Image default
Οικονομία Πρώτο Θέμα

5η αξιολόγηση: Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Αποκρατικοποιήσεις και «κόκκινα δάνεια» αποτελούν τα βασικά θέματα με τα οποία θα ασχοληθούν οι αρμόδιοι υπουργοί με τους εκπροσώπους των θεσμών. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άνοιξε πλέον τη «βεντάλια» των αιτημάτων της Αθήνας για το επόμενο χρονικό διάστημα με τελικό στόχο φοροελαφρύνσεις και μείωση στόχων στα πλεονάσματα.

Το σχέδιο «Ηρακλής»

Το σχέδιο «Ηρακλής» και ειδικότερα οι τιτλοποιήσεις που ετοιμάζουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, το νέο πτωχευτικό πλαίσιο ιδιωτών, η επιτάχυνση των πλειστηριασμών αλλά και τα δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου θα αποτελέσουν για ακόμα μία ημέρα θέμα συζήτησης αυτή τη φορά με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Στις συναντήσεις που προηγήθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε συζήτηση για την ανάγκη της μηδενικής στάθμισης κινδύνου ώστε να προχωρήσει ομαλά το σχέδιο «Ηρακλής» το οποίο στηρίζεται σε εγγυήσεις του Δημοσίου για την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όσον αφορά την προστασία της α΄ κατοικίας, αυτό το οποίο ξεκαθαρίζουν οι θεσμοί είναι ότι δεν θα δοθεί παράταση πέρα από τις 30 Απριλίου. Ούτως  ή άλλως η κυβέρνηση ήδη έχει δηλώσει ότι δεν θα δοθεί περαιτέρω παράταση. Γι΄ αυτό μελετά τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου αντιμετώπισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες από το Μάιο.

Χωρίς αποφάσεις παραμένει το ζήτημα των δανείων που έχουν δοθεί με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και μεγάλο ποσοστό των εγγυήσεων αυτών να έχει καταπέσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα συγκεκριμένα δάνεια δεν επιτρέπεται η πώληση τους όπως επίσης δεν προβλέπεται η ρύθμιση τους μέσω του νόμου για την προστασία της α΄ κατοικίας. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, εξετάζονται διαφορετικές αλλά ρεαλιστικές επιλογές.

Αποκρατικοποιήσεις

Ψηλότερα από κάθε άλλη χρονιά έχει τεθεί ο στόχος για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις, ύψους 2,44 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερη σημασία φαίνεται να δίνουν οι εκπρόσωποι των θεσμών στη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο ποσό από τα 2,4 δισ. ευρώ εφέτος (ύψους πάνω από 2 δισ. ευρώ ) θα προέλθει από :

  • τη διπλή πώληση της ΔΕΠΑ (ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΠΑ Εμπορίας)
  • την πώληση μέρους ή όλη της συμμετοχής του Δημοσίου στον όμιλο των ΕΛΠΕ
  • την πώληση του 30% του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών

Άνοιξε ο «φάκελος» πλεονάσματα

H αρχή έγινε. Ο υπουργός Οικονομικών δεν έχασε χρόνο. Στην πρώτη συνάντηση που είχε με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών έθεσε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα, και μάλιστα καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για:  

  • Αλλαγή της χρήσης των κερδών από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (SMP’s και ANFA’s) για συγκεκριμένες επενδύσεις
  • τη δημιουργία ενός «μηχανισμού» ο οποίος θα δίνει τη δυνατότητα μεταφοράς των υπερπλεονασμάτων από το ένα έτος στο άλλο
  • την εξαίρεση κονδυλίων που αφορούν τις μεταναστευτικές ροές από το κατά πρόγραμμα υπολογισμό του στόχου για τα πλεονάσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι τέθηκε και

  • το θέμα μείωσης του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 (από το 3,5% γύρω στο 2%) αλλά και
  • το ζήτημα της μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ εντός του έτους.  Ειδικότερα στο θέμα μείωσης των φόρων, παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνισε ότι δεν κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις. Το οικονομικό επιτελείο θέλει να έχει όσο το δυνατό πιο αξιόπιστα στοιχεία για το δημοσιονομικό χώρο που θα υπάρχει φέτος κι αυτό θα μπορέσει να καταστεί εφικτό πιθανόν μετά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Και τα πέντε παραπάνω αιτήματα, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επεσήμαναν ότι μπορεί να αξιολογηθούν χωριστά από τους θεσμούς ή να αποφασισθούν συνδυαστικά καθώς συνδέονται με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους.

Με ετήσιους στόχους η ΑΑΔΕ

Ο σχεδιασμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αποφασίστηκε να διαμορφώνεται με βάση ετήσιους στόχους. Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει, σε περίπου ένα μήνα, να προωθήσει νομοσχέδιο για την φοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, με ειδικό κεφάλαιο για τη λειτουργία του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου (ΣΕΚ).

Σχετικα αρθρα

Δύσκολο και το 2020 για τη γερμανική οικονομία

admin

Στον “προθάλαμο” του επανυπολογισμού 4,3 εκατ. συντάξεων

admin

Πώς αμείβεται η 28η Οκτωβρίου

admin

Προϋπολογισμός : Κατατέθηκε στη Βουλή – Τι περιλαμβάνει

admin

Τραμπ: Αυστηρές κυρώσεις στην κεντρική τράπεζα του Ιράν

admin

Βουλευτές τα έψαλαν στη διοίκηση της Thomas Cook: Προσπάθησαν να «μαγειρέψουν» τα βιβλία

admin

Plan B για την παγκόσμια οικονομία

admin

Τα πέντε βασικά ζητήματα που έθεσε ο Σταϊκούρας στους θεσμούς

admin

Μια γερμανική συμφωνία για την αναμόρφωση της Ευρώπης

admin

Ο Σαμαράς, οι ξένοι και οι πρόωρες κάλπες

admin

Σκυλακάκης: Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει ελαφρύνσεις φόρων

admin

Αξιωματούχος της Fed προειδοποιεί για το κρυπτονόμισμα «Libra» του Facebook

admin

SZ: Ερντογάν, ο αναγκαίος απρόβλεπτος εταίρος

admin

Ασφαλιστικό : Οι αλλαγές που φέρνει η κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου

admin

Handelsblatt : Οι Έλληνες ξαναβρίσκουν το θάρρος τους

admin

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με ήπια πτώση έκλεισε η αγορά

admin

Πάνω από 5 δισ. ευρώ ο τζίρος στις τηλεπικοινωνίες το 2017

admin

Ασφαλιστικό : Τι θα αλλάξει με τις εισφορές μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών

admin