Image default
Επιχειρήσεις

Καράτζης: Δημόσια πρόταση «περίπατος» ή… «σκληρό ντέρμπι»;

H προχθεσινή δημόσια πρόταση της εταιρείας Καράτζης δεν ξάφνιασε σχεδόν κανένα! Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του “Xαμαιλέοντα” της 15ης Ιανουαρίου με τίτλο «το πονηρό delisting και η συμμαχία των μειοψηφιών» που μιλούσε για επικείμενη δημόσια πρόταση εισηγμένης πολυσχιδούς δραστηριότητας από την Κρήτη. Στο ίδιο μάλιστα σχόλιο αναφερόταν ο «άτσαλος» τρόπος του βασικού μετόχου, καθώς για τις προθέσεις του είχε ήδη βουίξει ολόκληρη η αγορά.

Μετά την υποβολή της δημόσιας πρότασης, πολλοί έσπευσαν να προεξοφλήσουν την επιτυχία της, για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, γιατί ο βασικός μέτοχος ξεκινά από το 84,63% του συνόλου των τίτλων και του απομένει μόλις κάτι παραπάνω από το 5% προκειμένου να πιάσει το επιθυμητό (γι’ αυτόν) όριο του 90% και να θέσει την εταιρεία του εκτός ΧΑ και 

δεύτερον, γιατί στην προσφερόμενη τιμή των 10 ευρώ, το σύνολο των επενδυτών της τελευταίας πενταετίας καταγράφει σημαντικά κέρδη. Ενδεικτικά, η τιμή της μετοχής βρισκόταν στα 3 ευρώ τον Ιανουάριο του 2015, στα 4,20 στα τέλη του 2016, στα 5,10 το Δεκέμβριο του 2017, στα 6,35 ευρώ ένα χρόνο αργότερα και κοντά στα 8 ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένοι που κάθε άλλο παρά βιάζονται να στοιχηματίσουν υπέρ της επιτυχίας της δημόσιας πρότασης. Ήδη ο όγκος των συναλλαγών μετά την υποβολή της δημόσιας πρότασης δεν ήταν σχετικά μεγάλος (έγιναν μάλιστα και πράξεις πάνω από τα 10 ευρώ) και εκτιμάται πως επενδυτές που έχουν εδώ και χρόνια σημαντική θέση στην εισηγμένη δεν θα σπεύσουν εύκολα να πουλήσουν.

Ο λόγος είναι ότι θεωρούν πως η Καράτζης αξίζει σαφώς περισσότερο από δέκα ευρώ ανά μετοχή, λόγω της κερδοφορίας της, της άριστης ρευστότητάς της και της δραστηριοποίησής της σε τρία καυτά επιχειρηματικά μέτωπα (βιομηχανία, ξενοδοχεία, ενέργεια). «Αν δεν αξίζει πολύ παραπάνω η εταιρεία, τότε γιατί ο βασικός μέτοχος σπεύδει να αποκτήσει το 100% και να τη βγάλει από το ταμπλό σε μια καλή χρηματιστηριακή συγκυρία;» αναρωτιούνται.

«Πρόκειται για έναν πολύ δυναμικό όμιλο που αδικείται από τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί επικοινωνιακά την υπόθεση του χρηματιστηρίου» υποστηρίζει γνωστός παράγοντας της αγοράς, συμπληρώνοντας: «Άλλες εισηγμένες με μικρότερα κέρδη έχουν καταφέρει να προσελκύσουν ευρεία γκάμα θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών. Η Καράτζης κόντρα στα πολύ καλά της οικονομικά μεγέθη, λες και όλα αυτά τα χρόνια… εφεύρισκε τρόπους για να αποθαρρύνει υποψήφιους επενδυτές» καταλήγει.

Σχετικα αρθρα

Συμπλήρωσε 65 χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα η Bayer

admin

Στα €19,22 εκατ. το καθαρό ενεργητικό του ΤΕΑ εργαζομένων της Interamerican

admin

Στον όμιλο Hellenic Healthcare η Creta Interclinic

admin

Παπαθανασίου: Λιγότερο ανταγωνιστικά τα ορυκτά καύσιμα

admin

Μουζάκης: Οι στόχοι, το… «κομβικό» 2021 και το πετυχημένο φεστιβάλ

admin

Έλαστρον: Στις €800 χιλ. οι ζημιές προ φόρων στο εξάμηνο

admin

Στις 21 Νοεμβρίου «κληρώνει» για Εθνική Ασφαλιστική

admin

Στα χέρια του Diorama η Μινέρβα

admin

Νόμιμο, σύμφωνα με το ΣτΕ, το The Mall Athens

admin

Nέα εμπλοκή στη συμφωνία ΣΙΔΜΑ-Μπήτρου

admin

Προς έκδοση νέου ομολογιακού ο ΟΠΑΠ

admin

Ο CEO της Stoiximan/Betano στο «CEO Initiative. Business as a platform for change»

admin

Mandate για έκδοση πενταετούς ομολόγου 500 εκατ. από Wind

admin

Δυο προσφορές για τις τιτλοποιήσεις της ΔΕΗ

admin

Flexopack: Στα €3,49 εκατ. τα καθαρά κέρδη εξαμήνου

admin

Οργανωτικές αλλαγές στη Ολυμπιακή Ζυθοποιία

admin

Ανάσα ρευστότητας και έκτακτα κέρδη για την Επίλεκτος

admin

Μυτιληναίος: Σημαντικό ορόσημο η έκδοση του Eurobond

admin