Image default
Αγορές

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στον γερμανικό ΡΜΙ

Σε θετικό έδαφος οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή, καθώς η μηνιαία έκθεση επιχειρηματικής δραστηριότητας της IHS Markit για τη Γερμανία δείχνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ενδέχεται να ανεβάζει ταχύτητα στην έναρξη της χρονιάς.

Ο σύνθετος ΡΜΙ -που αφορά τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες- ενισχύθηκε στις 51,1 μονάδες, από 50,2 τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης που αφορά μόνο τη μεταποίηση ανήλθε στις 45,2 από 43,7 έναν μήνα πριν.

To κλίμα ενισχύεται επίσης, αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι ο κινεζικός κοροναϊός δεν χαρακτηρίζεται ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη ακόμη. Οπως είπε, είναι «πάρα πολύ νωρίς» έτσι ώστε να αποφανθεί ότι ο ιός που εμφανίστηκε στην Κίνα και άρχισε να μεταδίδεται ανά τον κόσμο συνιστά «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος».

Η είδηση έρχεται μετά από μία δύσκολη εβδομάδα για τις μετοχές λόγω του φόβου για την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, από τον οποίο έχουν ασθενήσει περισσότεροι από 800 άνθρωποι, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 20. Νοσοκομείο για ασθενείς του νέου ιού χτίζει η Κίνα, το οποίο θα είναι έτοιμο στις 3 Φεβρουαρίου.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 1,3%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 1,5%, στο Παρίσι ο CAC κατά 1,3%. Κέρδη και στον ευρωπαϊκό Νότο, με τον ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη να κινείται κατά 1% υψηλότερα και τον ΜΙΒ στο Μιλάνο κατά 1,2%. O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 1,1%.

Υψηλότερα κινήθηκαν και οι μετοχές στην Ασία, με τον Nikkei στο Τόκιο να ενισχύεται κατά 0,13%.

Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παραμείνουν στα σημερινά ή και χαμηλότερα επίπεδα μέχρι οι προοπτικές του πληθωρισμού να συγκλίνουν σημαντικά προς τον στόχο για πληθωρισμό λίγο κάτω από 2%, τόνισε η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. 

Η ίδια υπογράμμισε ότι οι καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστούν για όσο διάστημα είναι αναγκαίο για να ενισχυθεί ο υποστηρικτικός αντίκτυπος των επιτοκίων και θα ολοκληρωθούν λίγο πριν αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ. 

Ωστόσο, η κα Λαγκάρντ ανέφερε παράλληλα ότι τα  τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν πως υπάρχει μια σταθεροποίηση.

Στο μέτωπο των δεδομένων, αδύναμη παραμένει η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη στην έναρξη της νέας χρονιάς, με κάποιες ωστόσο ενδείξεις να δείχνουν ότι τα χειρότερα ίσως πέρασαν.

Σύμφωνα με το -, η προκαταρκτική έρευνα της IHS Markit δείχνει ότι ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ διατηρήθηκε στις 50,9 μονάδες τον Ιανουάριο. Δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τη μέση πρόβλεψη αναλυτών που εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί στις 51,2.

Υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα υψηλότερα από το όριο του 50 δείχνει ανάπτυξη ενώ χαμηλότερα από αυτό, συρρίκνωση.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ διατηρείται στο $1,1057.

Σχετικα αρθρα

Στο 1,44% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

admin

Ραγδαία πτώση στα ευρωπαϊκά yields [penci_related_posts title="ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:" number="8" style="grid" align="none" displayby="cat" orderby="random"]

admin

Ενισχύονται τα ελληνικά ομόλογα

admin

Αρνητικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

admin

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ασιατικές αγορές

admin

Επιφυλακτικές κινήσεις στις ασιατικές αγορές

admin

Δεύτερη μέρα ανόδου στις ευρωαγορές

admin

Στο 1,15% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

admin

Νέο ρεκόρ για τις ευρωπαϊκές αγορές

admin

Ανοδος 1% στις ευρωαγορές με το βλέμμα στο εμπόριο

admin

Πτώση στη Wall Street με το βλέμμα στην Κίνα

admin

Ο κορωνοϊός ρίχνει τα ευρωπαϊκά yields

admin

Απώλειες στη Wall Street με το βλέμμα στη Μέση Ανατολή

admin

Νευρικότητα στις ασιατικές αγορές

admin

Κινεζικές πιέσεις στις ασιατικές αγορές

admin

Υποχωρεί η Wall Street με το βλέμμα στο εμπόριο

admin

Σε θετικό έδαφος οι ασιατικές αγορές μετά τη Fed

admin

Ανοδικά οι ευρωαγορές με το βλέμμα σε αποτελέσματα και Κίνα

admin