Image default
Ευρώπη

Γερμανικός Τύπος: Η Μέρκελ χρειάζεται τον Ερντογάν

Η συνάντηση Μέρκελ – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στο επίκεντρο των γερμανικών δημοσιευμάτων. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη συμφωνία για τη Λιβύη αλλά και το προσφυγικό.

  Στη συνάντηση αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung. Το άρθρο επικεντρώνεται στη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός στη Λιβύη μετά και τη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο και σημειώνει: «Η συμφωνία της Κυριακής δεν άλλαξε τίποτα ουσιαστικό. Και για αυτό ακόμα το λόγο είναι τόσο σημαντική η συνομιλία της Μέρκελ με τον άνδρα, ο οποίος την Κυριακή κατέφθασε τελευταίος στην Καγκελαρία και αποχώρησε πρώτος. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Πρόεδρος της Τουρκίας, ο οποίος μέσα σε λίγους μήνες αναδείχθηκε σε μια από τις κεντρικές φιγούρες του δράματος στη Λιβύη. Στην ατζέντα των συνομιλιών μπορεί να βρίσκονται όλα τα ενδεχόμενα θέματα, όπως η κατάσταση στη Συρία και η ευρωπαϊκή συμφωνία για το προσφυγικό. Όμως τίποτα δεν είναι για τη Μέρκελ πιο επείγον από τη Λιβύη. Η επιτυχία ή η αποτυχία στη Λιβύη εγγράφονται στο δικό της λογαριασμό».

Η ουδέτερη σχέση της Μέρκελ απέναντι στον Ερντογάν 


 

Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει πως η Καγκελάριος Μέρκελ επισκέπτεται για δέκατη φορά με αυτή την ιδιότητα τον Τούρκο Πρόεδρο. Η εφημερίδα επισημαίνει πως «Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει συχνά την καγκελάριο και τη Γερμανία με θράσος. Σε μια περίοδο με τις συγκρίσεις με τους Ναζί. Τελευταία με τις απειλές ότι θα ανοίξει τις πόρτες στους πρόσφυγες… Η Μέρκελ όμως δεν δείχνει κάποια συναισθήματα. Δέχεται τον Ερντογάν όπως είναι, χωρίς να εθελοτυφλεί για όλα συμβαίνουν στην Τουρκία. Σε τελική ανάλυση δεν μπορεί κανείς να επιλέγει τους συνομιλητές του. Η σχέση της απέναντι στον Ερντογάν είναι ουδέτερη και χωρίς συναισθήματα. Γνωρίζει τη γεωστρατηγική σημασία της Τουρκίας, όχι μόνο όσον αφορά τους πρόσφυγες, αλλά και ως μια γειτονική χώρα στην πιο σημαντική περιοχή αναταραχών στον κόσμο. Εκπροσωπεί όσο κανένας άλλος την ευθύνη της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία, ώστε αυτή να μην καταπέσει».

Η αποτυχία της ΕΕ στο προσφυγικό 

Με αφορμή τη συνάντηση των δυο ηγετών η Handelsblatt επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στο προσφυγικό και γράφει: «Το 2016 έγινε μια συμφωνία με προβλεπόμενη οικονομική βοήθεια έξι δισεκατομμυρίων ευρώ. Η συμφωνία επιτρέπει να στέλνονται πίσω στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά πρόσφυγες που δεν γίνονται δεκτοί. Αυτή η συμφωνία σύντομα θα ολοκληρωθεί. Ωστόσο δεν επέφερε μια ικανοποιητική κατάσταση. Αντ’ αυτού ο Ερντογάν απείλησε πολλές φορές να ανοίξει τα σύνορα. Η Ελλάδα αναφέρει ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των πλοιαρίων με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά. Γεγονός είναι ότι η ΕΕ δεν κατάφερε, από τότε που άρχισε να ισχύει η συμφωνία με την Τουρκία, να ξεκαθαρίσει πως θα είναι οι δομές της που αφορούν το μεταναστευτικό και να τις βελτιώσει. Έτσι εξαρτάται από την Τουρκία, η οποία παρά την αμφίβολη στάση της απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα απαιτεί την τελωνειακή ένωση και πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ».

Μαρία Ρηγούτσου

Σχετικα αρθρα

Eurogroup: Η Covid-19 κρίνει τη δημοσιονομική χαλάρωση του 2021

admin

Ενσωμάτωση μεταναστών και όχι διαχωρισμό, ζητούν οι ευρωπαϊκές περιφέρειες

admin

Συμβουλές από έναν whistleblower

admin

Δράμα: Τρεις Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για ΑμεΑ χάρη στην Πολιτική Συνοχής της Ε.Ε.

admin

Νέες εντάξεις στον Β’ κύκλο του «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ»

admin

Κομισιόν: Εστιάζουμε στην εξεύρεση λύσης που θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατ. Μεσόγειο

admin

Οι ευρωβουλευτές έχουν μεγάλες προσδοκίες για τη νέα πολιτική των τροφίμων της ΕΕ

admin

EY: Οι προκλήσεις της 10ετίας για τις τράπεζες

admin

Συνάντηση Ερντογάν με Μέρκελ, Μακρόν και Τζόνσον για το μεταναστευτικό

admin

Το Επιμελητήριο Πιερίας μπαίνει στην ψηφιακή εποχή – Μέσω ΕΣΠΑ αναπτύσσονται και αναβαθμίζονται συστήματα και υπηρεσίες

admin

Προσφυγικό: Γιατρούς, νοσηλευτές, εξοπλισμό στέλνει το Βέλγιο στη Λέσβο – η Πολωνία στέλνει οικίσκους (updated)

admin

Αγωνία για την προσφυγική συμφωνία ΕE-Toυρκίας

admin

Αλλάζουν εικόνα τα χωριά του Μυλοποτάμου

admin

Πρόστιμο 6,7 εκ ευρώ στον ξενοδοχειακό όμιλο Melia

admin

Ο Ρούτε αναμένει σκληρές διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης

admin

Οι Άραβες και ο Ερντογάν

admin

Πανευρωπαϊκό Βραβείο Καινοτομίας κατέκτησε η ελληνική μαθητική «Start Up» ΕCOWAVE

admin

Φον ντερ Λάιεν: Την Τετάρτη εγκρίνουμε συμβόλαιο για έως και 300 εκατ. δόσεις του εμβολίου των BioNTech και Pfizer

admin