Image default
Οικονομία

Τουλάχιστον 170 δισ. ευρώ τον χρόνο κοστίζουν στην ΕΕ η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή

Σοκ προκαλούν οι αριθμοί που αφορούν το ετήσιο κόστος που έχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το πολωνικό κρατικό ινστιτούτο σε μελέτη του που αναμένεται να συζητηθεί αργότερα σήμερα στην ετήσια σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, τα κράτη μέλη της ΕΕ χάνουν τουλάχιστον 170 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι συντάκτες της μελέτης, από το Πολωνικό Οικονομικό Ινστιτούτο, πρότειναν επίσης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει την εξουσιοδότηση να επιβάλει κυρώσεις ως «φορολογικούς παραδείσους της ΕΕ» σε χώρες που επωφελούνται από την τεχνητή μετατόπιση κερδών από τις εταιρίες.

«Οι απώλειες που προκύπτουν από τη χρήση διεθνών συναλλαγών για φορολογικές απάτες και για φοροαποφυγή μειώνουν τα έσοδα των κρατών-μελών της ΕΕ κατά περίπου 170 δισεκ. ευρώ ετησίως», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Πιοτρ Άρακ, διευθυντής του Ινστιτούτου.

«Η Ένωση θα πρέπει να λάβει ολοκληρωμένα μέτρα για να θωρακίσει το φορολογικό σύστημα προκειμένου να έχει μια πρόσθετη πηγή χρηματοδότησης για τον νέο προϋπολογισμό, που θα καταρτιστεί χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο, μια χώρα με σημαντική συνεισφορά με αυτόν», ανέφερε το Ινστιτούτο όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η μελέτη αναμένεται να συζητηθεί σήμερα το βράδυ στο Νταβός, με το πάνελ των ομιλητών να περιλαμβάνει τον Πολωνό πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι και τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ.

Το γενικότερο θέμα της φορολογίας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Νταβός, ενώ φαίνεται να ελλοχεύει μια διαμάχη μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης για το πώς φορολογούνται οι μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου.

Από τα 170 δισεκ. ευρώ που χάνει κάθε χρόνο η ΕΕ, τα 60 δισεκ. ευρώ προέρχονται από τεχνητή μετατόπιση κερδών από πολυεθνικές εταιρίες – η μεταφορά εσόδων από μια χώρα υψηλότερου φορολογικού συντελεστή σε μια άλλη με χαμηλότερη φορολογία – 46 δισεκ. ευρώ λόγω της μεταφοράς πλούτου από οικονομικά ισχυρούς ιδιώτες και 64 δισεκ. ευρώ λόγω διασυνοριακής απάτης με τον ΦΠΑ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

Οι χώρες που πλήττονται περισσότερο από τις απώλειες αυτές λόγω της τεχνητής μετατόπισης κερδών είναι η Γερμανία (18 δισεκ. ευρώ), η Βρετανία (14 δισεκ. ευρώ) και η Γαλλία (11 δισεκ. ευρώ), ανέφερε το Ινστιτούτο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, «κάποια κράτη-μέλη της ΕΕ επωφελούνται από τη διαδικασία τεχνητής μετατόπισης κερδών και θα πρέπει να χαρακτηρίζονται ευρωπαϊκοί φορολογικοί παράδεισοι», σύμφωνα με τη μελέτη. «Αυτά είναι η Ολλανδία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα και η Κύπρος».

Σχετικα αρθρα

Θρίλερ στη Σύνοδο Κορυφής: Η Αυστρία απορρίπτει την πρόταση της Κομισιόν

admin

Ανοιξε η πλατφόρμα για τα χρέη -Ρύθμιση οφειλών από 24 έως 48 δόσεις

admin

Γιατί έγινε αχίλλειος πτέρνα η οικονομία για τον Ερντογάν

admin

Κοροναϊός : Προς εθνικοποίηση αερομεταφορέας στην Ιταλία – Σκέψεις για κρατικοποιήσεις και στη Γαλλία

admin

Μείωση ενοικίων: Έως σήμερα οι δηλώσεις για τα ενοίκια του Σεπτεμβρίου

admin

Ρύθμιση οφειλών : Οι δόσεις και οι παγίδες

admin

Η ΔΕΗ ήταν στα πρόθυρα άτακτης χρεοκοπίας

admin

Ταμείο 4 δισ. δολαρίων για ενίσχυση της οικονομίας που πλήττεται από τον κορονοϊό δημιουργεί η Ρωσία

admin

ΗΠΑ: Πάνω από το φράγμα των 40 εκατ. οι αιτήσεις επιδόματος ανεργίας

admin

Βρετανία : Οι οικονομικές πολιτικές των δύο βασικών αντιπάλων των εκλογών

admin

Χατζηδάκης: Ειδικός συντονιστής για την απολιγνιτοποίηση της ΔΕΗ

admin

Ομόλογα : Πρωταθλητές τα ελληνικά το 2019

admin

Σταϊκούρας: Από 1ης Σεπτεμβρίου η κατάργηση των capital controls

admin

Ερχεται πληρωμή ενοικίου μόνο μέσω τράπεζας

admin

Κοροναϊός : Η Ισπανία αναστέλλει τις εξώσεις

admin

ΤτΕ: Αμετάβλητα τον Ιανουάριο τα επιτόκια καταθέσεων και δανείων

admin

Eurostat : Μόνο στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος σε σχέση με το 2010

admin

Διχασμός στη Σύνοδο Κορυφής : Τα τέσσερα αγκάθια ενός συμβιβασμού για το Ταμείο Ανάκαμψης

admin