Image default
Οικονομία

Πώς θα αποφευχθούν οι μαζικοί πλειστηριασμοί και οι εξώσεις αλά Ισπανία -Αποχώρησαν οι «Θεσμοί»

«Υπάρχει η βούληση για ελαχιστοποίηση των δυνητικών κινδύνων» απάντησε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος σε ερώτηση για το πώς θα αποφύγουμε καταστάσεις πλειστηριασμών και εξώσεων αλά Ισπανία.

Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν στις επαφές των Θεσμών με την ελληνική πλευρά για την 5η αξιολόγηση, ήταν το ιδιωτικό Χρέος και ειδικότερα η διάδοχη κατάσταση των ισχυουσών προστατευτικών διατάξεων για την α’ κατοικία- και όχι μόνο. Επί της ουσίας, τα φώτα έχουν πέσει στο νέο Πτωχευτικό, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι βρισκόμαστε ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο νομοτεχνικής επεξεργασίας. Η πρόθεση είναι να υπάρχει κάτι απτό ως το τέλος Φεβρουαρίου, δηλαδή όταν θα δημοσιοποιηθεί η 5η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, ωστόσο το πραγματικό dead lineείναι η 30η Απριλίου, οπότε εκπνέει το πλαίσιο για την α’ κατοικία και θα πρέπει να είναι έτοιμο το νέο πλαίσιο και οι όποιες ασφαλιστικές δικλείδες.

Ο προβληματισμός- ακόμα και τραπεζικών στελεχών- είναι το πώς θα χειριστούν τους φακέλους των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων τα funds, που θα τα αποκτήσουν μέσω τιτλοποιήσεων, δηλαδή κατ’ αρχάς το κατά πόσο θα μπουν στη διαδικασία διαπραγματεύσεων για ρυθμίσεις κι εν συνεχεία πώς θα αποτραπεί κύμα πλειστηριασμών κι εξώσεων για όσα νοικοκυριά θα πτωχεύουν. Επί του παρόντος, αυτό που υπάρχει στο τραπέζι είναι η πρόθεση της κυβέρνησης να προβλέψει επίδομα- ομπρέλα για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Στο δημοσιονομικό πεδίο, όλα τα «ευαίσθητα» θέματα έχουν ανοίξει, καθώς από την πρώτη ημέρα ο υπουργός Οικονομικών παρέδωσε φακέλους τεκμηρίωσης στους Θεσμούς και το ειδικό σχέδιο για την αλλαγή χρήσης των ANFA- SMP με λίστα προτεινόμενων επενδύσεων προς χρηματοδότηση. Το ζητούμενο δεν είναι άλλο από τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για πρόσθετες φοροελαφρύνσεις και είναι προφανές ότι το πολιτικό παζάρι θα είναι πολυεπίπεδο, χωρίς να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να φτάσουμε ως την προετοιμασία του Προϋπολογισμού του 2021 για να πέσει φως στις διαπραγματεύσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι το αίτημα για το Μηχανισμό, που θα επιτρέπει τη μεταφορά υπερπλεονασμάτων από τη μια χρονιά στην άλλη, δεν αποκλείεται να ισχύσει αναδρομικά για το 2019, αφού ανάλογη λογική περιβάλλει και το αίτημα για την εξαίρεση μεταναστευτικών δαπανών 200 εκατ. ευρώ από τον υπολογισμό του περσινού πλεονάσματος. Αντιστοίχως, η αλλαγή χρήσης των ANFA- SMP ενδέχεται να μην έχει απλώς αναπτυξιακό πρόσημο, αλλά να συνυπολογιστούν και στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, χαμηλώνοντας εμμέσως τον πήχη του πλεονάσματος.

Σχετικα αρθρα

Στήνεται ο Μεγάλος Αδελφός της Εφορίας για τις επιχειρήσεις

admin

Κ. Χατζηδάκης: Από ΑΠΕ το 35% των ενεργειακών αναγκών μέχρι το 2030

admin

Μηταράκης : Με διαφορετικό τρόπο η «13η σύνταξη» φέτος

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδος 1,7% του δείκτη απασχολούμενων ατόμων στο λιανικό εμπόριο γ΄ τριμήνου

admin

Έρευνα ΟΟΣΑ: Σημαντική αύξηση της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στις χώρες – μέλη

admin

Χρήστος Σταϊκούρας: Ενισχύεται η αξιοπιστία της χώρας μετά το «ναι» του ESM για τα δάνεια στο ΔΝΤ

admin

Άλλα 31 επενδυτικά σχέδια στη δράση του ΕΣΠΑ για τα νησιά του Ιονίου

admin

ΕΚΤ : Η Ελλάδα θα επωφεληθεί από το QE

admin

Σήκωσε κεφάλι το Χρηματιστήριο, με άνοδο 0,88% την Τετάρτη

admin

Κτηματολόγιο: Νέες παρατάσεις σε εκατοντάδες περιοχές

admin

Χατζηδάκης : Ως το τέλος του Οκτωβρίου το νομοσχέδιο για ΔΕΗ-ΔΕΠΑ

admin

Ιδρύεται ειδικό ταμείο για τη στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων

admin

ΕΦΚΑ: Ποιες συναλλαγές των ασφαλισμένων θα γίνονται ηλεκτρονικά

admin

PwC: Σε επίπεδα ρεκόρ η απαισιοδοξία των CEOs για την παγκόσμια ανάπτυξη

admin

Ισραήλ : Αρχισαν οι παραδόσεις φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο στην Ιορδανία

admin

Η αξιοποίηση της ρομποτικής και οι επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας στην Ελλάδα

admin

Συρρίκνωση δραστηριοτήτων κι απολύσεις ανακοίνωσε η Praxia Bank

admin

Άνοιγμα της Saudi Aramco και στους μικροεπενδυτές μέσω ΙΡΟ

admin