Image default
Οικονομία

Πόσο θα μειωθεί η εισφορά αλληλεγγύης μέσα στο 2020 και πότε θα καταργηθεί (γραφήματα)

Τα σενάρια μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης από τα μέσα του 2020 επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών με βασική προϋπόθεση-προσδοκία ότι ο προϋπολογισμός του 2020 θα παρουσιάσει θετική εικόνα και θα εξασφαλίσει τα επιπλέον έσοδα για να μπορέσει να καλύψει τις απώλειες από την ελάφρυνση μιας φορολογίας που ήρθε ως έκτακτη στα μνημονιακά χρόνια και μέχρι στιγμής παραμένει ακλόνητη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ως στόχο η εισφορά αλληλεγγύης εισοδημάτων όλων των κατηγοριών φορολογουμένων (μισθωτών, συνταξιούχων, επαγγελματιών, αγροτών, εισοδηματιών) να μειωθεί κατά 30% το 2020 και να καταργηθεί πλήρως το 2021.

Ο προϋπολογισμός

Αυτό είναι το αισιόδοξο σχέδιο-σενάριο. Σε περίπτωση που οι στόχοι των εσόδων δεν επιτευχθούν στον βαθμό που θα επιτρέψουν την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης μέσα σε μία διετία, τότε εκτιμάται ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσα στην τριετία 2020-2022 με μεσοσταθμική ετήσια μείωσή της κατά 1/3.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα αφορά τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2020 και όχι αυτά του 2019, αν και ήταν μία από τις προτάσεις που είχαν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων.

Σε πρώτη φάση, η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης θα φανεί στην τσέπη των μισθωτών και των συνταξιούχων με ετήσιο δηλωθέν εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ από τα μέσα του 2020 και μετά, ενώ για τους υπόλοιπους θα προκύψει κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης το 2021 και η οποία αφορά όλα τα εφετινά εισοδήματα.

Στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους η εισφορά αλληλεγγύης παρακρατείται κάθε μήνα από τον μισθό ή τη σύνταξη, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον φόρο εισοδήματος.

Θα φανεί στον μισθό

Κατά συνέπεια, εφόσον αλλάξουν οι φορολογικοί συντελεστές που επιβαρύνουν τα εισοδήματα των πολιτών στο όνομα της εισφοράς αλληλεγγύης, τότε για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους η μείωση θα έχει άμεση εφαρμογή και θα φανεί απευθείας στον μισθό ή τη σύνταξη του επόμενου μήνα εφαρμογής του νέου νόμου.

Αν η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης αφορούσε τα εισοδήματα του 2019, όλοι οι φορολογούμενοι που επιβαρύνονται ετησίως με περίπου 1,2 δισ. ευρώ κατά την υποβολή και την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης του 2020 θα είχαν όφελος περίπου 300-350 εκατ. ευρώ. Μέσα στο 2020 όμως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα είχαν μία επιπλέον μείωση λόγω της μειωμένης παρακράτησης του φόρου. Αυτό σημαίνει πολλαπλάσιες απώλειες εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Κατά συνέπεια, το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, είναι να τηρηθεί η δέσμευση του Πρωθυπουργού για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά περίπου 30% για τα εισοδήματα του 2020 και η οποία θα φανεί στην τσέπη των πολιτών εν μέρει το τρέχον έτος και στην πλήρη μορφή της το 2021.

Οριζόντια

Οσον αφορά τις αλλαγές που εξετάζονται στους συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης, υπάρχει μια σκέψη η μείωση του φόρου να είναι οριζόντια κατά 30% για όλα τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, ενώ υπάρχει και η πρόταση να αυξηθεί το σημερινό αφορολόγητο από τις 12.000 ευρώ στις 15.000 ή και τις 20.000 ευρώ προκειμένου να είναι αισθητή στην τσέπη των φορολογουμένων η μείωση για αυτές τις κατηγορίες εισοδημάτων.

Στην περίπτωση που μειωθεί οριζόντια η εισφορά αλληλεγγύης κατά 30%, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι στην παρακράτηση του φόρου για το δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα δουν μηνιαία ελάφρυνση η οποία κατά μέσο όρο θα είναι 3 ευρώ. Αν όμως εφαρμοστεί ένα αυξημένο αφορολόγητο και η εν λόγω εισφορά επιβαρύνει τα εισοδήματα άνω των 15.000 ή 20.000 ευρώ, τότε η μηνιαία μείωση θα κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 10 ευρώ.

Οι συντελεστές φορολογίας – Τμήμα ετήσιου εισοδήματος

Σε ετήσια βάση, μείωση των συντελεστών της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30% θα φέρει φορολογική ελάφρυνση 20 ευρώ για κάποιον που δηλώνει ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ, 40 ευρώ για ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ, 53 ευρώ για ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, ενώ για υψηλότερα εισοδήματα π.χ. 30.000 ευρώ η ετήσια ελάφρυνση θα είναι 203 ευρώ. Στην περίπτωση που καταργηθεί πλήρως η εισφορά αλληλεγγύης ένας μισθωτός με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 30.000 ευρώ θα κερδίσει ετησίως 676 ευρώ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Σχετικα αρθρα

Ασθμαίνει ο κινεζικός «δράκος» -Βουτιά στην κερδοφορία των επιχειρήσεων

admin

Τουρκία: Βουτιά του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο

admin

Wall Street: Αλμα πάνω από 9% μετά την εξαγγελία μέτρων του Τραμπ

admin

Νέο μοντέλο για τη ρύθμιση χρεών σε Δημόσιο και τράπεζες εξετάζει η κυβέρνηση

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Reuters: Αυτές οι χώρες θα στείλουν πρώτες τουρίστες στην Ελλάδα

admin

Κορωνοϊός: Εκτακτα μέτρα στην Alpha Bank -Εναλλασσόμενο προσωπικό -Εργασία από σπίτι

admin

Προτάσεις για τις ρυθμίσεις οφειλών των αγροτών στη ΔΕΗ

admin

Τα τρία ξενοδοχεία της Κρήτης που αποκτά ο αμερικανικός όμιλος Hines

admin

Δρομολογείται η μεγάλη ανατροπή στους εργαζόμενους με μπλοκάκια

admin

Στον κατήφορο της Wall Street το χρηματιστήριο του Τόκιο

admin

Συνεργασία τεχνολογικής κορυφής από τη WIND και το F2G με τη Xiaomi

admin

Αύξηση αντικειμενικών, φόρος Airbnb και ανακατανομές δαπανών τα αντί- μετρα του προυπολογισμού

admin

Ο Τζεφ Μπέζος μπορεί να είναι ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος στον πλανήτη το 2026

admin

Ιταλία και Ελλάδα επιλέγουν οι Αλβανοί για δουλειά

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών : Δεύτερη ημέρα ισχυρών κερδών

admin

Citi: Η επιστροφή της Ελλάδας στα προ-πανδημίας επίπεδα

admin

Συντάξεις: Τι σημαίνουν οι νέες προτάσεις για τις επικουρικές – Τα δύο μοντέλα ασφάλισης

admin