Image default
Αγορές

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στον γερμανικό ΡΜΙ

Σε θετικό έδαφος οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή, καθώς η μηνιαία έκθεση επιχειρηματικής δραστηριότητας της IHS Markit για τη Γερμανία δείχνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ενδέχεται να ανεβάζει ταχύτητα στην έναρξη της χρονιάς.

Ο σύνθετος ΡΜΙ -που αφορά τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες- ενισχύθηκε στις 51,1 μονάδες, από 50,2 τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης που αφορά μόνο τη μεταποίηση ανήλθε στις 45,2 από 43,7 έναν μήνα πριν.

To κλίμα ενισχύεται επίσης, αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι ο κινεζικός κοροναϊός δεν χαρακτηρίζεται ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη ακόμη. Οπως είπε, είναι «πάρα πολύ νωρίς» έτσι ώστε να αποφανθεί ότι ο ιός που εμφανίστηκε στην Κίνα και άρχισε να μεταδίδεται ανά τον κόσμο συνιστά «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος».

Η είδηση έρχεται μετά από μία δύσκολη εβδομάδα για τις μετοχές λόγω του φόβου για την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, από τον οποίο έχουν ασθενήσει περισσότεροι από 800 άνθρωποι, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 20. Νοσοκομείο για ασθενείς του νέου ιού χτίζει η Κίνα, το οποίο θα είναι έτοιμο στις 3 Φεβρουαρίου.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 1,3%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 1,5%, στο Παρίσι ο CAC κατά 1,3%. Κέρδη και στον ευρωπαϊκό Νότο, με τον ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη να κινείται κατά 1% υψηλότερα και τον ΜΙΒ στο Μιλάνο κατά 1,2%. O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 1,1%.

Υψηλότερα κινήθηκαν και οι μετοχές στην Ασία, με τον Nikkei στο Τόκιο να ενισχύεται κατά 0,13%.

Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παραμείνουν στα σημερινά ή και χαμηλότερα επίπεδα μέχρι οι προοπτικές του πληθωρισμού να συγκλίνουν σημαντικά προς τον στόχο για πληθωρισμό λίγο κάτω από 2%, τόνισε η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. 

Η ίδια υπογράμμισε ότι οι καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστούν για όσο διάστημα είναι αναγκαίο για να ενισχυθεί ο υποστηρικτικός αντίκτυπος των επιτοκίων και θα ολοκληρωθούν λίγο πριν αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ. 

Ωστόσο, η κα Λαγκάρντ ανέφερε παράλληλα ότι τα  τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν πως υπάρχει μια σταθεροποίηση.

Στο μέτωπο των δεδομένων, αδύναμη παραμένει η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη στην έναρξη της νέας χρονιάς, με κάποιες ωστόσο ενδείξεις να δείχνουν ότι τα χειρότερα ίσως πέρασαν.

Σύμφωνα με το -, η προκαταρκτική έρευνα της IHS Markit δείχνει ότι ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ διατηρήθηκε στις 50,9 μονάδες τον Ιανουάριο. Δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τη μέση πρόβλεψη αναλυτών που εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί στις 51,2.

Υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα υψηλότερα από το όριο του 50 δείχνει ανάπτυξη ενώ χαμηλότερα από αυτό, συρρίκνωση.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ διατηρείται στο $1,1057.

Σχετικα αρθρα

Οι εξαγγελίες Μπάιντεν «έριξαν» τη Wall

admin

Σε τροχιά ρεκόρ οι ευρωαγορές με στήριγμα εταιρικά αποτελέσματα-ΕΚΤ

admin

Wall: Πτωτικό τέμπο παρά τα ευχάριστα νέα στην οικονομία

admin

Τα εταιρικά αποτελέσματα διευρύνουν τα κέρδη των ευρωπαϊκών αγορών

admin

Σημάδια αντίδρασης στις ασιατικές αγορές – Πρωταγωνιστής ο Nikkei

admin

Επέστρεψε σε θετικό έδαφος η Wall Street

admin

«Ριμπάουντ» για τις ευρωαγορές μετά το διήμερο των ρευστοποιήσεων

admin

Wall: Μεικτές τάσεις μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Netflix

admin

Τεχνολογική ανάκαμψη στις ευρωπαϊκές αγορές

admin

Ασιατικά χρηματιστήρια: «Βουτιά» σε Ιαπωνία και Χονγκ Κονγκ

admin

Δεύτερη ημέρα ρευστοποιήσεων για τη Wall Street

admin

Σε κλοιό ρευστοποιήσεων οι ευρωαγορές – «Βαρίδι» η καπνοβιομηχανία

admin