Image default
Πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά το «πάγωμα» της συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις

Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει την προετοιμασία για την επέκταση χρήσης των στρατιωτικών βάσεων που διαθέτουν οι ΗΠΑ στην χώρα μας, σήμερα η ηγεσία της Κουμουνδούρου καλεί την κυβέρνηση να παγώσει την κύρωση του σχετικού πρωτοκόλλου

Τις διαφορετικές αντιλήψεις της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την διπλωματική οχύρωση της Ελλάδας ενόψει των κρίσιμων εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο αποτυπώνει η συζήτηση στην επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για την κύρωση του πρωτοκόλλου αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ.
Πρόκειται για πρωτόκολλο που είχε ετοιμαστεί σε μεγάλο βαθμό απο κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ  και προβλέπει την επέκταση χρήσης των στρατιωτικών βάσεων που διαθέτουν οι ΗΠΑ στην χώρα μας. Ωστόσο, σήμερα η ηγεσία της Κουμουνδούρου καλεί την κυβέρνηση να παγώσει την κύρωσή του εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό ΗΠΑ θα πιεστούν για να ενισχύσουν την υποστήριξή τους στην Ελλάδα και να καταδικάσουν τις προκλήσεις της Τουρκίας.
Την στάση του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε αρχικά ο εισηγητής του κόμματος Θοδωρής Δρίτσας εκφράζοντας την επιφύλαξη για την τελική στάση που θα κρατήσει όταν η συμφωνία εισαχθεί στην Ολομέλεια. Ακολούθησε πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση απο τον κ. Νίκο Βούτση που ανέφερε «η γνώμη μου είναι ότι η επιφύλαξη που διατυπώσαμε έχει αρνητικό πρόσημο και δίνουμε μια ευκαιρία στην κυβέρνηση να σκεφτεί το πάγωμα της συμφωνίας τουλάχιστον για όσο καιρό απαιτηθεί για να διευκρινιστούν κάποια σοβαρά πράγματα» και σε άλλο σημείο υπογράμμισε «η επίσπευση συζήτησης και ψήφισης της συμφωνίας είναι λάθος».
Απο την πλευρά της πλειοψηφίας η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη εξήγησε «η συμφωνία προετοιμάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και η παρούσα κυβέρνηση με ελάχιστες αλλαγές την φέρνει στη Βουλή. Δυσκολεύομαι πάρα πολύ να κατανοήσω την επιφύλαξη του ΣΥΡΙΖΑ για την υπερψήφισή της. Είναι βέβαιο ότι για να προετοιμάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μια τέτοια συμφωνία θεωρεί ότι είναι επωφελής και για τις δύο χώρες. Για να την προετοιμάσει και να την έχει έτοιμη για κύρωση θεωρεί ότι το περιεχόμενό της είναι επωφελές και για τις δύο πλευρές. Μετά και τις δύο τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις των ΗΠΑ – για το σύμφωνο Τουρκίας Λιβύης κ.α – θα έπρεπε νοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν την ευθύνη για την σύνταξη της συμφωνίας να την υπερψηφίσουν. Θα είναι καλό το μήνυμα της υπερψήφισης της συμφωνίας απο το μεγαλύτερο ποσοστό των ελλήνων βουλευτών. Ελπίζω να το λάβετε υπόψη σας».
Απο την άλλη πλευρά το Κίνημα Αλλαγής ανέφερε ότι θα ψηφίσει την κύρωση του πρωτοκόλλου παρά τα προβλήματα, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 ότι καταψηφίζουν και η η Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκε για την στάση που θα κρατήσει στην Ολομέλεια.
Ειδικότερα, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Θοδωρής Δρίτσας είπε ότι ότι ήταν «λάθος» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να καταθέσει στην Βουλή την κύρωση του πρωτοκόλλου πριν το ταξίδι του στις ΗΠΑ και πως «η σπουδή που αυτή την στιγμή εκδηλώνεται δεν είναι ότι καλύτερο».
Υποστήριξε ότι «εμείς έχουμε ανοικτή καρδιά και ανοικτό μυαλό αλλά δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε τα ζητήματα που δημιουργούν δηλώσεις ότι είμαστε προβλέψιμοι». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην υπόθεση με το αντιπυραυλικό σύστημα Patriot τονίζοντας ότι «δεν έχουμε την πολυτέλεια να εμπλακούμε και απο μέρος της λύσης να γίνουμε μέρος του προβλήματος. Αυτό θα πρέπει η κυβέρνηση να το αποσαφηνίσει και να ακυρώσει κάθε τέτοιο σχέδιο» ενώ κλείνοντας την ομιλία του είπε: «επιφυλασσόμαστε για την στάση που θα κρατήσουμε στην Ολομέλεια. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πρωτοβουλίες ώστε και οι ΗΠΑ με ρητό τρόπο να κατοχυρώσουν και υποστηρίξουν όχι μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας αλλά και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή».
«Εμείς έχουμε ήδη απο καιρό σε χρόνο πριν πραγματοποιηθεί το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ επισημάνει την αναγκαιότητα στην συγκεκριμένη συγκυρία να μην επεδείχθη σπουδή στην κύρωση πρωτοκόλλου αλλά η κυβέρνηση να κρατήσει στάση επιφύλαξης απολύτως αναγκαία με βάση τα όσα συμβαίνουν με γειτονικές χώρες, με ζητήματα που αφορούν εξελίξεις στην Μεσόγειο και διαμορφώνουν νέο τοπίο και δεδομένα. Ξέρετε και ξέρουμε πως όταν μια κυρίαρχη χώρα παραχωρεί “διευκολύνσεις” σε μια άλλη χώρα – επι του προκειμένου σε μια ισχυρή χώρα – αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτυπώνει ούτε κατ υπόνοια σχέσεις υποτέλειας ή ανισοτιμίας» ανέφερε στην αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Δρίτσας για να προσθέσει:
«Η αμοιβαιότητα έχει συγκεκριμένες παραμέτρους που κάθε φορά επανακαθορίζονται. Η συμφωνία αμυντικής συνεργασίας πρέπει ακριβώς να στοχεύει σε κοινούς στόχους. Απο την δική μας την πλευρά ως χώρα στόχος είναι η εξασφάλιση της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή μας. Αυτό είναι το αμοιβαίο όφελος που επιδιώκεται. Η δική μας κυβέρνηση όταν ετέθη το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας προσήλθε σε αυτή την διαπραγμάτευση με αυτή τη λογική κάτι που αποτυπώνεται στην συμφωνία που είχαν προσεγγίσει η δύο πλευρές έτσι ώστε να μην ανανεωθεί η συμφωνία για πολλά χρόνια αλλά να επαναληφθεί ο κανόνας της ετήσιας ανανέωσης».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «εγκαιρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην συζήτηση του προϋπολογισμού στην Βουλή μίλησε εύστοχα και επισήμανε ότι για εμάς η εθνική ευθύνη και αναγνώριση συμφερόντων της χώρας συνέκλιναν στην ανάγκη να καταστεί η Ελλάδα ισχυρός πυλώνας σταθερότητας και με αυτό το πνεύμα προσερχόμαστε στην συζήτηση. Αν οι ΗΠΑ δεν μπορούν να το εξασφαλίσουν τότε η χώρα μας θα πρέπει να είναι συνεχώς σε θέση να επανακαθορίζει τις διαπραγματευτικές της ικανότητες γι αυτό συνέστησε στον πρωθυπουργό να μην φέρει την κύρωση της συμφωνίας πριν το ταξίδι του στις ΗΠΑ κάτι που ο πρωθυπουργός δεν το έπραξε. Λάθος. Η σπουδή που αυτή την στιγμή εκδηλώνεται δεν είναι ότι καλύτερο. Δεν θα μπω σε περαιτέρω ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Εμείς έχουμε ανοικτή καρδιά και ανοικτό μυαλό αλλά δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε τα ζητήματα που δημιουργούν δηλώσεις ότι είμαστε προβλέψιμοι».
Απο το Κίνημα Αλλαγής ο Γιώργος Φραγγίδης υποστήριξε ότι «το πρωτόκολλο είναι ραμμένο και κομμένο στα συμφέροντα των ΗΠΑ. Δεν κατοχυρώνει στο ελάχιστο τα ελληνικά συμφέροντα ούτε στο οικονομικό ούτε στην προκλητικότητα Τουρκίας. Δώσαμε γη και ύδωρ στις ΗΠΑ και πήραμε ένα μεγάλο εύγε» ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «με αίσθημα ευθύνης θα ψηφίσουμε την συμφωνία παρά τα όποια προβλήματα. Δεν θα ακολουθήσουμε την λογική τοιυ ΣΥΡΙΖΑ που επιθυμεί το πάγωμα της συμφωνίας».

Σχετικα αρθρα

Αλέξης Χαρίτσης: Δυστυχώς και στην εξωτερική πολιτική έχουμε κυβέρνηση Τζόκερ

admin

Τζέφρι Πάιατ: H Ελλάδα είναι μια χώρα που μοιράζεται τους στόχους και τις αξίες μας

admin

Συνέδριο ΝΔ: Το πανηγυρικό κλίμα, οι αιχμές και οι ανακοινώσεις για μέρισμα και διαδηλώσεις

admin

Προανακριτική για Novartis: «Ανησυχεί ο Παπαγγελόπουλος, γιατί ξέρει τι έχει κάνει» λέει ο Αγγελής

admin

Συνάντηση Δένδια – Σουκρί στο Κάιρο για την Ανατολική Μεσόγειο

admin

Συνάντηση Τσιάρα με δικαστές και δικηγόρους

admin

Η χειραψία Τσίπρα – Γεωργιάδη στο Προεδρικό… η αντίδραση Τζανακόπουλου και η απάντηση του υπουργού

admin

Σκληρή ανακοίνωση ΥΠΕΝ για ΣΥΡΙΖΑ: Έχει χαθεί κάθε αίσθημα ντροπής

admin

Αναχώρησε από την Ελλάδα ο Κινέζος πρόεδρος

admin

Θεοδωρικάκος : Νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την αυτοδιοίκηση ξεκινά τον Ιανουάριο

admin

Μητσοτάκης για Μετρό Θεσσαλονίκης: Τον Απρίλιο του 2023 θα λειτουργήσει στο σύνολο

admin

Μητσοτάκης: Αγεωγράφητα και ανιστόρητα όσα ισχυρίζεται η Τουρκία στη συμφωνία με τη Λιβύη

admin

Γεωργιάδης προς ΣΥΡΙΖΑ: Μέσα στο 2019 έχετε χάσει σε όλες τις κάλπες που συναντηθήκαμε

admin

Tζανακόπουλος για προανακριτική: Δεν έχουμε αντικατασταθεί από την Επιτροπή

admin

Απάντηση Σκυλακάκη σε ΣΥΡΙΖΑ για το επίδομα θέρμανσης

admin

Μνημόνια κατανόησης Ελλάδος-Κουβέιτ υπέγραψε ο Νίκος Δένδιας

admin

ΣΥΡΙΖΑ κατά ΝΔ: Άργησε να δράσει για το προσφυγικό ζήτημα

admin

Φρουζής για υπόθεση Novartis: Mε στοχοποίησαν για να κατηγορηθούν πολιτικά πρόσωπα

admin