Image default
Οικονομία

Πλεόνασμα: Αρχίζει η «μάχη» σε Eurogroup και πέμπτη αξιολόγηση

Στις Βρυξέλλες είναι στραμμένα τα βλέμματα για τη «μάχη»« που θα δώσει ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας για το πλεόνασμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, κατά την παραμονή του ο κ. Σταϊκούρας θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς και με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Στις συναντήσεις αυτές ο κ. Σταϊκούρας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με τους ξένους αξιωματούχους τους τρεις μεγάλους διαπραγματευτικούς στόχους της ελληνικής κυβέρνησης για το 2020 που θα απελευθερώσουν δημοσιονομικό χώρο για ελαφρύνσεις και θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή δυναμική της χώρας.

Το πλεόνασμα

Ο πρώτος στόχος συνδέεται με την αλλαγή της χρήσης κερδών από ANFAs και SMPs από την εξυπηρέτηση του χρέους στη χρηματοδότηση των επενδύσεων.

Ο δεύτερος συναρτάται με τη διαπραγμάτευση για μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% του ΑΕΠ στη ζώνη του 2%-2,5% από το 2021, που θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο από 2 έως και 3 δισ. ευρώ.

Η τρίτη πτυχή της διαπραγμάτευσης αφορά την καθιέρωση ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει να μεταφέρονται τα όποια υπερπλεονάσματα από χρόνο σε χρόνο.

Άλλωστε ο Νικόλα Τζιαμαριόλι , ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Τα Νέα» ερωτηθείς για το εάν υπάρχει επίσης η δυνατότητα μείωσης των στόχων μετά το 2022 ο Νικόλα Τζιαμαριόλι απάντησε πως η Ελλάδα δεσμεύτηκε σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και μετά σε πρωτογενές πλεόνασμα που είναι σύμφωνο με τον Μεσοπρόθεσμο Στόχο, ο οποίος υπολογίστηκε τότε στο 2,2% και πως «μετά το 2022, η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τον ευρωπαϊκό κανόνα, όπως κάθε άλλο μέλος της ΕΕ, όποιο και να είναι το επίπεδο του Μεσοπρόθεσμου Στόχου».

Στην Αθήνα οι θεσμοί

Στην Αθήνα φτάνουν εντός της εβδομάδας οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών για τριήμερες επαφές με τα κυβερνητικά στελέχη στο πλαίσιο της πέμπτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες ο κ. Σταϊκούρας θα συναντήσει με τους επικεφαλής των θεσμών. Η ατζέντα της αξιολόγησης περιλαμβάνει πλήθος θεμάτων, αν και δεν συνδέεται με εκταμίευση από τις επιστροφές κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα (SMPs και ANFAs).

Οι θεσμοί περιμένουν επίσης να δουν το σχέδιο «Ηρακλής» να εφαρμόζεται αποτελεσματικά και να οδηγεί σε δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Σχετικα αρθρα

Ο Μητσοτάκης και η Google έδωσαν λύση στο σήμα για τα μακεδονικά προϊόντα

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κλείσιμο των αγορών με οριακή άνοδο

admin

Ντράγκι: Νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και πιέσεις στη Γερμανία για δημοσιονομική επέκταση

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 16,6% υποχώρησε η ανεργία τον Οκτώβριο

admin

Με άνοδο άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Καύσιμα : Αυξήσεις στις τιμές λόγω Μ. Ανατολής και βιοαιθανόλης

admin

ΕΦΚΑ: Ποιες ληξιπρόθεσμες οφειλές διαγράφονται

admin

Πρώτη κατοικία: Πάνω από 17.000 αιτήσεις στην πλατφόρμα

admin

O Τόμας Σαρανχέιμο εξελέγη νέος πρόεδρος του Euro Working Group

admin

Ανάκληση των αποφάσεων για τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων ζητούν ΟΤΑ

admin

Βεσυρόπουλος: Η φορολογική πολιτική μπορεί και πρέπει να έχει αναπτυξιακή διάσταση

admin

Εφορία : Πληρωμή του φόρου μεταβίβασης ακινήτων και με επιταγές

admin

Χατζηδάκης για Πτολεμαΐδα : Φορολογικά κίνητρα και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 205ΜW

admin

Σολτς : O παγκόσμιος ελάχιστος φόρος εταιρειών θα φέρει περισσότερα χρήματα στη χώρα

admin

Ασφαλιστικό : Τι ισχύει για τη διαδοχική ασφάλιση και την απασχόληση συνταξιούχων

admin

Τα επτά σημεία «κλειδιά» του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 1% στη δύναμη του ελληνικού εμπορικού στόλου μεταξύ Ιουνίου 2018 και Ιουνίου 2019

admin

Θετικά κρίνει ο Moody’s το σχέδιο της Alpha Bank για τη μείωση των «κόκκινων δανείων»

admin