξαετούς διάρκειας (περίπου 110 εκατ. ευρώ ετησίως).

Το ελληνικό δημόσιο κατοχυρώνει κόστος δανεισμού 2,53% για τριάντα χρόνια με ευεργετικές επιδράσεις τόσο στις καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες όσο και στις δαπάνες τόκων. Ακόμα πιο ισχυρά, όμως, είναι τα κέρδη στην επικείμενη ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, καθώς οι βασικές παραδοχές του ESM αφορούσαν σε μέσο κόστος 4,5% το οποίο στην πράξη πλέον έχει ακυρωθεί.

Τα έκτακτα κέρδη θα καλύψουν ενδεχόμενη ζημιά από την πώληση του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής ( ΕΤΕ : Πως η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής βάζει πλαφόν στον Ηρακλή) καθώς και τη ζημιά από την τιτλοποίηση NPEs που σχεδιάζει η τράπεζα.

Η Εθνική, σε αντίθεση με τις Eurobank και Alpha, δεν σχεδιάζει να προσφύγει σε εταιρικό μετασχηματισμό (σ.σ. μετατροπή της εισηγμένης σε Holding με απόσχιση του κλάδου τραπεζικών δραστηριοτήτων και εισφορά σε νέα τραπεζική εταιρεία).

Αυτό σημαίνει ότι η ζημιά από την τιτλοποίηση θα πρέπει να καλυφθεί από τα – έκτακτα και επαναλαμβανόμενα- κέρδη της χρήσης 2020, ώστε να μην ενεργοποιηθεί η διάταξη του νόμου Χαρδούβελη για υποχρεωτική αύξηση κεφαλαίου, η οποία θα καλυφθεί από το Δημόσιο.

Οι αποφάσεις για το εύρος της σχεδιαζόμενης τιτλοποίησης θα ληφθούν τον Μάρτιο. Μέχρι τότε θα έχουν κατατεθεί οι δεσμευτικές προσφορές για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής και θα έχουν οριστικοποιηθεί οι επικαιροποιημένοι στόχοι τριετίας (2020-22) για την μείωση των NPEs, που θα υποβληθούν, τον ίδιο μήνα, στον SSM.

Στόχος της Εθνικής είναι να ρίξει τα εν Ελλάδι NPEs στα 1,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 από 11,4 δισ. ευρώ στις 30/9/2019, αξιοποιώντας τον υψηλό δείκτη προβλέψεων και το γεγονός ότι τα «κόκκινα» στεγαστικά αποτελούν πάνω από το 50% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της.

Σχετικα αρθρα

Το καμπανάκι του ΧΑ χτύπησε ο Οδ. Αθανασίου της Lamda Development

admin

Intralot: Συζητά με ΟΤΕ για διεκδίκηση άδειας online τυχερών παιχνιδιών

admin

Πελάτες «φαντάσματα» ένας στους τρεις οφειλέτες της ΔΕΗ!

admin

Το δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας μπλόκαρε το 5G της Wind!

admin

Η ΕΥ χορηγός του 1ου Θερινού Σχολείου Επεξεργασίας Φυσικής Γλώσσας

admin

Trastor: Πράσινο φως για την έκδοση ΜΟΔ έως €41,08 εκατ.

admin

Euroxx: Αναβολή στην απόφαση απορρόφησης της «Αττικές Επενδύσεις»

admin

K. Αγγελόπουλος: Τα παιδιά μου θέλουν ομήρους τους εργαζόμενους στη Χαλυβουργική

admin

EY: «Ηγέτης» στις συμβουλευτικές υπηρεσίες ψηφιακής στρατηγικής

admin

Με την ΕΕΘ συναντήθηκαν στελέχη του «Φυσικού Αερίου Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας»

admin

Νηρεύς: Υποχρεωτική δημόσια πρόταση από Andromeda Seafood

admin

«Καθαρή λύση» για τη ΛΑΡΚΟ ψάχνει η κυβέρνηση

admin

Trastor: Ως ενδιάμεση χρηματοδότηση εν όψει της ΑΜΚ θα λειτουργήσει το ΜΟΔ

admin

Δυο νέα μέλη στο partnership της KPMG

admin

Audiovisual: Παρουσίαση πενταετούς πλάνου 2020- 2024

admin

Ως Prodea Investments από 22/10 στο ταμπλό η Εθνική Πανγαία

admin

Open Day από Emirates στην Ελλάδα

admin

Ασφαλιστικός Γονέας: Επιστροφή ασφαλίστρων στους κατόχους του προγράμματος για H1

admin