Image default
Αγορές

Κέρδη στις ευρωαγορές με το βλέμμα στον γερμανικό ΡΜΙ

Σε θετικό έδαφος οι ευρωπαϊκές μετοχές την Παρασκευή, καθώς η μηνιαία έκθεση επιχειρηματικής δραστηριότητας της IHS Markit για τη Γερμανία δείχνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης ενδέχεται να ανεβάζει ταχύτητα στην έναρξη της χρονιάς.

Ο σύνθετος ΡΜΙ -που αφορά τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες- ενισχύθηκε στις 51,1 μονάδες, από 50,2 τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης που αφορά μόνο τη μεταποίηση ανήλθε στις 45,2 από 43,7 έναν μήνα πριν.

To κλίμα ενισχύεται επίσης, αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι ο κινεζικός κοροναϊός δεν χαρακτηρίζεται ως παγκόσμια έκτακτη ανάγκη ακόμη. Οπως είπε, είναι «πάρα πολύ νωρίς» έτσι ώστε να αποφανθεί ότι ο ιός που εμφανίστηκε στην Κίνα και άρχισε να μεταδίδεται ανά τον κόσμο συνιστά «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος».

Η είδηση έρχεται μετά από μία δύσκολη εβδομάδα για τις μετοχές λόγω του φόβου για την εξάπλωση του νέου κοροναϊού, από τον οποίο έχουν ασθενήσει περισσότεροι από 800 άνθρωποι, ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 20. Νοσοκομείο για ασθενείς του νέου ιού χτίζει η Κίνα, το οποίο θα είναι έτοιμο στις 3 Φεβρουαρίου.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 1,3%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 1,5%, στο Παρίσι ο CAC κατά 1,3%. Κέρδη και στον ευρωπαϊκό Νότο, με τον ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη να κινείται κατά 1% υψηλότερα και τον ΜΙΒ στο Μιλάνο κατά 1,2%. O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 1,1%.

Υψηλότερα κινήθηκαν και οι μετοχές στην Ασία, με τον Nikkei στο Τόκιο να ενισχύεται κατά 0,13%.

Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παραμείνουν στα σημερινά ή και χαμηλότερα επίπεδα μέχρι οι προοπτικές του πληθωρισμού να συγκλίνουν σημαντικά προς τον στόχο για πληθωρισμό λίγο κάτω από 2%, τόνισε η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ, στην πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. 

Η ίδια υπογράμμισε ότι οι καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστούν για όσο διάστημα είναι αναγκαίο για να ενισχυθεί ο υποστηρικτικός αντίκτυπος των επιτοκίων και θα ολοκληρωθούν λίγο πριν αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ. 

Ωστόσο, η κα Λαγκάρντ ανέφερε παράλληλα ότι τα  τελευταία οικονομικά στοιχεία δείχνουν πως υπάρχει μια σταθεροποίηση.

Στο μέτωπο των δεδομένων, αδύναμη παραμένει η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη στην έναρξη της νέας χρονιάς, με κάποιες ωστόσο ενδείξεις να δείχνουν ότι τα χειρότερα ίσως πέρασαν.

Σύμφωνα με το -, η προκαταρκτική έρευνα της IHS Markit δείχνει ότι ο σύνθετος δείκτης ΡΜΙ διατηρήθηκε στις 50,9 μονάδες τον Ιανουάριο. Δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τη μέση πρόβλεψη αναλυτών που εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί στις 51,2.

Υπενθυμίζεται ότι οποιοδήποτε αποτέλεσμα υψηλότερα από το όριο του 50 δείχνει ανάπτυξη ενώ χαμηλότερα από αυτό, συρρίκνωση.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ διατηρείται στο $1,1057.

Σχετικα αρθρα

Σταθεροποιητικά τα ευρωπαϊκά yields μετά τον ΡΜΙ-έκπληξη

admin

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin

Ράλι στις ασιατικές αγορές με το βλέμμα στον εμπορικό «πόλεμο»

admin

Ανοδικά οι ασιατικές αγορές

admin

Στο 1,39% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

admin

Κέρδη στις ασιατικές αγορές εν όψει ΕΚΤ

admin

Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

admin

Θετικά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

admin

Κέρδη για τις κινεζικές μετοχές, άνοδος 1,8% στη Σανγκάη

admin

Μικτά πρόσημα στη Wall Street

admin

Προσεκτική άνοδος στις ευρωαγορές

admin

Μικτά πρόσημα στη Wall Street

admin

Πρωταγωνιστές οι αγοραστές στις ευρωαγορές

admin

Διστακτική άνοδος στη Wall Street μετά τη Fed

admin

Άνοδος στις ασιατικές αγορές

admin

Νέο ρεκόρ για τις ευρωπαϊκές αγορές

admin

Οριακές μεταβολές πέριξ των ρεκόρ στη Wall Street

admin

Θετικά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

admin