Image default
Διεθνή

ΕυρωΚοινοβούλιο : Οι ευρωτουρκικές σχέσεις χρειάζονται νέο αφήγημα, τονίζει ο νέος εισηγητής για την Τουρκία

«Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας πρέπει να συνεχιστεί» δήλωσε ο νέος εισηγητής για την Τουρκία, Νάτσο Σάντσες Άμορ (Σοσιαλιστές, Ισπανία), μετά την πρώτη επίσημη επίσκεψη του στη χώρα.

«Η Τουρκία είναι και οφείλει να παραμείνει μια υποψήφια χώρα παρά τις δυσκολίες στις ευρωτουρκικές σχέσεις» είπε ο κ. Σάντσες Άμορ, απευθύνοντας έκκληση στην Άγκυρα να επιστρέψει «στην ομαλότητα» η κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα αυτή, μετά την καταστολή που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

«Χρειάζεται να επικοινωνούμε περισσότερο»

Σε συναντήσεις με κυβερνητικούς εκπροσώπους, επικεφαλής πολιτικών κομμάτων, δημάρχους, βουλευτές και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών στην Κωνσταντινούπολη, το Γκαζιαντέπ και την Άγκυρα, ο εισηγητής υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης των στενών σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ και για τα δύο μέρη.

«Χρειάζεται να επικοινωνούμε περισσότερο και καλύτερα για να προσπεράσουμε την έλλειψη εμπιστοσύνης που επικρατεί μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ. Ως εκ τούτου, ο πολιτικός διάλογος οφείλει να αναζωογονηθεί σε όλα τα επίπεδα.»

» Είμαι πεπεισμένος ότι είναι σημαντικό να διευρύνουμε το διάλογο, ενδυναμώνοντας για παράδειγμα τη συνεργασία σε τοπικό επίπεδο με την τοπική αυτοδιοίκηση, τα πανεπιστήμια και άλλους φορείς. Πρέπει επίσης να ενδυναμώσουμε ακόμα περισσότερο τις επαφές σε κοινοβουλευτικό επίπεδο» δήλωσε ο κ. Σάντσες Άμορ.

Η Τουρκία οφείλει να δουλέψει μαζί με την ΕΕ για μεταρρυθμίσεις

Προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη, είναι σημαντικό και οι δύο πλευρές να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους, τόνισε ο εισηγητής.

«Η Τουρκία χρειάζεται να επιστρέψει στην κανονικότητα ύστερα από την ιδιαίτερη περίοδο που ακολούθησε μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.»

» Ενθαρρύνω την Τουρκία να δουλέψει με την ΕΕ για να πραγματοποιήσει μεταρρυθμίσεις, ώστε να βελτιωθεί το κράτος δικαίου, συμπεριλαμβανομένων της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας και της κατάστασης των θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως για παράδειγμα της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου.»

» Από την άλλη, η ΕΕ χρειάζεται να διατηρήσει μια αξιόπιστη ενταξιακή προοπτική που να βασίζεται σε μία αντικειμενική αξιολόγηση των συνθηκών».

Στο θέμα της επιστροφής στην ομολότητα αναφέρθηκε ο εισηγητής μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Πιστεύω πως μπορούμε όλοι να καταλάβουμε την τεταμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται μια χώρα η οποία υπέστη ένα πραξικόπημα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νάτσο Σάντσες Άμορ, αναφερόμενος στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016 που είχε στόχο τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

«Όμως αυτό που δεν έπαψα να ερωτώ τους συνομιλητές μου είναι, ‘Πότε θα υπάρξει επιστροφή στην ομαλότητα (…), με δεδομένο το γεγονός ότι νικήσατε στη μάχη σας εναντίον των πραξικοπηματιών;’», πρόσθεσε.

«Οφείλετε να στείλετε αυτό το μήνυμα στην Ευρώπη», επέμεινε ο Σάντσες Άμορ, ο οποίος έκανε δηλώσεις στο τέλος μιας επίσκεψης μερικών ημερών στην Τουρκία, στη διάρκεια της οποίας συνάντησε αξιωματούχους, αντιπολιτευόμενους και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ευγνώμονες στην τουρκική κοινωνία για τους πρόσφυγες

Ο κ. Σάντσες Άμορ επισκέφθηκε διάφορους οργανισμούς, καθώς και το Γκαζιαντέπ όπου τρέχουν ευρωπαϊκά προγράμματα που βοηθούν Σύριους πρόσφυγες.

«Η Τουρκία έχει υπάρξει εκπληκτικά γενναιόδωρη φιλοξενώντας 4 εκατ. πρόσφυγες. Οφείλουμε να είμαστε ευγνώμονες στην τουρκική κοινωνία αλλά και να την στηρίζουμε συνεχώς όσο υπάρχει ανάγκη» σημείωσε.

Τσαβούσογλου: Ελπίζω πλέον το Ευρωκοινοβούλιο να μην είναι προκατειλημμένο εναντίον μας

Στο τέλος της συνομιλίας του με τον εισηγητή Σάντσες Άμορ, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δηλώσει πως ελπίζει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «θα έχει πλέον μια μη προκατειλημμένη, δίκαιη και αντικειμενική προσέγγιση έναντι της Τουρκίας».

Οι συναντήσεις

Όπως προστίθεται στην σχετικη ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου, ο νέος εισηγητής του ΕΚ για την Τουρκία Νάτσο Σάντσες Άμορ (Nacho Sánchez Amor) επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη, το Γκαζιαντέπ και την Άγκυρα αυτή την εβδομάδα στο πλαίσιο της επικείμενης κοινοβουλευτικής έκθεσης για την Τουρκία. Ήταν η πρώτη του επίσκεψη στη χώρα με αυτή την ιδιότητα.

Μεταξύ άλλων συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου, τον υπουργό Δικαιοσύνης Γκούλ, τον υπουργό Εσωτερικών Σοϊλού, τον υφυπουργό Εξωτερικών Καϊμακτσί, τους επικεφαλής των κύριων πολιτικών κομμάτων, τους δημάρχους της Κωνστατνινούπολης και του Γκαζιαντέπ Εκρέμ Ιμάμογλου και Φατμά Σαχίν, τον καθαιρεθέντα δήμαρχο του Μαρντίν Αχμέτ Τούρκ, καθώς επίσης και με δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, μη κυβερνητικούς οργανισμούς, εκπροσώπους επιχειρήσεων και συνδικάτων.

Ο κ. Σάντσες Άμορ επισκέφθηκε επίσης τη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση για συνομιλίες με κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και κατέθεσε στεφάνι εις μνήμην των θυμάτων της απόπειρας πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, την κατάσταση στις ευρωτουρκικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένων της προοπτικής εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης και της χαλάρωσης του καθεστώτος θεωρήσεων (βίζα), στις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τις εξωτερική αλλά και εσωτερική πολιτική της χώρας, στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, στην ελευθερία του λόγου και του Τύπου, στην κατάσταση των επιφανών αντιφρονούντων κρατουμένων και ειδικά του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, καθώς και προσωπικοτήτων της κοινωνίας των πολιτών όπως του Οσμάν Καβαλά, στην κατάσταση των προσφύγων και στο ρόλο που παίζουν οι τοπικές αρχές στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Σχετικα αρθρα

HMS Terror: Συγκλονιστικές εικόνες από το ναυάγιο της κακότυχης αποστολής του 1845 στην Αρκτική

admin

Συρία: Ξεκίνησαν οι κοινές περιπολίες Τουρκίας και Ρωσίας

admin

Πυρκαγιές στον Αμαζόνιο: Πέθαναν πάνω από 2,3 εκατ. άγρια ζώα

admin

Υπόθεση Μπάιντεν: Οι «αντάρτες» του κόμματος του Τραμπ ζητούν την διεξαγωγή έρευνας

admin

Κορωνοϊός: Νεογέννητο στην Κίνα ο νεότερος ασθενής στον κόσμο

admin

Joker: Απίστευτος συνωστισμός για μια φωτογραφία στα σκαλιά της εμβληματικής σκηνής

admin

Ινδός δημόσιος υπάλληλος μετατέθηκε 53 φορές σε 26 χρόνια επειδή ήταν… έντιμος!

admin

Ρωσία: Η Τουρκία δεν τηρεί τις συμφωνίες που σύναψε με τη Μόσχα για τη Συρία

admin

Θρίλερ με την εξαφάνιση της πριγκίπισσας Μπασμά της Σαουδικής Αραβίας

admin

Λιβύη : Οι δυνάμεις του Χαφτάρ κατέρριψαν δύο τουρκικά drone

admin

Αιματοκύλισμα από πυροβολισμούς στρατιωτών στα σύνορα Πακιστάν και Ινδίας

admin

Νέος κοροναϊός στην Κίνα: Σε καραντίνα πέντε ασθενείς με «ύποπτη» λοίμωξη του αναπνευστικού

admin

Σε τέλμα οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Κόσοβο

admin

Ταϊλάνδη: Στρατιώτης σε αμόκ σκότωσε τουλάχιστον 12 ανθρώπους – Δείτε βίντεο

admin

Oι Πράσινοι γίνονται 40 ετών: Oι αντιεξουσιαστές που διεκδικούν την καγκελαρία

admin

Τουρκία – Ρωσία ερίζουν για τη Συρία

admin

Μανχάταν: Έλληνας μεγιστάνας αρνείται να πληρώσει χρέος της συζύγου του στην εφορία

admin

Κοροναϊός – Συναγερμός στη Γαλλία: Πέντε πλέον τα κρούσματα – Ανησυχία στην Ευρώπη

admin