Image default
Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Κυβερνητικό στοίχημα η νέα μείωσή του

Πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο αναζητά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προχωρήσει σε μείωση του ΕΝΦΙΑ και της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του 2020.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατέθεσε στους θεσμούς συγκεκριμένες προτάσεις για εξεύρεση πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, προτείνοντας την εξαίρεση δαπανών 200 εκατ. ευρώ για τις προσφυγικές ροές από τον υπολογισμό των κατά πρόγραμμα πλεονασμάτων, την αλλαγή χρήσης των κερδών από ελληνικά ομόλογα (ANFAs – SMPs) και την καθιέρωση «γέφυρας» υπερπλεονασμάτων από το ένα έτος στο άλλο.

Ο ΕΝΦΙΑ

Η κυβέρνηση σχεδιάζει νέες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ έως και 20% για το 2020  με στόχο να ελαφρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα τελευταία χρόνια πληρώνουν ολοένα και υψηλότερους φόρους.

Το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει στη δεύτερη φάση των αλλαγών στη φορολογία των ακινήτων με τροποποιήσεις τόσο στον ΕΝΦΙΑ (θα είναι μειωμένος κατά 8% μεσοσταθμικά) όσο και στις αντικειμενικές αξίες. Ωστόσο, το όφελος που θα προκύψει για κάθε ιδιοκτήτη ακινήτων θα κριθεί από τις αλλαγές που θα γίνουν στις αντικειμενικές αξίες.

Η ευθυγράμμιση των τιμών ζώνης με τις εμπορικές αξίες από τον Ιούνιο του 2020 θα καθορίσει εάν ο τελικός λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος μεσοσταθμικά 8% όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης.

Σε κάποιες περιπτώσεις οι μειώσεις, όπως προαναφέρθηκε, θα φθάσουν στο 20%, όπως για παράδειγμα τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, σε άλλες 10%-12% και άλλες χαμηλότερες από 5% έως 8%.

Στις περιοχές που θα καταγραφούν μεγάλες αυξήσεις στις τιμές ζώνης, ο ΕΝΦΙΑ του 2020 θα μειωθεί ελάχιστα. Αντίθετα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες είναι υψηλότερες από τις εμπορικές η έκπτωση θα φθάσει το 10%-12%.

Η εισφορά αλληλεγγύης

Τα σενάρια μείωσης της εισφοράς αλληλεγγύης από τα μέσα του 2020 επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών με βασική προϋπόθεση ότι ο προϋπολογισμός του 2020 θα παρουσιάσει θετική εικόνα και θα εξασφαλίσει τα επιπλέον έσοδα για να μπορέσει να καλύψει τις απώλειες από την ελάφρυνση μιας φορολογίας που ήρθε ως έκτακτη στα μνημονιακά χρόνια και μέχρι στιγμής παραμένει ακλόνητη.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ως στόχο η εισφορά αλληλεγγύης εισοδημάτων όλων των κατηγοριών φορολογουμένων (μισθωτών, συνταξιούχων, επαγγελματιών, αγροτών, εισοδηματιών) να μειωθεί κατά 30% το 2020 και να καταργηθεί πλήρως το 2021.

-

Σχετικα αρθρα

H πανδημία επανέφερε τα τεφτέρια στην αγορά

admin

Προς υποχρεωτικό «κούρεμα» ενοικίων και τον Δεκέμβριο

admin

Λευκός καπνός στο Eurogroup : Συμφωνία για πακέτο 500 δισ. ευρώ ενάντια στο κοροναϊό

admin

ΔΕΗ: Εκτακτα μέτρα για τον κοροναϊό

admin

Τέλος χρόνου για τις χωριστές φορολογικές δηλώσεις των συζύγων

admin

«Κανονικότητα» η κρίση στην Τουρκία

admin

Με ήπιες πτωτικές τάσεις άνοιξε το Χρηματιστήριο

admin

Οι 32 κατηγορίες ασφαλισμένων που βγαίνουν στη σύνταξη πριν από τα 62 ή 67 έτη

admin

Lockdown : Γρίφος το άνοιγμα της εστίασης – Το αίτημα για μείωση του ΦΠΑ

admin

Προώθηση των οίνων Αχαΐας και Ηλείας σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα

admin

Κοροναϊός : Περισσότεροι από 3 εκατ. Αμερικανοί στην «ουρά» για το επίδομα ανεργίας

admin

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών

admin

Οικονομική συμφωνία Σερβίας – Κοσόβου : Ποιο σημείο της αφορά και ενισχύει το ρόλο της Ελλάδας

admin

Οι online αγορές «κράσαραν» τα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ

admin

Εφορία: Ρεκόρ στους ψηφιακούς συμψηφισμούς και εκπτώσεις

admin

Ισχυρή άνοδος στη Wall Street από τις ελπίδες οικονομικής ανάκαμψης

admin

Κοροναϊός : Έρχονται οικονομικά μέτρα – Αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων

admin

Χρηματιστήριο : Με απώλειες 11,75% έκλεισε το 2020 – Χάθηκαν 7,8 δισ. ευρώ

admin