Image default
Οικονομία

Τα πέντε βασικά ερωτήματα για τη νέα στρατηγική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Η πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να φέρει την έναρξη μίας επανεξέτασης της στρατηγικής της, που θα περιλαμβάνει πιθανότατα μία αναθεώρηση του στόχου της για τον πληθωρισμό, τον οποίο η τράπεζα αδυνατεί να επιτύχει από το 2013.

Η έκταση και η κλίμακα της επανεξέτασης είναι πιθανόν να συζητηθεί και σε αυτό θα εστιάσουν κυρίως οι αγορές, δεδομένων των μεγάλου βεληνεκούς συνεπειών που θα έχει για τη νομισματική πολιτική. Στο μικροσκόπιο των αγορών θα τεθεί και η αξιολόγηση της κατάστασης και των προοπτικών της οικονομίας από την ΕΚΤ, μετά τα ελαφρά καλύτερα στοιχεία το τελευταίο διάστημα.

Το - καταγράφει πέντε βασικά ερωτήματα που θα είναι στο ραντάρ των αγορών.

  1. Ποιες λεπτομέρειες θα μπορούσαν να δοθούν για την επανεξέταση της στρατηγικής;

Η πρώτη επανεξέταση της πολιτικής της ΕΚΤ από το 2003 μπορεί να αρχίσει επίσημα την Πέμπτη, με πιθανά θέματα συζήτησης τη διάρθρωση, το χρονοδιάγραμμα και την ατζέντα καθώς και τη διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει όλο το έτος. Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ σημειώνει ότι βασικό σημείο εστίασης θα είναι να καθοριστεί αν ο στόχος για πληθωρισμό λίγο κάτω από το 2% θα διατηρηθεί, με δεδομένες τις μεταβολές που έχουν γίνει στην παγκόσμια οικονομία. Πρόκειται για μία συζήτηση που έχουν άλλες κεντρικές τράπεζες με αντίστοιχους στόχους, όπως η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

  1. Τι μπορεί να πει η ΕΚΤ για τις οικονομικές προοπτικές;

Βασικά στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα, που αφορούν τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, έδειξαν ότι η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα έφθασε σε υψηλό επίπεδο τετραμήνου τον Δεκέμβριο. Σχεδόν το 80% των οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το - για την οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης θεωρούν ότι έχει φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο. Η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας έχει μειώσει την αβεβαιότητα στις διεθνείς αγορές, ενώ η επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη είναι στο καλύτερο επίπεδό της από την αρχή του 2018. Αναλυτές αναφέρουν ότι είναι πολύ νωρίς για την ΕΚΤ να αλλάξει τη σκέψη της. Αν προσαρμόσει το μήνυμά της πολύ βιαστικά, αυτό θα ήταν αρνητικό στην περίπτωση που τα επόμενα στοιχεία δεν ακολουθήσουν την πρόσφατη τάση. Τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο ανέφεραν ότι, αν και τα στοιχεία σταθεροποιούνται, παραμένουν αδύναμα.

  1. Ο πληθωρισμός αυξάνεται, αυτό είναι σίγουρα καλό νέο;

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης εκτινάχθηκε τον Δεκέμβριο, ενισχύοντας την αίσθηση ότι οι προοπτικές βελτιώνονται και ότι η ΕΚΤ μπορεί να πάρει τον χρόνο της μετά τη μεγάλη νομισματική στήριξή της τον Σεπτέμβριο.

  1. Η Σουηδία εγκατέλειψε την πολιτική αρνητικών επιτοκίων. Μπορεί να ακολουθήσει η ΕΚΤ;

Τον Δεκέμβριο, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας (Riksbank) τερμάτισε μία περίοδο πέντε ετών με αρνητικά επιτόκια, αυξάνοντας το επιτόκιο στο 0%, καθώς ανέφερε κινδύνους από τη διατήρηση αρνητικών επιτοκίων για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Έγινε η πρώτη κεντρική τράπεζα που σταμάτησε το πείραμα των αρνητικών επιτοκίων, προκαλώντας εικασίες ότι θα μπορούσε να την ακολουθήσει η ΕΚΤ. Αυτό ενίσχυσε την αίσθηση ότι είναι ψηλά ο πήχης για μία νέα χαλάρωση της πολιτικής της ΕΚΤ και οι αγορές χρήματος αρχίζουν να προεξοφλούν υψηλότερα επιτόκια το 2021. Ωστόσο, περισσότερο από τρεις στους τέσσερις οικονομολόγους, που ερωτήθηκαν για το θέμα αυτό, πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αρνητικά τα επιτόκια φέτος.

  1. Τι σημαίνουν οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή για την πολιτική της ΕΚΤ;

Οι ανησυχίες για τους εμπορικούς πολέμους και το Brexit έχουν μειωθεί, αλλά έχουν αυξηθεί οι εντάσεις στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν, προκαλώντας μία προσωρινή αύξηση των τιμών πετρελαίου τον Ιανουάριο. Η Λαγκάρντ, όπως και οι προκάτοχοί της, μπορεί να τονίσει ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι εκτός του ελέγχου της ΕΚΤ. Ωστόσο, οι αγορές θέλουν να έχουν μία αίσθηση της αντίδρασης όσον αφορά την πολιτική της κεντρικής τράπεζας, εφόσον κλιμακωθεί η κατάσταση, πλήττοντας την οικονομία ή προκαλώντας μία διαρκή άνοδο στις τιμές του πετρελαίου.

Σχετικα αρθρα

Φούσκωσαν τα χρέη προς την Εφορία τον Αύγουστο – Μειώθηκε ο αριθμός των οφειλετών

admin

Επίδομα θέρμανσης: Όσα προβλέπει η υπουργική απόφαση, πόσο αυξάνεται, πώς θα δοθεί

admin

UniCredit: «Ψαλίδι» σε 8.000 θέσεις εργασίας

admin

Υφεσιακές επιπτώσεις και «αχαρτογράφητα νερά» για την ελληνική οικονομία από τον κορονοϊό

admin

Κλίμα κοροναϊού στο χρηματιστήριο του Τόκιο

admin

Ο κορονοϊός έβαλε σε καραντίνα τον ελληνικό τουρισμό

admin

Στα 149 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη της Eurobank στο εννεάμηνο 2019

admin

ΟΑΕΔ: Αλλαγές στην προκήρυξη προγραμμάτων – Σε ποια δίνεται 4μηνη παράταση

admin

Σχέδιο Ηρακλής : Δεκτό με αστερίσκους από την ΕΚΤ

admin

Προσλήψεις σε δήμους, υπουργείο Πολιτισμού και Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

admin

Οι «σκληροί του Βορρά» θα προτείνουν δικό τους σχέδιο ανάκαμψης

admin

Ανέκαμψε η Wall Street μετά τις παρεμβάσεις Τραμπ και Fed

admin

Bloomberg : Τον Φεβρουάριο η άρση των περιορισμών στις αγορές ομολόγων από τράπεζες

admin

Κορονοϊός: Μειώθηκε η απόδοση του ελληνικού ομολόγου εξαιτίας των μέτρων της ΕΚΤ

admin

Πώς θα λειτουργεί το Δημόσιο εν μέσω της πανδημίας – Ολα τα μέτρα

admin

Αγρότες : Το e-ΕΦΚΑ βάζει τέλος στην ταλαιπωρία του αναφέρει ο κ. Βρούτσης

admin

Κοροναϊός : Πώς θα γίνει η καταβολή της αποζημίωσης των 800 ευρώ

admin

Τέλη κυκλοφορίας 2020: Βήμα-βήμα η εκτύπωσή τους από το Taxisnet

admin