Image default
Οικονομία

Ξεκινά σήμερα η 5η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, στα σκαριά νέα έξοδος στις αγορές

Κυβέρνηση, αγορές και τράπεζες περιμένουν την Παρασκευή για να δουν ποια θα είναι η ετυμηγορία του οίκου Fitch. Κανείς δεν μπορεί να την προεξοφλήσει αφού κατά το παρελθόν υπήρξαν εκπλήξεις.

Έτσι όλοι έχουν μάθει να κρατούν μικρό καλάθι. Αυτό όπως δεν σημαίνει ότι δεν προσδοκούν σε μια καλή είδηση  καθώς  η Ελλάδα βρίσκεται στο κυνήγι της επενδυτικής βαθμίδας και στη μάχη για μικρότερα πλεονάσματα.

Μια καλή ετυμηγορία από τη Fitch φέρνει πιο κοντά μια νέα έξοδο στις αγορές. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε μία κίνηση νέας εξόδου στις αγορές το επόμενο χρονικό διάστημα.  Στην αγορά εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή μπορεί να γίνει και την ερχόμενη εβδομάδα καθώς η Αθήνα θέλει να κεφαλαιοποιήσει το θετικό κλίμα που θα έχει δημιουργηθεί είτε από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας είτε από την αναβάθμιση των προοπτικών από σταθερές σε θετικές.

Το τελευταίο διάστημα η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου είναι σταθερά κοντά στο 1,4%.

Μία αναβάθμιση θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέο ράλι των ελληνικών ομολόγων και να επαναφέρει την απόδοση κοντά σε ιστορικά χαμηλά. Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Οκτώβριο η απόδοση του 10ετούς βρέθηκε στα επίπεδα του 1,2%.

Παράγοντες της αγοράς ομολόγων εκτιμούν πως έρχεται έκδοση 15ετούς ομολόγου με κόστος  κοντά στο 2%. Στο εναλλακτικό σενάρια θα μπορούσαν να εκδοθούν δεκαετή ή επταετή ομόλογα. Με μια έκδοση δεκαπενταετούς ομολόγου και επιτόκιο κοντά στο 2% , το ελληνικό δημόσιο θα έστελνε το μήνυμα ότι έχουν δημιουργηθεί συνθήκες κανονικότητας και για το δημόσιο χρέος.

Στο μέτωπο της 5ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία ξεκινά σήμερα, η κυβέρνηση επιδιώκει να εξασφαλίσει μια  θετική έκθεση από την Κομισιόν στο τέλος Φεβρουαρίου. Η έκθεση αυτή θα αποτελέσει ένα από τα επιχειρηματικά όπλα της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις για χαμηλότερα πλεονάσματα από το 3,5% στο 2%-2,5% του ΑΕΠ, την  αλλαγή χρήσης των κερδών από ANFAs και SMPs και τη συμφωνία για το μηχανισμός μεταφοράς υπερπλεονασμάτων από τη μια χρονιά στην επόμενη.

Το μεγαλύτερο αγκάθι της 5ης αξιολόγησης εντοπίζεται στην αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα με την πλήρη άρση του σημερινού καθεστώτος πρώτης κατοικίας στο τέλος Απριλίου. Η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έχει ήδη κάνει τη σχετική προεργασία και οι συναρμόδιοι υπουργοί με δημόσιες δηλώσεις τους έχουν φροντίσει να προλειάνουν το έδαφος για τις επικείμενες αλλαγές καθιστώντας σαφές πως από την 1η Μαΐου, τίποτα δεν θα είναι το ίδιο.

Οι αλλαγές αυτές, θα συνοδεύονται από επιτάχυνση των πλειστηριασμών φέρνοντας στο προσκήνιο διεύρυνση των κοινωνικών αντιδράσεων.

Η παράμετρος αυτή είναι κρίσιμη για την κυβέρνηση καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζικών πηγών, αργά ή γρήγορα και πρώτες κατοικίες μικρότερης αξίας θα βγαίνουν στο σφυρί.

Σχετικα αρθρα

Γερμανία: Αίτημα υπαγωγής σε πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων κάνει ο TUI

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με απώλειες έκλεισε η αγορά

admin

Επίδομα ενοικίου : Εγκρίθηκε η πληρωμή Οκτωβρίου – Τι αλλάζει

admin

Οι προτάσεις του ΣΕΒ για την αντιμετώπιση του brain drain

admin

ΟΠΕΚΑ: Πριν από τα Χριστούγεννα, η καταβολή των προνοιακών επιδομάτων

admin

Θεοχάρης από Ουάσινγκτον: Ο τουρισμός είναι στρατηγικός τομέας για τη προσέλκυση επενδύσεων

admin

Δ. Χιόνης για εξαγγελίες Μητσοτάκη στο One Channel: Είναι γενναία τα μέτρα

admin

Σταϊκούρας : Οι προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν την Οικονομία σε ανάκαμψη

admin

Προτάσεις του ΣΕΒ για τη συμμετοχή της ελληνικής οικονομίας στην 4η βιομηχανική επανάσταση

admin

Creta Farms: Σε νέα χέρια μετά από 50 χρόνια

admin

EEA: «Πρωτιά» για τις επιχειρήσεις εστίασης, ακουλουθούν τα Airbnb

admin

Με άνοδο έκλεισε η Wall Street

admin

Αντρέα Ενρία: Οι ελληνικές τράπεζες πιάνουν τους στόχους στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

admin

Η Volkswagen ξεκίνησε συζητήσεις με καταναλωτικές οργανώσεις για το Dieselgate

admin

Στουρνάρας: Παρά την πρόοδο η οικονομία απειλείται από εξωτερικούς κινδύνους, όπως ο κοροναϊός

admin

«Αρκούδες» στις αγορές, «μαύροι κύκνοι» στην οικονομία

admin

Thomas Cook: Οι πρώτες αντιδράσεις στην Ευρώπη

admin

Με μικτές τάσεις άνοιξε το χρηματιστήριο στο Τόκιο

admin