Image default
Πολιτική

Παυλόπουλος: Σημαντική η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ στελεχών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

H «μεταφορά τεχνογνωσίας» από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα μπορεί να συμβάλει θετικά στην πορεία της οικονομίας μας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ειδικής ημερίδας διαλόγου μεταξύ στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και του Ιδιωτικού Τομέα, που διοργανώνει η Εταιρεία Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων στο Μουσείο Μπενάκη.
Στον χαιρετισμό του ο κ. Παυλόπουλος υποστήριξε ότι ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ ανώτατων στελεχών του δημόσιου τομέα -και κυρίως της δημόσιας διοίκησης- και του ιδιωτικού τομέα καθιστά ευχερέστερο τον σχεδιασμό και την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στον δημόσιο τομέα. Όπως παρατήρησε «τούτο οφείλεται ιδίως στην πολύτιμη εμπειρία, που έχουν προηγουμένως αποκτήσει επιτυχημένα στελέχη του ιδιωτικού τομέα και η οποία μπορεί να εξοπλίσει τα στελέχη του δημόσιου τομέα με τ’ αντίστοιχα σημαντικά διοικητικά εφόδια».
Ειδικότερα, ανέφερε, ότι η ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών, κυρίως με την μορφή βέλτιστων πρακτικών, ωφελεί και τις δύο πλευρές, πρωτίστως δε τη δημόσια διοίκηση, όπου για ποικίλους λόγους η υιοθέτηση καινοτομιών και προοδευτικών δράσεων επέρχεται με βραδύτητα, σε σχέση με την αμεσότητα δράσεων που παρουσιάζει ο ιδιωτικός τομέας. «Και εδώ ο ρόλος των επιτελικών στελεχών της δημόσιας διοίκησης, όπως και ο ρόλος των managers του ιδιωτικού τομέα, είναι αποφασιστικός» πρόσθεσε.
Παράλληλα, τόνισε, ότι η παρουσίαση ιδεών και δοκιμασμένων βέλτιστων πρακτικών του ιδιωτικού τομέα ανοίγει ελκυστικούς ορίζοντες δράσης των επιτελικών στελεχών της δημόσιας διοίκησης για αντίστοιχες εφαρμογές ή προσαρμογές που αναβαθμίζουν τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και βελτιώνουν την ποιότητα των παρεχόμενων από αυτήν υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις, καθώς και την αποτελεσματικότητά της. «Έτσι, η ωφέλεια από την ως άνω όσμωση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα ευνοεί και τους δύο τομείς και αυτή πρέπει να είναι και η τελική στόχευση της συνεργασίας» παρατήρησε.
Eπισήμανε, επίσης, ότι η συμβολή της ψηφιακής τεχνολογίας στη δημόσια διοίκηση δεν προσφέρει μόνο τα μέσα για αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στην εξυπηρέτηση του πολίτη, αλλά παρέχει και τεράστιο εύρος εφαρμογών σε ποικίλους τομείς της δημόσιας διοίκησης. «Η ψηφιακή τεχνολογία -βεβαίως πάντοτε υπό τον όρο ότι γίνονται απολύτως σεβαστά τα κάθε είδους θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, τα οποία θα μπορούσαν, εν δυνάμει, να πληγούν από χρήσεις της τεχνολογικής εξέλιξης- αποτελεί σήμερα καταλύτη καινοτόμων εξελίξεων που αναβαθμίζουν την λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, επιταχύνουν θεαματικά τους χρόνους δράσης, αντικειμενικοποιούν διαδικασίες με όλα τα εντεύθεν οφέλη για πολίτες και επιχειρήσεις, κυρίως δε αλλάζουν βαθμιαία την παραδοσιακή στάση και νοοτροπία των υπαλλήλων προς την ψηφιακή παιδεία του εγγύς μέλλοντος» διευκρίνισε ο κ.Παυλόπουλος.
Τέλος, αναφέρθηκε στα όρια που έχει η προαναφερόμενη «μεταφορά τεχνογνωσίας» από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα, πρωτίστως δε στη δημόσια διοίκηση και στα στελέχη της, υπογραμμίζοντας ότι οι μέθοδοι του ιδιωτικού τομέα μπορούν να «μπολιάσουν» τον δημόσιο μόνο στο μέτρο που δεν έρχονται σε αντίθεση μα τους κανόνες -οι κυριότεροι εκ των οποίων θεσμοθετούνται από το Σύνταγμα- του Κράτους Δικαίου και της Αρχής της Νομιμότητας. Υπενθύμισε, επίσης, τη βασική διαφορά, η οποία υφίσταται μεταξύ της νομιμότητας των πράξεων και ενεργειών των στελεχών του ιδιωτικού τομέα και της νομιμότητας των πράξεων και ενεργειών των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης, εξηγώντας ότι «τα στελέχη του ιδιωτικού τομέα μπορούν -τουλάχιστον κατά κανόνα- να δρουν ελευθέρως, εφόσον δεν παραβιάζουν τους κανόνες, τους οποίους καθιερώνει το Ιδιωτικό Δίκαιο ως προς την ρύθμιση των μεταξύ ιδιωτών, φυσικών ή νομικών προσώπων, σχέσεων. Όλως αντιθέτως, τα όργανα της Δημόσιας Διοίκησης, κατά το πνεύμα του Κράτους Δικαίου και της εξ αυτού απορρέουσας Αρχής της Νομιμότητας, μπορούν να ενεργούν, είτε κατά διακριτή ευχέρεια είτε κατά δέσμια αρμοδιότητα, μόνον εντός του κανονιστικού πλαισίου, το οποίο διαγράφουν οι κανόνες δικαίου που καθορίζουν την αντίστοιχη αρμοδιότητα των διοικητικών οργάνων».
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ο διάλογος μεταξύ στελεχών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα επιτρέπει στα τελευταία ν’ αποκτήσουν και την επίγνωση της αλήθειας πως η κατανόηση της σημασίας του δημόσιου συμφέροντός τους είναι εξαιρετικά χρήσιμη. «Και τούτο διότι τα στελέχη του ιδιωτικού τομέα πρέπει να εμφορούνται από τη νοοτροπία ότι η εν γένει επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μπορεί ν’ αναπτύσσεται με τρόπο, ο οποίος έρχεται σε αντίθεση με τον πυρήνα του δημόσιου συμφέροντος και τις επιταγές του, όπως άλλωστε προκύπτει από την ορθή ερμηνεία και εφαρμογή ιδίως των διατάξεων των άρθρων 5 παρ. 1 και 25 παρ. 2 επ. του Συντάγματος» κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Σχετικα αρθρα

Η απάντηση του Μάκη Βορίδη για τα γαϊδουράκια της Σαντορίνης: Έλεγχοι και βαριά πρόστιμα για την κακομεταχείριση ζώων

admin

Επιστρέφουν στο τραπέζι Ελλάδα και Τουρκία για να συζητήσουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

admin

Χαρίτσης για ασφαλιστικό: Επιστροφή σε ένα σύστημα άδικο και επιβαρυντικό

admin

Πολιτική Προστασία: Παρουσιάστηκαν τα σχέδια «Δάρδανος» και «Ιόλαος» για την αντιμετώπιση πλημμυρών και πυρκαγιών

admin

Πέτσας: Οι νέες ρυθμίσεις στα εργασιακά ενισχύουν την πλήρη απασχόληση

admin

ΣΥΡΙΖΑ για διοικητές νοσοκομείων: 48 βουλευτές ζητούν τα πρακτικά από την αξιολόγηση των υποψηφίων

admin

Ακιντζί: Οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν να είναι μειονότητα των Ελληνοκυπρίων, ούτε υποτελείς στη Τουρκία

admin

Μητσοτάκης: Η συνάντηση με τον Μακρόν επιβεβαίωσε τους δεσμούς μεταξύ των δύο λαών

admin

Αχτσιούγλου κατά ΝΔ για Novartis: «Εκεί που μας χρωστούσανε θέλουν να μας πάρουν και το βόδι»

admin

Παρασκευή και Δευτέρα τα ραντεβού του Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς

admin

Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Αποδίδει καρπούς η διπλωματική «επίθεση» της Αθήνας

admin

Επικοινωνία Δένδια με τον Καναδό ΥΠΕΞ: Αμέριστη συμπαράσταση στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό

admin

Πόλεμος ανακοινώσεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ

admin

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

admin

Το τελευταίο αντίο στον Φίλιππο Πετσάλνικο

admin

Σκληρή κόντρα για τη δήλωση Μάρκου για την παραβίαση της εισόδου στην ΑΣΟΕΕ

admin

Κυβέρνηση: Η επιχείρηση των 90 ημερών για να αλλάξει η διεθνής εικόνα της χώρας

admin

Βαρουφάκης για ΑΣΟΕΕ: Λάθος που έκλεισε, χωρίς τα λουκέτα θα υπάρξει ειρήνη

admin