Image default
Τράπεζες

Στην πόρτα της εξόδου 2.500 τραπεζοϋπάλληλοι

«Ψαλίδι» στο προσωπικό κατά 2.500 άτομα ετοιμάζουν οι τράπεζες για το 2020 με τα νέα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που θα τρέξουν έως το τέλος του έτους. Οι εν λόγω αποχωρήσεις είναι ανεξάρτητες από την μείωση του προσωπικού, η οποία θα προέλθει (σε Eurobank και Alpha Bank) από την μεταφορά αθροιστικά 1.300 υπαλλήλων στις εταιρείες διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν στο Εuro2day.gr ότι τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου αφενός θα συνεχιστούν αφετέρου θα είναι φτωχότερα ως προς το ύψος της αποζημίωσης. Κι αυτό διότι οι συνθήκες στην λειτουργία του τραπεζικού συστήματος έχουν αλλάξει δραστικά, ο όγκος των συναλλαγών στα καταστήματα έχει περιορισθεί και επομένως δεν υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης.

«Από φέτος μέχρι και το 2021 οι αποχωρήσεις των εργαζομένων στις τράπεζες θα αποκτήσουν, σε αντίθεση με ότι συνέβη την τελευταία οκταετία, αναγκαστικό χαρακτήρα και οι εθελούσιες θα πάρουν την μορφή απόλυσης», τονίζει υψηλόβαθμο στέλεχος.

Έτοιμες

Στην Εθνική Τράπεζα είναι ακόμη ανοικτό το τελευταίο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, το οποίο στόχευε στην αποχώρηση 1.000 υπαλλήλων. Με βάση τις εκτιμήσεις το πρόγραμμα αναμένεται να κλείσει σύντομα καθώς μένουν να δηλώσουν συμμετοχή κάτι λιγότερο από 100 άτομα. Τους επόμενους μήνες η τράπεζα ετοιμάζει να βγάλει στον… αέρα νέο πρόγραμμα αποχώρησης του προσωπικού σε συνδυασμό με κλείσιμο ενός ικανοποιητικού αριθμού καταστημάτων της στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της.

Στην Eurobank το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που θα τρέξει το 2020 θα αφορά στην αποχώρηση 400 εργαζομένων, πέραν των 500 που μεταφέρονται στην εταιρεία διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων FPS.

Νέο στοχευμένο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου σχεδιάζει για το 2020 και η Alpha Bank (σ.σ. πέραν της αποχώρησης των 800 εργαζομένων, οι οποίοι από τον Ιούλιο και μετά θα εργάζονται στην νέα Cepal) αλλά και η τράπεζα Πειραιώς.

Μείωση του κόστους

Με δεδομένο τον στρατηγικό στόχο διατήρησης και ενίσχυσης της κερδοφορίας οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν δεσμευθεί στις εποπτικές αρχές ότι θα παράξουν σημαντικό έργο – εκτός από την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων – και στο μέτωπο της μείωσης του λειτουργικού κόστους. Εξ ου και τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου θα απασχολήσουν την κλάδο τουλάχιστον για την επόμενη διετία.

Σε συνέχεια αυτού το σύνολο των επικεφαλής των τραπεζών έχει εμπεδώσει ότι το ξεκαθάρισμα που βρίσκεται σε εξέλιξη με την μεταφορά μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις εταιρείες διαχείρισης σε συνδυασμό με την αύξηση των συναλλαγών που πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά από το πελατειακό κοινό αποτελεί την ιδανική ευκαιρία να περάσει το σύστημα στην ψηφιακή εποχή.

«Έχουμε χάσει χρόνια λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης κι όταν τα τραπεζικά συστήματα των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης έχουν προσαρμοσθεί στην ψηφιακή εποχή, εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε πίσω. Το 2020 ο τρόπος λειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος δεν θα θυμίζει με τίποτα το 2019», αναφέρει αρμόδια πηγή.

Σχετικα αρθρα

Στην κορυφαία θέση των χρηματιστηριακών η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ

admin

DBRS: «Ο Ηρακλής είναι έτοιμος να σηκώσει στους ώμους του την Ελλάδα»

admin

ΕΚΤ: Οι μισές τράπεζες της ευρωζώνης δεν θα άντεχαν εξάμηνο σοκ ρευστότητας

admin

Commerzbank: Στα 271 εκατ. ευρώ τα κέρδη το β’ τρίμηνο

admin

Attica Bank: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

admin

Ζαββός: Καθοριστική η συμβολή του σχεδίου Ηρακλής στη μείωση των NPLs

admin

Eurobank: Πώς εξηγούνται τα «σκαμπανεβάσματα» στο οικονομικό κλίμα

admin

Η ΕΚΤ εξετάζει να ανοίξει έρευνα σε βάρος της Deutsche Bank

admin

HSBC: Εξατομικευμένη η τραπεζική του μέλλοντος

admin

ΤτΕ: Δανείστε τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

admin

Μόλις 36 ρυθμίσεις πρώτης κατοικίας σε 22 εβδομάδες

admin

Ολες οι αλλαγές στις συναλλαγές με POS και το ηλεκτρονικό εμπόριο

admin

Η Alpha Bank νέο μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καλυμμένων Ομολογιών

admin

Ισπανία: €62,7 δισ. το κόστος διάσωσης του τραπεζικού τομέα

admin

Πώς είδαν οι αναλυτές το πλάνο μετασχηματισμού της Alpha Bank

admin

Ψήφος εμπιστοσύνης στις τράπεζες από JP Morgan

admin

Καλύτερη επενδυτική τράπεζα στην Ελλάδα η Citi

admin

China Said to Quickly Withdraw Approval for New Facebook Venture

admin