Image default
Επιχειρήσεις

Καράτζης: Δημόσια πρόταση «περίπατος» ή… «σκληρό ντέρμπι»;

H προχθεσινή δημόσια πρόταση της εταιρείας Καράτζης δεν ξάφνιασε σχεδόν κανένα! Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του “Xαμαιλέοντα” της 15ης Ιανουαρίου με τίτλο «το πονηρό delisting και η συμμαχία των μειοψηφιών» που μιλούσε για επικείμενη δημόσια πρόταση εισηγμένης πολυσχιδούς δραστηριότητας από την Κρήτη. Στο ίδιο μάλιστα σχόλιο αναφερόταν ο «άτσαλος» τρόπος του βασικού μετόχου, καθώς για τις προθέσεις του είχε ήδη βουίξει ολόκληρη η αγορά.

Μετά την υποβολή της δημόσιας πρότασης, πολλοί έσπευσαν να προεξοφλήσουν την επιτυχία της, για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, γιατί ο βασικός μέτοχος ξεκινά από το 84,63% του συνόλου των τίτλων και του απομένει μόλις κάτι παραπάνω από το 5% προκειμένου να πιάσει το επιθυμητό (γι’ αυτόν) όριο του 90% και να θέσει την εταιρεία του εκτός ΧΑ και 

δεύτερον, γιατί στην προσφερόμενη τιμή των 10 ευρώ, το σύνολο των επενδυτών της τελευταίας πενταετίας καταγράφει σημαντικά κέρδη. Ενδεικτικά, η τιμή της μετοχής βρισκόταν στα 3 ευρώ τον Ιανουάριο του 2015, στα 4,20 στα τέλη του 2016, στα 5,10 το Δεκέμβριο του 2017, στα 6,35 ευρώ ένα χρόνο αργότερα και κοντά στα 8 ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Από την άλλη πλευρά ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένοι που κάθε άλλο παρά βιάζονται να στοιχηματίσουν υπέρ της επιτυχίας της δημόσιας πρότασης. Ήδη ο όγκος των συναλλαγών μετά την υποβολή της δημόσιας πρότασης δεν ήταν σχετικά μεγάλος (έγιναν μάλιστα και πράξεις πάνω από τα 10 ευρώ) και εκτιμάται πως επενδυτές που έχουν εδώ και χρόνια σημαντική θέση στην εισηγμένη δεν θα σπεύσουν εύκολα να πουλήσουν.

Ο λόγος είναι ότι θεωρούν πως η Καράτζης αξίζει σαφώς περισσότερο από δέκα ευρώ ανά μετοχή, λόγω της κερδοφορίας της, της άριστης ρευστότητάς της και της δραστηριοποίησής της σε τρία καυτά επιχειρηματικά μέτωπα (βιομηχανία, ξενοδοχεία, ενέργεια). «Αν δεν αξίζει πολύ παραπάνω η εταιρεία, τότε γιατί ο βασικός μέτοχος σπεύδει να αποκτήσει το 100% και να τη βγάλει από το ταμπλό σε μια καλή χρηματιστηριακή συγκυρία;» αναρωτιούνται.

«Πρόκειται για έναν πολύ δυναμικό όμιλο που αδικείται από τον τρόπο με τον οποίο έχει χειριστεί επικοινωνιακά την υπόθεση του χρηματιστηρίου» υποστηρίζει γνωστός παράγοντας της αγοράς, συμπληρώνοντας: «Άλλες εισηγμένες με μικρότερα κέρδη έχουν καταφέρει να προσελκύσουν ευρεία γκάμα θεσμικών και ιδιωτών επενδυτών. Η Καράτζης κόντρα στα πολύ καλά της οικονομικά μεγέθη, λες και όλα αυτά τα χρόνια… εφεύρισκε τρόπους για να αποθαρρύνει υποψήφιους επενδυτές» καταλήγει.

Σχετικα αρθρα

Χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ έλαβε η Augmenta Agriculture

admin

Αγωνιούν οι εργαζόμενοι για το μέλλον της Creta Farms

admin

Folli Follie: Τι ειπώθηκε στη ΓΣ για εξυγίανση και νέα διοίκηση

admin

Φουρλής: Νέες επενδύσεις σε καταστήματα «πόλης» για την ΙΚΕΑ

admin

Τρεις νέες επενδύσεις ύψους 1,35 εκατ. από το Uni.Fund

admin

Creta Farms: Σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με επενδυτή οι τράπεζες

admin

ΟΤΕ: Ιστορικό χαμηλό στο κόστος άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές

admin

Εμπλοκή Diversa σε επενδυτικό σχέδιο στη Ζάμπια

admin

Frigoglass: Ο Γ. Σαμοθράκης νέος πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου

admin

Πρόσβαση ιδιωτών σε υδροηλεκτρικά δίνει η ΔΕΗ μέσω SPVs

admin

ΔΕΗ: Αντίστροφη μέτρηση για το business plan

admin

Energean: Προχωρά η κατασκευή πλωτής μονάδας ανοικτά του Ισραήλ

admin

Ακόμη 250.000 Ευρωπαίοι πολίτες, εγκλωβισμένοι λόγω κορονοϊού σε όλον τον κόσμο

admin

Βρετανία-κορονοϊός: Ο Μάικλ Γκόουβ σε απομόνωση

admin

Μεγάλου: Συμφωνία-σταθμός με Intrum

admin

Βεστάγκερ: Το θέμα των ομολόγων κορονοϊού δεν πρέπει να αποτελεί ταμπού

admin

Κύπρος: 36 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και ένας ακόμη θάνατος

admin

Η IBM χορηγός σε εκδήλωση του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου στη ΔΕΘ

admin